Οικονομία
Συντάξεις: Ποιοι εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν από τα νέα όρια ηλικίας (πίνακες)
Οσοι ασφαλισμένοι μέχρι τις 31-12-2021 έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την προβλεπόμενη ηλικία θα μπορούν και μετά την 1-1-2022 να συνταξιοδοτηθούν με βάση τα σημερινά ευνοϊκά μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Κλίμα ανησυχίας στους ασφαλισμένους – με δεδομένες και τις αλλαγές που έρχονται από το 2022 στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης – δημιούργησαν οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη για το Ασφαλιστικό, με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας να καθησυχάζει ότι δεν θα μεταβληθεί κανένα όριο ηλικίας.
Η έκθεση – μεταξύ άλλων – αναφερόμενη στην πρόωρη συνταξιοδότηση σημειώνει θα πρέπει όλοι να βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 χρόνια χωρίς εξαιρέσεις, καθώς η συνταξιοδότηση νωρίτερα επιβαρύνει όχι μόνο τις δαπάνες αλλά και την οικονομική δραστηριότητα, καθώς αποθαρρύνει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Παράλληλα στο πλαίσιο αυτό ζητά τον εξορθολογισμό των κανόνων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε δηλώσεις του επισημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και καμία μείωση στις συντάξεις. «Το σχέδιο Πισσαρίδη είναι ένα μεταρρυθμιστικό, πολύ σημαντικό και πολύ θετικό σχέδιο» είπε ο κ. Βρούτσης, διαβεβαίωσε ωστόσο πως ό,τι περάστηκε στον ασφαλιστικό νόμο δεν επηρεάζεται από την έκθεση Πισσαρίδη. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω απόλυτα ότι μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση τον Μάρτιο του 2020 ξεκίνησε να εφαρμόζεται, δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε να μεταβληθεί κανένα όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Θέλω να καθησυχάσω όλον τον κόσμο ότι μπορεί με τον νόμο αυτόν να κινείται στο πλαίσιο του εργασιακού του βίου χωρίς καμία ανησυχία. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει» διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης. Καμία μεταβολή δεν θα έχουν ούτε αυτοί που είχαν κατοχυρώσει έως τις 31-12-2021 ηλικία και χρόνια εργασίας. Εφόσον κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις, να υποβάλει τα χαρτιά του, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΑΤΛΑ, για να πάρει τη σύνταξή του σε λίγα δευτερόλεπτα, είπε ο υπουργός.
Ανατροπές
Ως γνωστόν – με βάση την ισχύουσα νομοθεσία -, από την 1.1.2022 τα δεδομένα για την κοινωνική ασφάλιση ανατρέπονται, καθώς καταργούνται οι ευνοϊκές διατάξεις που αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν είτε με πλήρη είτε με μειωμένη σύνταξη γήρατος πριν από το 62ο έτος της ηλικίας τους. Επί της ουσίας θεσπίζεται ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος το 62ο έτος ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης). Παράλληλα από την 1-1-2021 (με βάση την ισχύουσα νομοθεσία) θα έρθουν αλλαγές και οι ηλικίες συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά 6 μήνες για σύνταξη με 35ετία από Δημόσιο, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών και Τύπου και κατά 11 μήνες για σύνταξη με 37ετία από το Δημόσιο με προϋπόθεση την 25ετία ως το 2010.
Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι όσοι ασφαλισμένοι μέχρι τις 31-12-2021 έχουν συγκεντρώσει και τον κατά περίπτωση απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την προβλεπόμενη ηλικία, θα μπορούν και μετά την 1-1-2022 να συνταξιοδοτηθούν με βάση τα σημερινά ευνοϊκά μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Παράλληλα όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης μέχρι τις 31-12-2021, ακόμα και όταν συμπληρώνουν τα μεταβατικά ηλικιακά όρια μετά την 1.1.2022, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά ευνοϊκά ηλικιακά όρια, όπως αυτά προβλέπονται από τον νόμο 4336/2015. Εάν, για παράδειγμα, ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει την 40ετία που απαιτείται για σύνταξη στο 62ο έτος της ηλικίας του και το έτος 2022 θα είναι 60 ετών, θα πρέπει να περιμένει άλλα δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί το 2024 με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα.
Αντίθετα, όσοι ασφαλισμένοι στην περίοδο των μεταβατικών διατάξεων δεν είχαν συμπληρώσει ούτε το όριο ηλικίας ούτε τα συντάξιμα χρόνια θίγονται από τις ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1-1-2022. Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας θα συνταξιοδοτηθούν στα 67 με 15 τουλάχιστον χρόνια ασφάλισης ή στα 62 με μειωμένη σύνταξη ή με πλήρη αν έχουν 40 συντάξιμα έτη.
Τέλος, νωρίτερα θα καταβληθούν στο τέλος του μήνα οι συντάξεις Ιανουαρίου 2021.
Αναλυτικά:
Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ (μη μισθωτών) και το ΝΑΤ θα καταβάλουν τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 τις συντάξεις Ιανουαρίου 2021. Την ίδια ημέρα θα καταβληθούν και οι συντάξεις των υπόλοιπων Ταμείων του ΕΦΚΑ (μισθωτών).
2. Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και του Δημοσίου.
3. Το ΙΚΑ αναμένεται να καταβάλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2021 με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ για αποφυγή συνωστισμού λόγω της πανδημίας. Αναλυτικά το ΙΚΑ θα καταβάλει:
Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020 τις συντάξεις Ιανουαρίου 2021 στους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020 τις συντάξεις Ιανουαρίου 2021 στους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
Υπενθυμίζεται ότι με την καταβολή των κύριων συντάξεων θα καταβληθούν και οι επικουρικές.
Πηγή: in.gr
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr