Connect with us

Επιστήμες

Τα τεκταινόμενα της Υγείας στο επετειακό 10th Pharma & Health Conference 

themata ugeias

Τα τεκταινόμενα στο χώρο της Υγείας απασχόλησαν τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες στα πάνελ του επετειακoύ 10th Pharma & Health Conference (https://pharma.ethosevents.eu/). Ζωτικά ζητήματα για το κλάδο αναλύθηκαν σε επιμέρους συνεδρίες από εκπροσώπους του φαρμακευτικού χώρου, συλλόγων ασθενών και φορέων καταθέτοντας αριθμούς αλλά και προβληματισμούς, ακόμη και λύσεις σε κομβικά σημεία. 

Οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη ανά κάτοικο στην χώρα μας μειώθηκαν, αγγίζοντας τα επίπεδα του 2005, εξαιτίας της  οικονομικής κρίσης ισχυρίστηκε ο Αντιπρόεδρος Διεθνών Αγορών του Ομίλου BFF Banking Group, κ. Michele Antognoli. Ωστόσο, τα χρέη των νοσοκομείων δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στη λειτουργία του δημοσίου όπως η καθυστέρηση  πληρωμών εξωτερικών συνεργατών, τους διαγωνισμούς του δημοσίου, αλλά κυρίως δρουν καταλυτικά στην ποιότητα της εξυπηρέτησης των ασθενών.

Ο Γενικός Διευθυντής της IQVIA Ελλάδας, κ. Νίκος Κωστάρας, υποστήριξε ότι «είναι κοινός τόπος πως η πολιτική πρέπει να βασίζεται σε δυο πυλώνες: την ενοποίηση των δεδομένων (ΗΔΙΚΑ, νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ) σε ένα σύστημα ΒΙ (Business Intelligence) και την ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων από ανθρώπους με γνώση της Υγείας και του Φαρμάκου (και όχι μόνο των data), που είναι πρωταρχικής σημασίας για τη λήψη αποφάσεων στη χάραξη πολιτικής φαρμάκου και υγείας».

Στο πλαίσιο του δεύτερου Στρογγυλού Τραπεζιού του 10th Pharma & Health Conference που είχε ως θέμα την «Πολιτική φαρμάκου και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης» η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδος & Κύπρου, Γραμματέας PhRMA Innovation Forum, κ. Έλενα Χουλιάρα έθιξε  το ανεπαρκές ύψος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, υποστηρίζοντας ότι από την πλευρά των  φαρμακευτικών εταιρειών καταβάλλονται υπέρογκα ποσά με μορφή rebates και claw back. Καθώς τα ποσά των επιστροφών δεν μπορούν να προβλεφθούν προκαλούν αστάθεια στον χώρο.  

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Επιστημονικός Διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Μάρκος Ολλανδέζος, ανέφερε  χαρακτηριστικά ότι «τα τελευταία χρόνια το περιβάλλον αλλάζει κάθε εβδομάδα και πολλές φορές αναδρομικά». Επιτακτική ανάγκη είναι  η σύναψη ενός μνημονίου συνεργασίας με βάθος χρόνου πενταετίας που θα διασφαλίζει σταθερότητα ανεξάρτητα αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Σε ό,τι αφορά στη μέτρηση αποτελεσματικότητας των μέτρων ο κ. Ολλανδέζος, υποστήριξε ότι  υπάρχουν  εργαλεία, όπως κάποια πρωτόκολλα και φίλτρα, αλλά θα πρέπει να δοθεί  προτεραιότητα στις  ανάγκες, όπως είναι η διαπραγμάτευση, τα πρώτα φάρμακα σε δαπάνη, το θέμα της τιμολόγησης και η ανταποδοτικότητα.

Από την πλευρά του, ο  πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας, Ιατρός – Ρευματολόγος, κ. Γεώργιος Γιαννόπουλος ανέφερε σχετικά ότι  «Το βήμα, το οποίο πρέπει να γίνει είναι να προχωρήσει η δημιουργία  του οργανισμού HTA (Health Technology Assesment) πέρα από τη λειτουργία της επιτροπής αξιολόγησης,  σε συνεργασία με την επιτροπή διαπραγμάτευσης». Κάνοντας απολογισμό δράσεων ο κ. Γιαννόπουλος μίλησε για τα 60 πρωτόκολλα, για την συνταγογράφηση που δρομολογήθηκαν σε συνδυασμό με τον περιορισμό των ειδικοτήτων, αλλά και για την καταγραφή των 550 πιο συχνά συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ο Πρόεδρος της European AIDS Treatment Group  και Πρόεδρος της «Θετική Φωνή» κ. Νίκος Δέδες, σχολίασε ότι «σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζονται προβλήματα περιορισμών πόρων, αλλά και προβλήματα επιμέρους που σχετίζονται με τη θεραπεία. Εκφράζοντας την γενική πεποίθηση ότι υπάρχει πολύ καλή πρόσβαση  στο φάρμακο ο κ. Δέδες αποσαφήνισε ότι υπάρχουν εξαιρέσεις όπως είναι η καθυστέρηση διαγωνισμών. Παρά τις καλές προσπάθειες οι δείκτες μαρτυρούν λάθη», όπως σημείωσε.

Στο τρίτο στρογγυλό τραπέζι το οποίο είχε ως θέμα «Οργάνωση, διοίκηση και χρηματοδότηση του ΕΣΥ» αναδείχθηκαν τα τρωτά σημεία του ΕΣΥ, καλές πρακτικές αλλά και προτάσεις «νοικοκυρέματος».

Τα κακώς κείμενα στην ελληνική πραγματικότητα καθώς και τις γραφειοκρατικές και νομοθετικές αγκυλώσεις περιέγραψε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κ. Κυριάκος Σουλιώτης. Μεταξύ πολλών ενδιαφέροντων στοιχείων, ο κ. Σουλιώτης ανέφερε ότι είναι λανθασμένος ο ίδιος οριζόντιος τρόπος χρηματοδότησης ιδιωτικών σχημάτων και του ΕΟΠΥΥ, που καταλήγει σε βάρος του δεύτερου. 

Καλές πρακτικές αναδείχθηκαν παράλληλα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με τον δημοσιογράφο –συντονιστή του πάνελ, κ. Αιμίλιο Νεγκή να  απαριθμεί παραδείγματα όπως αυτά του Ωνάσειου και του  Γ.Ν. Παπαγεωργίου.

Την αναγκαιότητα ενός καινούργιου σχήματος στην διοίκηση του Συστήματος Υγείας τόνισε ο Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κ. Νίκος Πολύζος. Ιδανική συνταγή αποτελεί η αξιολόγηση που «πρέπει να γίνεται μήνα με μήνα». Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων  για το ποιος θα έχει τα καλύτερα λειτουργικά και οικονομικά στοιχεία. Ο  κ. Πολύζος προέταξε το επιχείρημα ότι η χώρα μας χρειάζεται 80 νοσοκομεία με 400 κλίνες και όχι περισσότερα με 50 κλίνες.

Ένα ενδιαφέρον τρόπο τακτοποίησης των ζητημάτων της Υγείας έφερε ως παράδειγμα ο  Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Αντιπρόεδρος & Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας ACCURATE Health Auditing & Consulting, κ. Θανάσης Παπαμίχος, κάνοντας αναφορά σε μια προσπάθεια ελέγχου δαπανών νοσηλείας,  για λογαριασμό ασφαλιστικών φορέων που είχε αρχίσει και στη χώρα μας και στο Δημόσιο Τομέα. Η προσπάθεια αυτή διακόπηκε χωρίς λόγο, όπως επεσήμανε. Στο μεταξύ, σε ενδεικτικές περιπτώσεις που παρουσίασε ο κ. Παπαμίχος, διαπιστώθηκε σε ένα αναδρομικό έλεγχο (εξέταση εγγράφων) ότι ποσοστό 12-13%  υφίστατο πρόβλημα (π.χ. μη αναγκαίες επεμβάσεις κ.ά.). Σε άλλο πιλοτικό έλεγχο το ποσοστό τέτοιων περιπτώσεων αυξανόταν και τα χρήματα που έφερε πίσω ο έλεγχος ήταν της τάξεως των 2,5 εκ ευρώ.

Σχολιάζοντας την αναδιοργάνωση στο χώρο της υγείας και πώς αυτή μεταφράζεται για τον ασθενή, ο Πρόεδρος Δ.Σ., Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέα», κ. Γιώργος Καλαμίτσης καυτηρίασε τις παθογένειες στο Σύστημα Υγείας  καθώς και την μη συμμετοχή των ασθενών  στην λήψη αποφάσεων. Μεταξύ άλλων, σχολίασε τη τάση κομματικοποίησης της όποιας υγιούς θέσης –πρότασης για την βελτίωση στην Υγεία, αλλά και τις σφοδρές αντιδράσεις λόγω συμφερόντων σε όποια απόπειρα αλλαγής.

Ο  Executive Commercial Director της AFFIDEA, κ. Αθανάσιος Λοπατατζίδης εξέφρασε τη πεποίθηση ότι «Η Ελλάδα έχει εξαιρετικού επιπέδου στελέχη τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», αλλά υστερεί σε  στρατηγικό σχέδιο για τη διοίκηση των νοσοκομείων». Σχετικά με τα τρωτά σημεία, την έλλειψη οργάνωσης, πρόληψης, χρηματοδότησης και αξιολόγησης, ο κ. Λοπατατζίδης τόνισε χαρακτηριστικά «λείπει μια αρχή, μέση και τέλος».

Στο συνέδριο διοργανώθηκε από την Ethos Events, σε συνεργασία με τον ενημερωτικό ιστότοπο υγείας www.virus.com.gr, το περιοδικό Pharma & Health Business (http://www.phb.com.gr/) και το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014