Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

Το συνέδριο για τη Λογοτεχνία του Μεσοπολέμου στην Δυτική Ελλάδα

sundesmos filologon

Το Αγρίνιο την ερχόμενη  εβδομάδα, στις 12,13,14/4/2018 (Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο) θα έχει  την ευκαιρία να φιλοξενήσει, μια πανελλήνια διοργάνωση του Συνδέσμου των  Φιλολόγων, το συνέδριο για τη Λογοτεχνία του Μεσοπολέμου, στη Δυτική Ελλάδα.

Η  περίοδος  στην οποία  επικεντρώνεται  το συνέδριο, ο Μεσοπόλεμος, αποτέλεσε  για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σημαντική περίοδο  πολιτικών, κοινωνικών και πνευματικών εξελίξεων.

Η  Ευρώπη  βγαίνει μέσα από  ένα πόλεμο παγκόσμιο (Α΄),  βαριά τραυματισμένη, που άφησε  πίσω του έμψυχες απώλειες άνω των  έξι εκατομμυρίων (θύματα), μεγάλες υλικές καταστροφές (στις  υποδομές, στην οικονομία), και το σπουδαιότερο, γκρέμισε τις  ηθικές αξίες (χρήση των αερίων).

Οι  άνθρωποι  επιστρέφουν  στα ειρηνικά  τους έργα και  επιζητούν με πάθος  να ευημερήσουν, να απολαύσουν  τα αγαθά της ειρήνης, ενώ οι πνευματικοί  δημιουργοί (συγγραφείς, καλλιτέχνες), που πολλοί έζησαν την  φρίκη του πολέμου, αναζητούν νέους τρόπους δημιουργίας και  έκφρασης, ανοίγοντας νέους δρόμους στην τέχνη και στη σκέψη.

Η  ατμόσφαιρα  του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα, πολιτική και  κοινωνική, έχει τα  δικά της χαρακτηριστικά  που την διαμορφώνουν:  Τα βίαια πολιτικά πάθη, τα στρατιωτικά  κινήματα, η μικρασιατική εκστρατεία, η  καταστροφή του 1922, το μεγάλο ζήτημα της  αποκατάστασης των προσφύγων, η αβασίλευτη δημοκρατία  και η επιστροφή της βασιλείας, η επίδραση του οικονομικού  κραχ, οι εργατικές κινητοποιήσεις, το Ιδεώνυμο…

Μέσα  σε αυτό  το κλίμα η οικονομία  αναπτύσσεται, επηρεασμένη  από την αύξηση του εθνικού  εδάφους και του πληθυσμού, την  ένταξη στον εθνικό κορμό νέων αστικών κέντρων (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα), την άφιξη  των προσφύγων (κουλτούρα και γνώσεις) κι άλλους παράγοντες που τόνωσαν το εμπόριο και  την οικονομία.

Η αγροτική  παραγωγή αυξάνεται  και ενισχύεται με νέες  γεωργικές καλλιέργειες(η αγροτική  μεταρρύθμιση έχει γίνει), ενώ προχωρά  η εκμηχάνιση της παραγωγής, η βιομηχανική  ανάπτυξη, η αστικοποίηση.

Οι  πόλεις  φιλοξενούν  το 1/3 του πληθυσμού  και η αστικοποίηση επηρεάζει την αισθητική  τους, αφού θα πρέπει να διαμορφώσουν σωστά  το αστικό τους περιβάλλον, εμπορικούς χώρους, λαϊκές  αγορές, καλαίσθητα σπίτια, σχολεία με φωτεινές αίθουσες, τράπεζες, δημόσια  κτήρια, βιομηχανικούς χώρους.

Το  Αγρίνιο, όπως  και άλλες πόλεις  αποκτά αυτή την περίοδο τα χαρακτηριστικά  της αστικής του ταυτότητας, με δημόσια και  ιδιωτικά κτήρια, αναπτύσσεται το εμπόριο καπνού(αποθήκευση, επεξεργασία), στην  πόλη υπάρχουν 22 εμπορικοί οίκοι, καπναποθήκες, αναπτύσσει πνευματική κίνηση,  διαθέτει τοπικό τύπο, ενώ τότε ιδρύεται και ο Παναιτωλικός (9-3-1926).

Το  συνέδριό μας  φιλοδοξεί να μιλήσει  γι’ αυτή την εποχή και  τα πρόσωπα που την εξέφρασαν,  σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Η  προσπάθεια  του Συνδέσμου Φιλολόγων  τιμά και αναδεικνύει την  πόλη μας, που έχει ανάγκη  τέτοιων δράσεων, οι οποίες θα την  προβάλλουν θετικά.

Προσκαλούνται  λοιπόν όλοι οι  συμπολίτες μας να  εγγραφούν σύνεδροι και  να παρακολουθήσουν τις εργασίες, επίσης  η πρόσκλησή μας ισχύει και για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου.

 

Αδάμης Ευθύμιος Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων