Υγεία
Σύνδρομο MIS-C: «Ένα ποσοστό παιδιών μπορεί να νοσηλευτεί σε Μ.Ε.Θ.»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, έκανε χθες γνωστό πως στη χώρα μας έχει καταγραφεί ο θάνατος ενός παιδιού από MIS-C, ενώ εξετάζεται και ένας δεύτερος
Σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται ο 11χρονος από τη Λέσβο ο οποίος πάσχει από το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο, γνωστό και ως MIS-C.
Το παιδί παραμένει στην εντατική, αλλά οι γιατροί δεν έχουν κρίνει απαραίτητη τη διασωλήνωσή του, σύμφωνα με όσα ανέφερε η ΕΡΤ.
0 11χρονος είχε βρεθεί θετικός στον κοροναϊό πριν από περίπου 15 ημέρες και στη συνέχεια εμφάνισε το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο.
Προειδοποιήσεις ειδικών
Την ίδια ώρα, ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, Παθολόγος και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του MIS-C.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σπαντιδέας σημείωσε πως «το σύνδρομο MIS-C, μετά από νόσηση κορονοϊού, έχει πολλαπλές εκδηλώσεις και βαριά κλινική εικόνα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα ποσοστό των παιδιών θα πρέπει να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο, ορισμένα και σε κλίνες ΜΕΘ». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί διατρέχουν «μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από το σύνδρομο».
Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, έκανε χθες γνωστό πως στη χώρα μας έχει καταγραφεί ο θάνατος ενός παιδιού από MIS-C, ενώ εξετάζεται και ένας δεύτερος.
«Έχει καταγραφεί ένας θάνατος παιδιού, που είχε υποκείμενο νόσημα» είπε, ενώ για τον δεύτερο θάνατο διευκρίνισε πως είχε καταγραφεί προς το τέλος του 2020 και από το νοσοκομείο έχει διαγνωσθεί ως αποτέλεσμα του συνδρόμου. Ωστόσο, «δεν είχαν επιβεβαιώσει 100%, ήταν αμφισβητούμενο το περιστατικό».
«Απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών»
«Είναι ένα σύνδρομο υπερφλεγμονώδες που χτυπάει πολλά συστήματα, πολλά όργανα μεταξύ των οποίων η καρδιά, οι νεφροί, οι πνεύμονες. Είναι εξαιρετικά σπάνιο ακόμα και σε παιδιά που πάσχουν από κοροναϊό, δεν ξέρουμε όμως ποιο από τα παιδιά που θα προσβληθεί θα το εκδηλώσει. Εξ ου και τάσσομαι υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να κάνει στα οργανικά συστήματα των παιδιών μακροχρόνια το σύνδρομο αυτό» εξήγησε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
«Το σύνδρομο αυτό εμφανιζόταν και πριν τον κοροναϊό μετά από ορισμένες ιώσεις. Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για το αν το παιδί τους το εκδηλώνει. Εκδηλώνεται με τέτοια συμπτώματα που θα θορυβηθούν οι γονείς και θα πάνε το παιδί στο νοσοκομείο» πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
in.gr