Άλλες Ειδήσεις
Συμφωνία μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Προέδρου της Ουκρανίας
Την βούλησή τους να εντείνουν την συνεργασία μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ουκρανικής Πολιτείας, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην ενιαία Ορθόδοξη Εκκλησίας της χώρας, επαναβεβαίωσαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Petro Poroshenko, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο, 3 Νοεμβρίου, επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι.
Ο Πρόεδρος κ. Poroshenko, ο οποίος συνοδευόταν από τους Αντιπροέδρους της Κυβερνήσεως του, κ.Stepan Kubiv και κ. Gennadiy Zubko, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Pavlo Klimkin, τον Υπουργό Άμυνας κ.Stepan Poltorak, τον Γενικό Εισαγγελέα κ.Yuriy Lutsenko, πολυμελές κλιμάκιο συνεργατών του και τον Πρέσβη της χώρας του στην Άγκυρα κ. Andriy Sybiga, έγινε εγκαρδίως δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Αμέσως μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους στο Πατριαρχικό Γραφείο ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υπέγραψαν, ενώπιον των συνεργατών τους και των πολυαρίθμων εκπροσώπων των ΜΜΕ στην Αίθουσα του Θρόνου, Διμερή Συμφωνία Συντονισμού και Συνεργασίας.
Ο Παναγιώτατος χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα για τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ουκρανία, ενώ για την υπογραφείσα Συμφωνία σημείωσε ότι «θα επισπεύσει την έκδοση του Τόμου αναγνωρίσεως της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την Ουκρανία».
«Αυτή η αυτοκεφαλία, την οποία τόσο ενθέρμως και με νοσταλγία περιμένατε επί σειράν ετών, για να μην πω και αιώνων, είναι δικαίωμά σας. Όπως ήτο δικαίωμα και όλων των άλλων λαών της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, που οι εκκλησίες τους έλαβαν την αυτοκεφαλία από τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Και είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά τους ιερούς κανόνες, να δίνει αυτή την αυτοκεφαλία όταν κρίνει σκόπιμο, όταν οι εκάστοτε συνθήκες θα έχουν ωριμάσει.
Είμαστε πεπεισμένοι, εδώ εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείο, ότι η απόφασίς μας θα οδηγήσει τον Ουκρανικόν λαό και τους εκεί ορθοδόξους πιστούς εις την περαιτέρω ενότητα, την οποίαν εστερήθησαν τα τελευταία περίπου τριάντα χρόνια, και ότι η καινούργια Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Ουκρανίας θα συσπειρώσει περί τον εαυτόν της, σχεδόν όλους του Ορθοδόξους πιστούς της χώρας. Και έτσι αυτή η Εκκλησία, η Αυτοκέφαλος, θα εισέλθει στην οικογένεια των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και θα εργαζόμεθα όλοι μαζί για το καλό των πιστών μας και για τη δόξα του ονόματος του Κυρίου.»
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας για την παραχώρηση στην Μητέρα Εκκλησία του περικαλλούς Ι.Ν. του Αγίου Ανδρέου στο Κίεβο, «για να είναι εκεί η μόνιμος παρουσία της Μητρός σας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως εις την Πρωτεύουσαν της Ουκρανίας», και εξέφρασε την ευχή «να με αξιώσει ο Κύριος να επισκεφθώ εις το εγγύς μέλλον, όπως ελπίζω, για μια ακόμη φορά, την ωραία και φιλόξενον χώραν σας [την Ουκρανία]». Ζήτησε δε, από τον Πρόεδρο Poroshenko, να μεταφέρει σε ολόκληρο τον Ουκρανικό λαό την ευλογία της Μητρός του Εκκλησίας και την αγάπη του Πατριάρχου.
Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας χαρακτήρισε και εκείνος ιστορική τη σημερινή ημέρα.
«Οι Ουκρανοί ήθελαν και προσεύχονταν για να έχουμε μια ενιαία, τοπική, αυτοκέφαλη Εκκλησία. Μετά το Πάσχα, 9 Απριλίου, σ’ αυτό το γραφείο (σημ. εννοεί το Πατριαρχικό Γραφείο) συναντηθήκαμε με τον Παναγιώτατο και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε για τη χορήγηση αυτοκεφάλου στην Ουκρανική Εκκλησία. Προσωπικά εγώ και η Βουλή κάναμε πολλά για να έχει ο ουκρανικός λαός το Αυτοκέφαλο. Όλη η Ιεραρχία της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Πατριαρχείου Κιέβου, της αυτοκεφάλου Εκκλησίας, μέρους της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, υπέγραψαν έκκληση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για χορήγηση του Αυτοκεφάλου και αυτό ήταν το όνειρο για 1030 χρόνια ολόκληρου του Ουκρανικού λαού. Εξ ονόματος του Ουκρανικού λαού εκφράζω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου για αυτή την σοφή απόφαση χορηγήσεως του Αυτοκεφάλου στην ενιαία Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία. Η συμφωνία την οποία σήμερα υπογράψαμε θα μας βοηθήσει ώστε πολύ σύντομα να χορηγηθεί ο Τόμος του Αυτοκεφάλου».
Ο Πρόεδρος Poroshenko είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Διμερής Συμφωνία που υπεγράφη θα βοηθήσει τον Ουκρανικό λαό, στο δρόμο προς την αυτοκεφαλία, και θα σταματήσουν οι αιρέσεις , οι εντάσεις και θα κυριαρχήσει πάλι η ειρήνη στην Ουκρανία.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, τον Οικουμενικό Πατριάρχη πλαισίωσαν ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ και ο Επίσκοπος Edmonton Ιλαρίων.
Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνόδευσε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στο προσκύνημά του στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου και ενημερώθηκε από τον Μ.Σύγκελλο Αμβρόσιο για την ιστορία του και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.
Συνάντηση με πιστούς από την Ουκρανία
To απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε όμιλο προσκυνητών Ουκρανικής καταγωγής με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομίας της Ουκρανίας κ. Αλέξανδρο Σλαπάκ. Στη σύντομη ομιλία του επεσήμανε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναμιγνύεται στην πολιτική αλλά αποκλειστικός οδηγός του είναι οι Ιεροί Κανόνες και οι διατάξεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
«Εμείς δεν είμαστε εδώ μόνο για τους Έλληνες. Είμαστε για όλους τους Ορθοδόξους. Όλα τα έθνη, όλοι οι λαοί, όλες οι φυλές έχουν θέση μέσα στην καρδιά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Γι ‘ αυτό είμαστε όντως οικουμενικό πατριαρχείο που σημαίνει υπερεθνική εκκλησία, η οποία με την σκέψη της, με την αγάπη της και με την προσευχή της καλύπτει όλα τα έθνη και όλους τους λαούς. Σήμερα έχουμε υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου μας Γάλλους, Άγγλους, Ουκρανούς, Καρπαθορώσσους, Κορεάτες και ούτω καθεξής, δεν κάνουμε διάκριση. Κύριε υπουργέ και αγαπητοί Ορθόδοξοι χριστιανοί, έχετε και να έχετε πάντοτε την ευλογία της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Έχετε και θα έχετε την ευχή και την αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχου. Αυτά τα αιθήματά μας να τα μεταφέρετε στα παιδιά σας, στους συγγενείς σας, σε όλο τον λαό της Ουκρανίας. Πήρατε το βάπτισμα, πήρατε τον Χριστιανισμό από το Τσάριγκραντ, την Βασιλεύουσα. Εκείνο το βάπτισμά σας, πριν από 1030 χρόνια, δημιούργησε έναν πνευματικό δεσμό μεταξύ μας, μεταξύ της Ουκρανίας και της Κωνσταντινουπόλεως, του Κιέβου και του Βυζαντίου, που είναι και θα μείνει ακατάλυτος εις το διηνεκές.»