Άλλες Ειδήσεις
Τάρτα με κεράσια
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 200 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
- 2 κ.σ. νερό, παγωμένο
- 1 αβγό
- 1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση
- 2 κιλά κεράσια, (1.500 γρ. καθαρισμένα)
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 50 γρ. κονιάκ
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα
- παγωτό βανίλια
- φύλλα δυόσμου
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το παγωμένο βούτυρο, και τρίβουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Προσθέτουμε το παγωμένο νερό, το αβγό, και πλάθουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης σε κύκλο διαμέτρου 30 εκ.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα πυρίμαχο στρογγυλό ταψί 26 εκ. καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματά του και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Μεταφέρουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης στο ψυγείο, μέχρι να το χρειαστούμε.
Για τη γέμιση
- Τοποθετούμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά τα κεράσια, τον χυμό λεμονιού, το κονιάκ, τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
- Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κεράσια και να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
- Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας και το σιμιγδάλι.
- Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
Για τη σύνθεση
- Προσθέτουμε το μείγμα της γέμισης στην τάρτα.
- Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι της ζύμης, το κόβουμε σε λωρίδες, και καλύπτουμε με αυτές τη γέμιση της τάρτας. Προαιρετικά μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορα σχέδια με τη ζύμη ή να την κόψουμε με διάφορα κουπ πατ και να διακοσμήσουμε με αυτά την τάρτα.
- Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο για 30 λεπτά για να σφίξει η ζύμη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185οC στον αέρα.
- Αλείφουμε την τάρτα με τον κρόκο αβγού τον οποίο έχουμε αραιώσει σε 1 κ.σ. νερό και την ψήνουμε για 50-60 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει.
- Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 1-2 ώρες ώστε να σφίξει η γέμιση.
- Κόβουμε την τάρτα σε κομμάτια και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια και φύλλα δυόσμου.
akispetretzikis.com