Connect with us

Επιστήμες

Η συσκευή που… φοριέται και «διαβάζει» τα συναισθήματα του άλλου

550 334 86461

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης ανέπτυξαν μία φορητή συσκευή που φοριέται στο χέρι, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη γεφύρωση του χάσματος της κακής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό του «ύφους» της ομιλίας ενός ανθρώπου, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αναπτύξουν μία συσκευή που μπορεί να «ταξινομήσει τη συνολική συναισθηματική φύση της αφήγησης».

Με πιο απλά λόγια, η συσκευή μπορεί να εντοπίσει σημάδια θλίψης, θυμού, πλήξης ή χαράς στη φωνή ενός ανθρώπου.

Η συσκευή, την οποία ανέπτυξαν οι ερευνητές Τούκα ΑλΧανάι και ο Μοχάμεντ Μαχντί Γκασέμι του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, αποτελεί μία από τις νέες τεχνολογίες, σκοπός των οποίων είναι η «κοινωνική προπόνηση».

Τέτοιου είδους συσκευές έχουν σχεδιαστεί ώστε να βοηθούν άτομα με χρόνιες κοινωνικές διαταραχές να αισθάνονται πιο άνετα με τις πολυπλοκότητες της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό περιοδικό Wired, το ύφος μιας συνομιλίας μπορεί να επηρεάσει δραστικά τη συναισθηματική πρόθεση, μεταφέροντας τη θλίψη, την επιθετικότητα ή την ευτυχία μέσω του τόνου της φωνής ενός ανθρώπου.

Κι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τα διαφορετικά συναισθήματα, εν τούτοις είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε άτομα με ορισμένες κοινωνικές διαταραχές να τα διαχωρίσουν.

Όσοι έχουν διαγνωστεί ότι πάσχουν από το σύνδρομο Asperger ή άλλες διαταραχές έχουν δυσκολίες στο να καθορίσουν τη συναισθηματική πρόθεση μιας συνομιλίας, ιδιαίτερα εάν η «ιστορία» που ακούν έχει πολλαπλά συναισθηματικά επίπεδα, όπως δηλαδή μια χαρούμενη αφήγηση με στοιχεία απογοήτευσης.

Μία τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα βοηθά τον χρήστη της να καταλάβει τα διαφορετικά συναισθήματα πιθανόν θα συμβάλει θετικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με κοινωνικές διαταραχές.

Παρά το γεγονός ότι η συσκευή βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών υποδεικνύουν ότι «σε πραγματικό χρόνο η συναισθηματική ταξινόμηση των φυσικών συνομιλιών θα είναι δυνατή με προδιαγραφές υψηλής πιστότητας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

AgrinioTimes ©2014