Connect with us

Επιστήμες

Συνέδριο για το Ψηφιακό Μέλλον: Σημαντικά βήματα της Ελλάδας στην ενιαία ψηφιακή αγορά

sunedrio psifiako mellon ellada

Στα σημαντικά βήματα που κάνει η Ελλάδα στην ενιαία ψηφιακή αγορά, αλλά και στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στα ζητήματα της τεχνολογικής προόδου, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων οι ομιλητές στο 2ο Συνέδριο για το Ψηφιακό Μέλλον με θέμα: «Η Ελλάδα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση: Έξυπνες Τεχνολογίες, Έξυπνοι Πολίτες, Έξυπνη Κοινωνία», που διοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), το Ελληνικό Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), με την υποστήριξη της «Σύνθεσις».

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη στον χαιρετισμό της, ανακοίνωσε ότι «το ελληνικό δημόσιο στα τέλη του 2018 αφήνει οριστικά πίσω το χαρτί» αναφέροντας ότι τα υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ψηφιακής Πολιτικής, σε αγαστή συνεργασία υλοποιούν σειρά σημαντικών έργων ψηφιακής υποδομής, μεταξύ των οποίων την κεντρική υποδομή ανταλλαγής εγγράφων («Document Management System») μεταξύ των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές, προϋπολογισμού 22,4 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει τη χρήση ψηφιακών υπογραφών στο Δημόσιο, η οποία ήδη προωθείται και την ηλεκτρονική διακίνηση ψηφιακά πλέον υπογεγραμμένων εγγράφων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, στην ομιλία του τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος, να χάσουμε το τρένο της εξέλιξης στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Ειδικά για τη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να δώσουμε έμφαση στα ζητήματα της τεχνολογικής προόδου. Κι αυτό γιατί όλοι βιώνουμε τα αποτελέσματα μιας μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Και ο κίνδυνος να χάσουμε το τρένο της εξέλιξης επειδή αφιερώνουμε πολλαπλάσιο χρόνο και κόπο στην καθημερινή βιοπάλη, είναι υπαρκτός. Και αυτό, για να περιγράψω τη μεγάλη εικόνα, μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα ερευνητικά και επιστημονικά αποτελέσματα, σε μείωση των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας, σε χαμένες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο αυτό»

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Στέλιος Ράλλης, υπογράμμισε πως η Ελλάδα κάνει πλέον σημαντικά βήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ενιαία ψηφιακή αγορά, που είναι και ενιαία ψηφιακή οικονομία. Σύμφωνα με τον κ. Ράλλη έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται πολλά και σημαντικά έργα, πολλά από τα οποία υπενθύμισε ότι πέρυσι είχαν -λόγω αιρεσιμότητας- μείνει στάσιμα για δύο ολόκληρα χρόνια. Στην πρώτη γραμμή των νέων ψηφιακών υποδομών, είπε, είναι η ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς σε όλη την Ελλάδα αλλά και το έργο για το ψηφιακό δημόσιο, το οποίο ήδη σχεδιάζεται και υλοποιείται με στενή συνεργασία από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ψηφιακής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης του δημοσίου που θα καλύψει 261.000 φορείς και θα προσφέρει όφελος της τάξεως των 380 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο γ.γ. του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής είπε ακόμη ότι τα ψηφιακά έργα βρίσκονται πλέον σε ώριμη παραγωγική περίοδο, δεν προωθούνται όπως στο παρελθόν αποσπασματικά -που είχε ως αποτέλεσμα να κοστίσουν ακριβά χωρίς παραγωγικό όφελος- αλλά υλοποιούνται οριζόντια και αποτελεσματικά. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι ψηφιακές υποδομές μαζί με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση καλύπτουν κοινωνικούς τομείς όπως η δικαιοσύνη και η υγεία. Ο κ. Ράλλης υπογράμμισε ακόμη ότι στον πυρήνα των πολιτικών που σχεδιάζονται και υλοποιούνται είναι να εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών στην τεχνολογία και να μην υπάρχουν ανισότητες.

Εκ μέρους της ΝΔ μίλησε ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Νίκος Κωστόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως η βραδύτητα που παρουσιάζει η χώρα μας οφείλεται σε λάθη και παραλείψεις των παρελθόντων ετών και γι αυτό δεν πρέπει να συνεχίζονται. Πρόσθεσε ότι η «τεχνολογική επανάσταση θα πρέπει πρώτα απ όλα να αντιστρέψει τις κοινωνικές ανισότητες και για μας, ως χώρα, η μεγαλύτερη ανισότητα, η μεγαλύτερη αδικία, είναι η ανεργία που παρουσιάζεται ειδικά στο χώρο των επιστημόνων. Και ο τόπος μας έχει λαμπρούς επιστήμονες». Και καταλήγοντας είπε πως το ψηφιακό μέλλον είναι κάτι που πρέπει να το σχεδιάσουμε όλοι μαζί.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, τομεάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακής Σύγκλισης ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βρεττός, υπογράμμισε πως η χώρα μας πρέπει να αντιδράσει πιο δυναμικά στον τομέα της τεχνολογίας, τονίζοντας ότι στον ψηφιακό μετασχηματισμό κρίσιμο ρόλο κατέχει το κράτος. Και ακόμη επεσήμανε ότι όσο φεύγουν οι νέοι, όσο συνεχίζεται το brain drain, η κατάσταση στον τόπο μας δεν πάει καλά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

AgrinioTimes ©2014