Ειδήσεις
Το τελευταίο οχυρό πριν από την καθολική απαγόρευση μετακινήσεων
Ενα βήμα πριν από το καθολικό lockdown λόγω κορωνοϊού, ήτοι τον γενικό εγκλεισμό στα σπίτια μας, χωρίς εξαιρέσεις και με αναστολή των οικονομικών, εκπαιδευτικών κι άλλων δραστηριοτήτων, βρίσκεται η Ελλάδα.
Η έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ΕΣΥ, και ειδικά οι ΜΕΘ, είναι πιο κοντά στην κατάρρευση, λόγω της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία, οδηγεί σε ακόμη πιο δύσκολες αποφάσεις την κυβέρνηση.
Ουσιαστικά εκείνο που προκάλεσε την παρέμβαση της κυβέρνησης ήταν τα χιλιάδες μηνύματα στο 13033, κάτι που υποδήλωνε άσκοπες μετακινήσεις. Πλέον το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει τους πολίτες που συνεχίζουν τη ζωή τους σα να μη συμβαίνει τίποτε. Το lockdown που εφαρμόζεται από το Σάββατο δεν είναι και το… ισχυρό καθώς η κίνηση στους δρόμους είναι αυξημένη. Μόνη λύση βλέπουν στην κυβέρνηση το «μάζεμα» όλων εκείνων που δεν συμμορφώνονται, γιατί μετά θα έχει τα τελικά μέτρα.
Κι αυτά δεν είναι άλλα από την καθολική απαγόρευση έπειτα από κάποια ώρα (στις 9 το βράδυ π.χ.). Δεν θα μπορεί να βγαίνει κάποιος στο δρόμο αν δεν έχει σοβαρό λόγο. Παράλληλα, θα κλείσουν και τα δημοτικά και νηπιαγωγεία που τώρα λειτουργούν. Θα είναι το έσχατο μέτρο προκειμένου να μην πάρει τραγικές διαστάσεις η πανδημία και υπάρξουν χιλιάδες νεκροί όπως σε άλλες χώρες.
Τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο η ανησυχία για την πορεία της νόσους στη χώρα μας είναι πολύ έντονη.
Αυτός είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση ήδη σχεδιάζουν νέα μέτρα, σε περίπτωση που και αυτά που τέθηκαν σήμερα δεν αποδώσουν. Μιλώντας στο MEGA και το κεντρικό δελτίο με τη Ράνια Τζίμα, ο Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε πως εφόσον δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα ούτε και τα νέα μέτρα, υπάρχουν δύο σενάρια στο τραπέζι.
Πρώτον, ενδεχομένως να έχουμε περιορισμό έτι περαιτέρω των μετακινήσεων και δεύτερον, περιορισμός κάποιων δραστηριοτήτων οι οποίες σήμερα είναι ελεύθερες, όπως τα σχολεία αλλά και κάποιες επαγγελματικές δραστηριότητες που λειτουργούν σήμερα και ίσως αυτό αλλάξει.
«Θέλουμε να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα, αυτός είναι ο βασικός μας στόχος» εξήγησε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το Lockdown πέραν της 30ης Νοεμβρίου λέγοντας: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο, αλλά αν τηρήσουμε τα μέτρα, αυτό δεν θα είναι απαραίτητο».
Ακόμα πιο σκληρό το lockdown
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα είναι πως χθες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει νέα μέτρα.
Το βασικότερο όλων ήταν η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00, έως τις 05:00, από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου.
Έτσι, σε αυτό το διάστημα, οι πολίτες μπορούν να στείλουν μόνο 2 κωδικούς μετακίνησης για τις εξόδους τους.
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, για το επόμενο διάστημα, επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για εργασία, υγεία και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία, ενώ για τα παραπάνω ισχύει κανονικά η χρήση του SMS 13033.
Συγκεκριμένα:
Με τον αριθμό 1 στο 13033: Μετακίνηση για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
Με τον αριθμό 6 στο 13033: Μικρή βόλτα κατοικίδιου, κοντά στην οικία.
Όσον αφορά στην εργασία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, είναι απαραίτητη η βεβαίωση μετακίνησης του εργοδότη, όπως ξεκαθάρισε ξανά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Οι κωδικοί για μετακινήσεις από τις 05:00 έως τις 21:00
Για όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, δηλαδή 05:00 έως 21:00 η έξοδος από το σπίτι, γίνεται για τους εξής 6 λόγους που ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς και για λόγους εργασίας.
Οι κωδικοί ισχύουν ως εξής:
Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό
Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)
Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Διευκρινίσεις για τη σωματική άσκηση
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σήμερα ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως τις ώρες που επιτρέπεται η σωματική άσκηση, δηλαδή από τις 05:00, έως τις 21:00 θα ισχύει η αποστολή SMS στο νούμερο 6.
Ωστόσο, αυτή δεν αφορά αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση.
Αυτή θα μπορεί να γίνεται σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών, ο λόγος που η κυβέρνηση προχώρησε στις εν λόγω αποφάσεις, επειδή παρατηρήθηκαν πολλά μηνύματα στο 13033 τις βραδινές ώρες και συγκεκριμένα για σωματική άσκηση.
Τι ισχύει τελικά με τη λειτουργία delivery και take away
Ιδιαίτερη σύγχυση και αναστάτωση προκλήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, μετά την ανακοίνωση νέων αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 –με ελάχιστες εξαιρέσεις– καθώς και επιπλέον μέτρα για την τηλεργασία και την ατομική άσκηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος της αυστηροποίησης των μέτρων είναι η διαπίστωση της κυβέρνησης πως υπάρχουν περιττές μετακινήσεις που διευκολύνουν την μετάδοση του ιού.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 21:00 που επιβάλλεται από αύριο Παρασκευή θα προκαλέσει ντόμινο νέων παρεμβάσεων στην αγορά.
Μετά τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων από τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας δημιουργήθηκε σύγχυση σχετικά με τη λειτουργία των take away και των delivery και τις πληροφορίες που ήθελαν να «βάζουν λουκέτο» από τις 20:30.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας στο in.gr, -οι οποίες επιβεβαιώθηκαν λίγη ώρα αργότερα με επίσημη ανακοίνωση– για τα take away θα ισχύει το προφανές. Ότι δηλαδή δεν θα μπορούν οι πολίτες να βγαίνουν αποκλειστικά για αγορά φαγητού μετά τις 21:00 και μέχρι τις 05:00 το πρωί, οπότε και θα ισχύουν τα νέα μέτρα.
Παρόλα αυτά, αν κάποιος βρίσκεται έξω εκείνες τις ώρες για τους λόγους που επιτρέπονται (υγεία, εργασία, έξοδο με κατοικίδιο), θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει φαγητό take away.
Σε ό,τι αφορά στο delivery, αναμένεται να συνεχίσουν να ισχύουν κανονικά οι παραδόσεις κατ’ οίκον, μέχρι οι επιχειρήσεις να κλείνουν αναλόγως του ωραρίου τους.
Μάλιστα, διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε, το βράδυ της Τετάρτης, και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.
» Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21:00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές».
Το παρασκήνιο της απόφασης για τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας
Το παρασκήνιο που οδήγησε στα νέα μέτρα για τον κοροναϊό αποκαλύπτει το MEGA.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, όλα άλλαξαν μέσα σε λίγες ώρες. Το πρωί έφτασαν τα στοιχεία των λοιμωξιολόγων στο Μαξίμου αναφορικά με τη δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, στη συνέχεια της ημέρας όλα τα στοιχεία συνηγορούσαν ότι έπρεπε να κλείσει όλη χώρα το βράδυ από τις 9 μέχρι τις 5 το πρωί.
Ένας από τους παράγοντες που οδήγησε τον πρωθυπουργό στο να πάρει αυτή την απόφαση ήταν η αυξημένη κίνηση στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις της χώρας, παρά το lockdown, και η «έκρηξη» των sms για μετακινήσεις.
Την ίδια ώρα, εξετάζεται σενάριο για να αποτραπεί το πρωινό μποτιλιάρισμα και να αυστηροποιηθεί η διαδικασία για τις μετακινήσεις, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να μετακινούνται μόνο με τα πιστοποιητικά από την ΕΡΓΑΝΗ.
https://www.in.gr/