Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

Τασσώ Γαΐλα: Φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία

kefalonia purkagies

Εδώ και λίγες μέρες το διαδίκτυο μεταδίδει συνεχώς ό, τι σχετικό με τις 60 (!) πυρκαγιές που κατακαίουν τα πάντα στο πέρασμα τους στην Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας -N.S.W- όπου και η πρωτεύουσα Σίδνευ.

Όπως βλέπετε και στον χάρτη οι πυρκαγιές καλύπτουν μία τεράστια περιοχή της ηπείρου με ανυπολόγιστη και εκτός ελέγχου οικολογική καταστροφή.

Μία φωτογραφία που κάνει τον γύρο του κόσμου είναι αυτή με το πουλί Κουκαμπούρα καθισμένο στο κλαδί καμμένου δέντρου να κοιτά την φωτιά που καίει το δάσος και το σπιτικό του.

Κυριολεκτικά συγκλονιστική φωτογραφία.

Τι είναι το πουλί Κουκαμπούρα; Για όσους δεν το γνωρίζουν εκτός από τα κουάλα και τα καγκουρώ η Αυστραλία σύμβολο της έχει και τον μόνιμο κάτοικο της το πουλί Κουκαμπούρα, το πουλί με το ανθρώπινο γέλιο που είναι τρομερά αγαπητό από τους Αυστραλούς κι όχι μόνο.

Ας δούμε τι γράφει ειδική ορνιθολογική σελίδα:

Κουκαμπούρα, Kookaburra (Dacelo) 
Ένα πασίγνωστο γένος αλκυόνας είναι η καγχάζουσα κουκαμπούρα της Αυστραλίας. Έχει κατά κύριο λόγο καφέ, γκρίζο, γαλάζιο και λευκό χρώμα. Είναι κοντόχοντρα πουλιά φτάνουν τα 43 εκατοστά σε μήκος, διαθέτει ένα δυνατό ράμφος 8 εκατοστών, και συναντάται στα δάση στα πάρκα και στους κήπους της Αυστραλίας. 
Γνωστή για το υστερικό «γέλιο» της, η κουκαμπούρα είναι ατρόμητος κυνηγός. Χρησιμοποιούν δε, το “γέλιο” τους για να ορίσουν την εδαφική περιοχή κάθε ομάδας της οικογένειας.

Αλκυονίδες
Το διαιτολόγιό της περιλαμβάνει φίδια που φτάνουν το ένα μέτρο, ποντίκια, σαύρες, έντομα, μικρά πουλιά και νεοσσούς.
Η φωλιά κατασκευάζεται σε τρύπες δέντρων, συνήθως σε φωλιές τερμιτών, σε ύψη έως 25 μέτρα από το έδαφος. Στο χτίσιμο βοηθούν και άλλα μέλη της οικογένειας από παλιότερες γέννες. Το θηλυκό γεννάει από 2 έως 4 αυγά, η επώαση διαρκεί κατά μέσο όρο 26 ημέρες.
Τα νεαρά πουλιά, παραμένουν με τους γονείς από ένα έως τέσσερα χρόνια, βοηθώντας στην υπεράσπιση της περιοχής, στην προετοιμασία της φωλιάς, στην επώαση των αυγών και στην ανατροφή των νεοσσών στις επόμενες γέννες της οικογένειας.Στο γένος Κουκαμπούρα ανήκουν τέσσερα είδη, τα οποία ζουν στην Αυστραλία, την Τασμανία και τη Νέα Γουινέα. 

Οι Αυστραλοί ευαίσθητοι με θέματα περιβάλλοντος αγωνιούν για τις καταστροφές από την μεγάλης έκτασης τωρινή πυρκαγιά , παρακολουθούν τις εξελίξεις και κυριολεκτικά φωτογραφίες όπως αυτή του περίλυπου αγαπημένου τους Κουραμπάνα τους προκαλούν αφόρητη θλίψη.

Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης οι πυρκαγιές οφείλονται στην παρατεταμένη ξηρασία που είχε σαν αποτέλεσμα στις αγροτικές περιοχές ακόμη και την κλοπή νερού.

Νερό το πολυτιμότερο αγαθό. Η έλλειψη του θα φέρει και το τέλος του πλανήτη μας.

Κι αν οι πόλεμοι μέχρι τώρα έχουν σαν αντικείμενο τον έλεγχο των πετρελαίων , ίσως πολύ σύντομα το νερό να γίνει η αφορμή σκληρών διακρατικών συγκρούσεων.

Ευχαριστώ τον Ελληνοαυστραλό χρήστη του διαδικτύου John Marnara για την διάθεση του φωτογραφικού υλικού.

 

Τασσώ Γαΐλα (Αρθρογράφος – Ερευνήτρια) – aixmi-news.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014