Άρθρα-Απόψεις
Η Συμμαχία Καθηγητών για την επιλογή Διευθυντών
Μετά από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ στις 7/6/17 που δεν κατέληξε σε απόφαση για το θέμα της συμμετοχής των Συλλόγων Διδασκόντων στην επιλογή Διευθυντών, η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ» οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της, διευκρινίζοντας τα παρακάτω:
Είναι δεδομένο ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την κατάργηση του νόμου 3848/10, για την κατάργηση του καθηκοντολόγιου, και για τη διεκδίκηση νέου δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των σχολείων, με κυρίαρχο το ρόλο του Συλλόγου διδασκόντων και με ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών του στη λήψη αποφάσεων, όχι μόνο στο θέμα της επιλογής του Διευθυντή, αλλά για όλα τα διοικητικά, εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Διευθυντής πρέπει να είναι ισότιμο μέλος του Συλλόγου και συντονιστής των αποφάσεών του.
Είναι επίσης δεδομένο ότι η έκφραση γνώμης του Συλλόγου, έτσι όπως διατυπώνεται στο Ν.4473/17, μετά την απαράδεκτη υποχώρηση του Υπουργείου λόγω της απόφασης του Σ.τ.Ε., δεν έχει καμία σχέση με την «αξιολόγηση» στελεχών ή σχολικών μονάδων, όπως δεν είχε σχέση και η προηγούμενη διαδικασία επιλογής Διευθυντών με ψηφοφορία (2015), ή η διαδικασία επιλογής υποδιευθυντών από το Σύλλογο. Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ» είχε από την αρχή ξεκαθαρίσει τη θέση της υπέρ της προηγούμενης διαδικασίας, την ώρα που άλλες παρατάξεις δεν στήριζαν, εναντιώνονταν ή και υπονόμευαν το μέτρο, ενώ σήμερα εμφανίζονται υπέρμαχοί του.
Ο νόμος για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων (Ν. 4369/16), δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς. Στο άρθρο 14, παρ. 2 αναφέρεται: «Στις διατάξεις του συστήματος αξιολόγησης του παρόντος δεν υπάγονται: α) οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», πράγμα που σκοπίμως αποσιωπάται. Κακώς, λοιπόν, κατά την άποψή μας, και χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε επικοινωνία με την ΟΛΜΕ, η ΑΔΕΔΥ στην πρόσφατη ανακοίνωσή της, συνδέει το νόμο για την επιλογή Διευθυντών σχολείων με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ» οφείλει να αξιοποιήσει, έστω και αυτή τη δυνατότητα έκφρασης της γνώμης του Συλλόγου Διδασκόντων, για την επιλογή των Διευθυντών και δεσμεύεται η γνώμη αυτή να είναι μοναδικός οδηγός για τους αιρετούς της παράταξής μας. Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητές μας για να κατοχυρώσουμε τη συμμετοχή του κλάδου στην επιλογή Διευθυντών και θα το κάνουμε με κάθε τρόπο. Ο λόγος της συνδικαλιστικής μας ύπαρξης είναι μόνο η δύναμη που μας δίνει ο κλάδος στις εκλογές να την επιστρέφουμε σ’ αυτόν, χωρίς «αστερίσκους», την ώρα που άλλες παρατάξεις είτε την πετάνε στην εξέδρα είτε την χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν κομματικούς στρατούς. Το όχημα της συνέντευξης που ήταν εργαλείο χειραγώγησης, να μετατραπεί σε πολλαπλασιαστή της δημοκρατικής επιλογής των συναδέλφων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν με ευθύνη στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών και τους αιρετούς, σε συνεργασία με τις ΕΛΜΕ, να ενεργοποιήσουν όλες τις συλλογικές διαδικασίες (κοινές συσκέψεις αιρετών , ΔΣ και αντιπροσώπων σχολείων, Γ.Σ. ΕΛΜΕ), ώστε να εξασφαλιστεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο η γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων. Καλούμε τέλος όλα τα μέλη του διευρυμένου ΠΥΣΔΕ να σεβαστούν τις απόψεις του συλλόγου διδασκόντων.