Connect with us

Υγεία

Συναγερμός στην Ευρώπη: Η μετάλλαξη Μποτσουάνα έφτασε στο Βέλγιο

velgio

Συναγερμός έχει σημάνει στο Βέλγιο με τις υγειονομικές αρχές να καταγράφουν το πρώτο κρούσμα της νέας σούπερ μετάλλαξης Μποτσουάνα. Τι αποφάσισε η Ελλάδα

Το Βέλγιο ανακοίνωσε χθες οτι πραγματοποιεί αναλύσεις σε δύο δείγματα COVID-19 για να διακριβώσει αν πρόκειται για την νέα παραλλαγή “Μποτσουάνα” (B.1.1.529) του SARS-COV-2 η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, δήλωσε σήμερα ένας διακεκριμένος ιολόγος.

Ο Μαρκ Βαν Ρανστ, το εργαστήριο του οποίου συνεργάζεται στενά με την αρχή δημόσιας υγείας Sciensano, έκανε το παραπάνω σχόλιο στο Twitter.

Αυτή τη στιγμή αναλύουμε δύο ύποπτα δείγματα

Εάν η ανησυχία επιβεβαιωθεί, το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα εντοπίσει κρούσματα της νέας παραλλαγής, μετά τον εντοπισμό του στελέχους στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ, την Μποτσουάνα και το Ισραήλ.

Και επίσημα το πρώτο κρούσμα

Τελικά πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας του Βελγίου ανακοίνωσε και επίσημα ότι εντοπίστηκε κρούσμα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού (Μποτσουάνα) στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με τον ιολόγο, η μετάλλαξη εντοπίστηκε αρχικά στις 22 Νοεμβρίου σε ταξιδιώτη που επέστρεψε στο Βέλγιο από την Αίγυπτο μέσω Τουρκίας στις 11 Νοεμβρίου. Ο ασθενής δεν ανέφερε καμία επαφή με άτομα από την υποσαχάρια Αφρική ενώ κανένα από τα μέλη της οικογένειάς του δεν έχει αναφέρει συμπτώματα.

Η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα προκαλεί τρόμο σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, ενδεχομένως ακόμα πιο πολύ από τη μετάλλαξη Δέλτα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στις περισσότερες χώρες της υφηλίου.

Έκτακτη συνεδρίαση στην Ελλάδα – Τι αποφασίστηκε

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα από τις 2 μ.μ., η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της νότιας Αφρικής.

Τελικά αποφασίστηκαν τα εξής:

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες καιεπανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου ( (PCR).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.

Ό Υπουργός Υγείας ερωτηθείς σχετικά δήλωσε:

Σκληρή γραμμή στις ταξιδιωτικές οδηγίες για τις πτήσεις από χώρες της Αφρικής αναμένεται να ακολουθήσει και η Ελλάδα, προκειμένου να αποτρέψει τη μετάδοση της αφρικανικής μετάλλαξης (Μποτσουάνα).

Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες εάν θα υιοθετηθούν ανάλογες ταξιδιωτικές οδηγίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, απάντησε ότι «θα πάμε κι εμείς σε σκληρή γραμμή, αλλά θα πρέπει οι επιστήμονές μας να αποκτήσουν καθαρή εικόνα».

Γιατί θεωρείται επικίνδυνη

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 84 κρούσματα:

77 στη Νότια Αφρική
4 στη Μποτσουάνα
2 στο Χονγκ Κονγκ
1 στο Ισραήλ

Η είδηση αυτή έρχεται την ώρα που ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σαγίντ Τζαβίντ δήλωσε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί στη χώρα κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού.

sarsmetal

Pfizer για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Έτοιμοι να έχουμε νέο εμβόλιό σε 100 ημέρες, αν χρειαστεί

Το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, αναμένει “το αργότερο σε δύο εβδομάδες” τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

“Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529” που “διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα”, χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο AFP.

“Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες”, αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.

Βρετανία: Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος είναι το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού προκαλεί τεράστια ανησυχία και θεωρείται από τους επιστήμονες το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής καθώς ενδέχεται να καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, έχει πρωτεΐνη ακίδα που διαφέρει πάρα πολύ από αυτήν που είχε το αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού στο οποίο στηρίχθηκαν τα εμβόλια.

Το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος εντοπίστηκε επίσης στην Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ και η Βρετανία απαγόρευσε τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και πέντε γειτονικές της χώρες.

“Δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα αυτής της παραλλαγής στη Βρετανία μέχρι στιγμής. Αλλά αυτό το νέο παραλλαγμένο στέλεχος προκαλεί τεράστια διεθνή ανησυχία”, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ στους βουλευτές.

Κομισιόν: Πρόταση για διακοπή πτήσεων από την Νότια Αφρική λόγω της μετάλλαξης της Μποτσουάνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις συνδέσεις με χώρες στην οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-COV-2.

Η σύσταση της Κομισιόν δεν είναι δεσμευτική, αφού οι αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Για τον λόγο αυτόν θα συζητήσουμε νωρίς το απόγευμα κατά την συνάντηση όλων των χωρών μελών την εισαγωγή μέτρων το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

 

 

ΠΟΥ: Θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με την B.1.1.529, την νέα παραλλαγή του SARS-COV-2.

«Αυτήν την στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Λίντμάιερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη. Ο ΠΟΥ συνιστά στις χώρες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων κατά την εφαρμογή ταξιδιωτικών περιοριστικών μέτρων».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έχει συγκαλέσει σύσκεψη ειδικών σήμερα για να αποτιμηθεί αν η παραλλαγή συνιστά παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας, θα εκδώσει περαιτέρω οδηγίες για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ποιες χώρες έχουν επιβάλλει ήδη μπλόκο

Υπενθυμίζεται ότι ήδη “μπλόκο” έχουν επιβάλει Βρετανία, Γερμανία, Τσεχία, Ολλανδία, ενώ απαγορεύσεις ετοιμάζει και η Κροατία. Επίσης, η Γαλλία αναστέλλει όλες τις πτήσεις από τη νότια περιοχή της Αφρικής για 48 ώρες. Σύμφωνα με το AFP, το Παρίσι αναστέλλει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παραλλαγή B.1.1.529 έχει «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες μπορούν να διαφύγουν από την ανοσολογική απάντηση του σώματος, ενώ είναι περισσότερο μεταδοτική.

«Ας μην φρικάρουμε, αλλά το νέο στέλεχος της Covid φαίνεται λίγο τρομακτικό», έγραψε η Anne-Sylvaine Chassany των Financial Times στο Twitter.

Μοιράστηκε, παράλληλα, ένα γράφημα που αποτυπώνει χαρακτηριστικά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στην Νότια Αφρική που αποδίδονται στην παραλλαγή της Μποτσουάνα, που ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις.

dikaiologitika.gr
Advertisement

AgrinioTimes ©2014