Άλλες Ειδήσεις
O TAP ξεκινά διαβούλευση για τον Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου
Την έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης στο προσχέδιο του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου του (TAP Network Code – TNC), ανακοίνωσε ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG). Ο Κώδικας αυτός ορίζει τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν την πρόσβαση, χρήσηκαι λειτουργία του αγωγού ΤΑΡ.
Εντάσσεται επίσης στις προϋποθέσεις για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξαιρέσει τον ΤΑΡ από την Τρίτη Ευρωπαϊκή Οδηγία για το Αέριο αναφορικά με την πρόσβαση σε τρίτους, το δασμολόγιο και το διαχωρισμό της ιδιοκτησίας [άρθρα 9, 32, 41(6), 41(8) and 41(10)].
Τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν τα σχόλιά τους για τον Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου του ΤΑΡ, συμπεριλαμβανομένων των Παραρτημάτων του, από τις 7 Αυγούστου 2018 στις 10:00 (Ώρα Κεντρικής Ευρώπης) έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2018 στις 18:00 (Ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Tο προσχέδιο του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου, οι κατευθυντήριες αρχές δημόσιας διαβούλευσης, η απαντητική φόρμα και τα συνοδευτικά έγγραφα είναι διαθέσιμα. Όλα τα σχόλια θα πρέπει να υποβληθούν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης public.consultation@tap-ag.com.
Η Marija Savova, Επικεφαλής του Εμπορικού Τμήματος του TAP δήλωσε σχετικά: «Ενόσω συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του αγωγού, ο ΤΑΡ προετοιμάζεται πυρετωδώς για την έναρξη της εμπορικής του λειτουργίας το 2020.
Η θεμελίωση του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου του ΤΑΡ συνιστά σημαντικό ορόσημο και αποτελεί μέρος της διαδικασίας αυτής. Πρόκειται για το βασικό ρυθμιστικό κείμενο που θα διέπει όλες τις λειτουργίες του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε τη λήψη σχολίων από όλα τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη».
Ο ΤΑΡ συνεργάζεται στενά με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές και στις τρεις φιλοξενούσες χώρες του αγωγού (ΡΑΕ στην Ελλάδα, ERE στην Αλβανία και ARERA στην Ιταλία), για την οριστικοποίηση του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου.
Ο TAP
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
ypodomes.com