Οικονομία
Συμβουλευτικές υπηρεσίες κατά την εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π.
Με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Γεωργίας.
Με την αλλαγή του χρόνου τίθεται σε ισχύ η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι αλλαγές που αυτή επιφέρει είναι σημαντικές. Η πρόνοια για την παροχή ολοκληρωμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών εκτιμάται πως θα αποτελέσει τον καταλύτη για την επιτυχή εφαρμογή του συνολικού Στρατηγικού Σχεδίου που έχει καταρτήσει η χώρα μας.
Η παρέμβαση στοχεύει στην παροχή συμβουλών προς τους γεωργούς που αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες:
- Στους φυσικούς πόρους (νερό, έδαφος, αέρα-ατμόσφαιρα), συμπεριλαμβανομένων συμβουλών για την υιοθέτηση γεωργικών πρακτικών για τον μετριασμό και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
- Στην αλληλεπίδραση γεωργίας/δασοκομίας και βιοποικιλότητας και να διευκολυνθεί η εφαρμογή των νέων κωδίκων γεωργικής πρακτικής, καθώς και των άλλων μέτρων
- Στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, του τοπίου και των εγχώριων γενετικών πόρων.
- Σε οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις (δηλαδή “ολιστικές”), σύγχρονες (ενημερωμένες) τεχνολογικές και επιστημονικές πληροφορίες (ειδικά στους νέους γεωργούς).
- Σε θέματα κυκλικής βιοοικονομίας με εφαρμογή στον πρωτογενή τομέα με έμφαση σε τεχνολογίες αξιοποίησης και ανακύκλωσης παραπροϊόντων και αποβλήτων από ΓΚΤ μονάδες, παραγωγής ενέργειας, περιβαλλοντικές τεχνολογίες για την επαναχρησιμοποίηση νερού κ.λπ.
- Στη λήψη αποφάσεων, η συμβουλευτική υποστήριξη / mentroring προς τους νέους επιχειρηματίες κατά τα πρώτη έτη της λειτουργίας μιας επιχείρησης.
- Σε θέματα ευζωίας των ζώων και ορθής χρήσης κτηνιατρικών φαρμάκων.
- Σε θέματα ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών.
- Σε θέματα που σχετίζονται με ανθεκτικά, αποδοτικά, διαφανή και αειφόρα αγροδιατροφικά συστήματα (μεταποίηση) με την χρήση νέων τεχνολογιών.
- Σε θέματα ψηφιακών υπηρεσιών και ενσωμάτωσης τεχνολογικών επιτευγμάτων στην παραγωγική διαδικασία.
- Σε θέματα κοινωνικής αιρεσιμότητας, εργατικής νομοθεσίας.
- Σε θέματα καινοτομίας.
Με την παροχή, σε μεγάλη κλίμακα, εξειδικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης στους/στις γεωργούς και τη διαμεσολάβηση για την πρόσβαση στην καινοτομία αποτελούν ουσιαστική προϋπόθεση για τη βελτίωση συνολικά της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας.
Επιπρόσθετα, η παρέμβαση αφορά στην, υπό διάφορες μορφές, παρεχόμενη Εκπαίδευση-Κατάρτιση (αρχική και συνεχιζόμενη) των συμβούλων αλλά και στην ενημέρωση, δικτύωσή τους.