Κοινωνία
Συναγερμός στις ελληνικές τράπεζες για τις πιέσεις του Δ.Ν.Τ.
Το ΔΝΤ πιέζει τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και δη την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποδεχθεί νέα stress tests στις ελληνικές τράπεζες πριν τη λήξη του 3ου προγράμματος.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και ειδικά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποδεχθεί νέα stress tests στις ελληνικές τράπεζες πριν από τη λήξη του 3ου ελληνικού προγράμματος.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες που αφορούν στα κόκκινα δάνεια και να ξεμπερδεψει το κουβάρι με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επικοινωνία και με την Τράπεζα της Ελλάδας η οποία με τη σειρά της ζητά από τις τράπεζες να πιέσουν τους οφειλέτες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο (εξωδικαστικός συμβιβασμός, νέο πτωχευτικό, κώδικας δεοντολογίας κλπ).
Ποιος είναι επομένως ο αδύναμος κρίκος της ιστορίας; Ο οφειλέτης ο οποίος θα βρεθεί το επόμενο διάστημα αντιμέτωπος με ασφυκτική πίεση για να τακτοποιήσει τα χρέη του με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Μετοχές εταιριών θα αλλάξουν χέρια και ακίνητα θα βγουν στο σφυρί προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ ότι οι τράπεζες δεν χρειάζονται άλλο φρέσκο χρήμα.
Το θέμα των τραπεζών και της πιθανής κεφαλαιακής ενίσχυσής τους διαφαίνεται ότι θα αποτελέσει το «βαρίδι» της 3ης αξιολόγησης μαζί με το ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2018.
Στις τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι να πραγματοποιηθεί η φθινοπωρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της παγκόσμιας τράπεζας –θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς εκεί θα αποφασιστεί η οριστική στάση του ΔΝΤ απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και η ημερομηνία καθόδου των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα- τα εμπλεκόμενα υπουργεία –Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Εργασίας- θα πιεστούν από τα τεχνικά κλιμάκια αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου να τελειώσουν με τα προαπαιτούμενα που αφορούν στους πλειστηριασμούς και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα ζητήσουν αποτελέσματα ενώ αυτή τη στιγμή είναι αμφίβολο αν το ΔΝΤ θα αποδεχτεί να δώσει στα καινούργια νομοθετήματα (ειδικά του εξωδικαστικού) τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου να αποδώσει.
Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις των συμβολαιογράφων ότι το σύστημα που επιλέχθηκε από το υπουργό Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια. Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα καθώς οι δανειστές θέλουν ολοκληρωμένους πλειστηριασμούς μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
thetoc.gr