Connect with us

Οικονομία

Τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας από την 1η Αυγούστου

pde katoikia prostasia protaseis

Το Eurogroup χθες (11.06.2020) άναψε, όπως αναμενόταν, το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα έστειλε ένα ολιγόλογο αλλά σαφές μήνυμα για την πρώτη κατοικία.

Συγκεκριμένα στο ανακοινωθέν που εξέδωσε αναφέρει με απόλυτη σαφήνεια ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει οριστικό τέλος στην προστασία πρώτης κατοικίας έως τις 31 Ιουλίου 2020 και να νομοθετήσει νέο πτωχευτικό κώδικα που θα προβλέπει τη δυνατότητα για ρευστοποίηση όλων των εξασφαλίσεων (πλειστηριασμοί για όλα τα ακίνητα).

Να σημειωθεί πάντως ότι παρά την παράταση που δόθηκε, ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν κεντρίζει το ενδιαφέρον των δανειοληπτών που έχουν κόκκινο δάνειο με ενέχυρο την πρώτη τους κατοικία. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την λειτουργία της πλατφόρμας και μόλις 1.254 δάνεια έχουν ρυθμιστεί, ενώ σε άλλα 817 έχουν γίνει προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και αναμένεται η απάντηση από τους δανειολήπτες.

Με την χθεσινή τοποθέτησή του το Eurogroup δείχνει και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν προτίθεται να συναινέσει, ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, που έχει δημιουργήσει η πανδημία, οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση του προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι όσοι δανειολήπτες δεν εκμεταλλευτούν το εναπομείναν διάστημα μέχρι τις 31 Ιουλίου ώστε να ρυθμίσουν το δάνειό τους, τότε από το Σεπτέμβριο θα είναι αντιμέτωποι ανά πάσα στιγμή με το ενδεχόμενο να βγει το ακίνητό τους σε πλειστηριασμό.

Οι καθυστερήσεις που “είδε” το Eurogroup

Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή στην κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την καθιέρωση νέου πτωχευτικού κώδικα, αναγνωρίζοντας όμως ότι αυτό οφείλεται στην πανδημία. Όμως, καθιστά σαφές ότι δεν γίνεται ανεκτή άλλη καθυστέρηση και η προστασία πρέπει να αρθεί ως το τέλος Ιουλίου.

Επίσης, το Eurogroup δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς το 2019 σημειώθηκαν καθυστερήσεις και η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να εκκαθαρίσει αυτές τις οφειλές, ύψους 1,22 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι:  «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν αποφασιστικά στην εφαρμογή του σχεδίου εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη νομοθέτηση ενός αποτελεσματικού νέου πτωχευτικού κώδικα, που θα διασφαλίζει τη ρευστοποίηση όλων των εξασφαλίσεων και την κατάργηση του ισχύοντος συστήματος για την προστασία των κύριων κατοικιών έως τα τέλη Ιουλίου 2020».Το Eurogroup, επίσης, δεν παραλείπει να υπενθυμίζει τις νέες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δέσμευση για τη μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου. «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να αναλάβει μια σειρά πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, με σκοπό τη στήριξη της ανάκαμψης», σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο και στο κρίσιμο ερώτημα, αν η Ελλάδα θα έχει το 2021 τη δυνατότητα να αποφύγει τους αυστηρούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ), η απάντηση που δίνεται από το ανακοινωθέν είναι ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις που γίνονται τώρα, η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2021. Πάντως ο Μάριο Σεντένο, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα ειδικό αίτημα της Ελλάδας για χαλάρωση και τον επόμενο χρόνο και ότι για τη χώρα ισχύει αυτό που ισχύει για όλες, με βάση τις αποφάσεις της 16ης Μαρτίου, δηλαδή ότι η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων θα ισχύσει μόνο για το 2020.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014