Υγεία
Τι συμβαίνει με τα άλλοτε θαυματουργά φάρμακα για τον κορωνοϊό – Επικίνδυνα και χωρίς αποτελέσματα
Politico: Αναποτελεσματικά τα παλιά φάρμακα για τον κορωνοϊό – Ισως θέτουν εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο – Σε άρθρο του, το Politico αναλύει γιατί τα παλαιά φάρμακα για τον κορωνοϊό δεν είναι πλέον αποτελεσματικά και γιατί κινδυνεύει μερίδα ασθενών όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι.
Ο κορωνοϊός μπορεί να ξεχάστηκε για λίγο, όμως, δεν μας άφησε… Αντίθετα επιστρέφει δριμύτερος όπως δείχνει η έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφεται στην Κίνα, ανεβάζοντας στα ύψη την ανησυχία, καθώς τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν υπάρχει μέθοδος, για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.
Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση προς τις φαρμακοβιομηχανίες έχει μειωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα, αυτές, να έχουν μικρότερο κίνητρο για την παραγωγή νέων θεραπειών αντισωμάτων, που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές.
Εκατομμύρια σε κίνδυνο
Κάτι που επισημαίνει, σε άρθρο του το Politico, σημειώνοντας παράλληλα πως η έλλειψη εξειδικευμένων φαρμάκων για την Covid-19 για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έχει αφήσει εκατομμύρια πολίτες με περιορισμένες επιλογές εάν αρρωστήσουν καθώς η πανδημία μπαίνει σε έναν αβέβαιο χειμώνα.
Αν και στις αρχές της πανδημίας, είχε θεωρηθεί ότι η λύση για ασθενείς με Covid που διέτρεχαν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ήταν τα μονοκλωνικά αντισώματα – που καθώς ήταν πολύ ακριβά, χρησιμοποιούνταν ως επί το πλείστον για τη θεραπεία διαφόρων «επισήμων», όπως ο Τραμπ το 2020 – σήμερα είναι γνωστό ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά έναντι των τωρινών μεταλλάξεων.
Τα πιο εύκολα στη χορήγηση αντιιικά φάρμακα, όπως το Paxlovid, έχουν πάρει σε μεγάλο βαθμό τη θέση τους, αλλά δεν είναι ασφαλή για όλους τους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, επειδή αλληλεπιδρούν με πολλά άλλα φάρμακα.
Όπως επισημαίνει το Politico, χωρίς ένα κυβερνητικό πρόγραμμα όπως το Operation Warp Speed για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών δεύτερης γενιάς, οι ευάλωτοι κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από Covid – 19 και να «πλημμυρίσουν» τα νοσοκομεία την ώρα που σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ, ήδη πιέζεται.
Ο FDA απέσυρε τις εγκρίσεις για τις θεραπείες αντισωμάτων
Παράλληλα, μέσα στο 2022 ο FDA απέσυρε την έγκριση για τέσσερις θεραπείες αντισωμάτων, καθώς η Omicron και οι υποπαραλλαγές της εξάλειψαν την αποτελεσματικότητά τους. Οι θεραπείες απευθύνονταν σε ενήλικες και παιδιά με ήπια έως μέτρια νόσηση που θεωρούνταν ότι διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο και να καταλήξουν σε νοσοκομείο.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα – τα οποία έχουν κατασκευαστεί στο εργαστήριο- έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν την είσοδο ενός ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Αλλά πρέπει να συνδεθούν με την πρωτεΐνη ακίδας του ιού για να την εξουδετερώσουν και οι πολλές μεταλλάξεις του κοροναϊού από την εμφάνισή του το 2019 έχουν καταστήσει σταδιακά αναποτελεσματικά τα διαθέσιμα προϊόντα.
Από την άλλη μεριά τα αντιιικά χάπια ενώ είναι άφθονα και παραμένουν μια επιλογή για μερικούς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, δεν θα λειτουργήσουν για όλους – το Paxlovid της Pfizer αλληλεπιδρά με πολλά ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα, αναφέρει το άρθρο.
Το Remdesivir, από την άλλη, είναι ένα αντιικό που χορηγείται ενδοφλέβια, και αποτελεί επιλογή για τη θεραπεία ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, ωστόσο απαιτεί εγχύσεις για τρεις ημέρες είτε σε νοσοκομείο είτε σε εξωτερικά ιατρεία.
Η θεραπεία με πλάσμα
Ακόμη μια θεραπεία που εξακολουθεί να είναι επιλογή για τους ανοσοκατεσταλμένους που μολύνονται από κοροναϊό, είναι η θεραπεία με πλάσμα που περιέχει αντισώματα κατά του ιού, ωστόσο, η διαθεσιμότητά του στις ΗΠΑ δεν είναι μεγάλη.
Από την άλλη, όπως αναφέρει γιατρός στο Politico, έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της καθώς είναι λιγότερο πιθανό να νικηθεί από οποιαδήποτε μετάλλαξη και μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά στελέχη, αλλά είναι δύσκολο να χορηγηθεί και απαιτεί να γίνει ομαδοποίηση αίματος για τον λήπτη.
Ο FDA έχει εγκρίνει την επείγουσα χορήγηση πλάσματος για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, αλλά το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ παρέμεινε ουδέτερο ως προς τη θεραπεία, κάτι που η Janet Handal, πρόεδρος της Ομάδας Υποστήριξης Μεταμοσχευμένων και Ανοσοκατεσταλμένων Ασθενών, λέει ότι έχει οδηγήσει ορισμένα νοσοκομεία να διστάζουν να το χορηγήσουν.
Οι οδηγίες για το πλάσμα, που ενημερώθηκαν τελευταία την 1η Δεκεμβρίου, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν «επαρκή στοιχεία» για να προτείνεται η χρήση ή μη της θεραπείας σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Ο FDA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πραγματοποίησαν ένα σεμινάριο αυτόν τον μήνα για να φέρουν μαζί γιατρούς, βιομηχανίες και ρυθμιστικές αρχές για να συζητήσουν την υποστήριξη νέων θεραπειών μονοκλωνικών αντισωμάτων.
«Ο FDA έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με χορηγούς της βιομηχανίας για να επισπεύσει την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων για την κάλυψη αναγκών, όπως η ανάγκη για νέες προληπτικές θεραπείες για ασθενείς με ανοσοκαταστολή που είναι απίθανο να ανταποκριθούν στον εμβολιασμό», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.