Κοινωνία
Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2022
15-16 Απριλίου 2022 – Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών
Προκλήσεις και Προοπτικές για μια Γαλάζια – Πράσινη Ιχθυοκαλλιέργεια
Στην τελική ευθεία έχει περάσει η διοργάνωση του 2ου κλαδικού Συνεδρίου «Προκλήσεις και Προοπτικές για μια Γαλάζια -Πράσινη Ιχθυοκαλλιέργεια», το οποίο διοργανώνεται από την ΑΜΒΙΟ Α.Ε. (www.ambio.gr) στις 15 και 16 Απριλίου 2022, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας – ΕΛΟΠΥ (www.fishfromgreece.com).
Δύο εβδομάδες σχεδόν πριν την έναρξη του Συνεδρίου έχει ήδη εξασφαλιστεί η συμμετοχή εταιρειών του κλάδου από Κύπρο, Ινδία, Νορβηγία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ισραήλ, ενισχύοντας ακόμη περαιτέρω τον διεθνή χαρακτήρα του. Σημαντική θεωρείται και η αποδοχή της πρόσκλησης των διοργανωτών να συμμετέχει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ως τιμώμενη χώρα στο Συνέδριο.
Στις δύο ημέρες κατά τις οποίες θα διαρκέσει το Συνέδριο, θα αναπτυχθούν τρεις διαφορετικές κύριες θεματικές ενότητες, ενώ περιλαμβάνονται τέσσερα τραπέζια εργασίας. Στις δύο προβλεπόμενες παράλληλες εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν 55 διακεκριμένοι ομιλητές από 13 χώρες.
Να θυμίσουμε πως το 2ο Κλαδικό Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας με τίτλο «Προκλήσεις και Προοπτικές για μια Γαλάζια-Πράσινη Ιχθυοκαλλιέργεια», έρχεται ως φυσική συνέχεια, μετά την επιτυχία του πρώτου Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας το 2018, να επισημάνει τη δυναμική του κλάδου υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την υδατοκαλλιέργεια και της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και να υπογραμμίσει την ανάγκη για εθνικές και διεθνείς συνεργασίες.
Ένας από τους κύριους στόχους του Συνεδρίου είναι να αναδειχθούν επενδυτικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής ιχθυοκαλλιέργειας και να κτιστεί ένα κλίμα συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών, Μεσογειακών και Αραβικών χωρών, με την περαιτέρω ανάδειξη διακρατικών και διακλαδικών οικονομικών συνεργασιών.
Το Συνέδριο προωθεί την ηγετική θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ιχθυοκαλλιέργεια μέσω της ενθάρρυνσης συνεργιστικών δράσεων, της συγκέντρωσης εκπροσώπων από Ευρωπαϊκές, Μεσογειακές και Αραβικές χώρες. αλλά και της ενίσχυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον κλάδο. Η διοργάνωσή του προέκυψε ως αναγκαιότητα τόσο στον απόηχο της επιτυχίας του 1ου Συνεδρίου το 2018, όσο και από τις τρέχουσες εξελίξεις στον κλάδο στην Ελλάδα και διεθνώς. Το 2ο Κλαδικό Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας συνεχίζοντας μια επιτυχημένη πορεία εγκαθιδρύει έναν θεσμό, ο οποίος συνεχώς αναβαθμίζεται, από εθνικός και μεσογειακός σε διεθνή, δίνοντας το στίγμα ενός επικοινωνιακού κόμβου στον τόσο σημαντικό για την εθνική οικονομία κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.