Επιστήμες
Τέταρτη στην Ε.Ε. η Ελλάδα στις ψηφιακές δεξιότητες νέων
Η Ελλάδα, τουλάχιστον στην προ COVID-19 εποχή, δεν είθισται να συμπεριλαμβάνεται στις πρώτες θέσεις των ευρωπαϊκών στατιστικών, που αφορούν την ψηφιακή ωριμότητα.
Ωστόσο, υπάρχει τουλάχιστον ένας δείκτης, στον οποίο η χώρα όχι μόνο δεν υστερεί, αλλά πετυχαίνει τις υψηλότερες επιδόσεις και πλασάρεται στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης.
Το 92% των νέων στην Ελλάδα διαθέτει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες – Η χώρα πετυχαίνει την τέταρτη καλύτερη επίδοση στους νέους ηλικίας 16 έως 24 ετώνΠρόκειται για τις ψηφιακές δεξιότητες των νέων ανθρώπων, ήτοι στις ηλικίες 16 έως 24 ετών.
Τους τελευταίους μήνες, πολλοί νέοι αυτής της ηλικίας χρειάστηκε να παρακολουθήσουν διαδικτυακά μαθήματα, καθώς τα μέτρα του lockdown, που σχετίζονται με την πανδημία του COVID-19, κράτησαν κλειστά τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις ειδικές συνθήκες, αναρωτιέται κανείς, εάν οι νέοι έχουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες για πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου.
Η απάντηση είναι ότι οι νέοι αυτών των ηλικιών τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, διαθέτουν όντως τα κατάλληλα ψηφιακά εφόδια για να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις. Το 2019, τέσσερις στους πέντε νέους (80%), ηλικίας 16 έως 24 ετών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) είχαν βασικές ή πάνω από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Το ποσοστό αυτό ήταν κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από την αντίστοιχη επίδοση στα άτομα ηλικίας 16 έως 74 ετών (56%).
Η Ελλάδα
Μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε., η Κροατία είχε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών με βασικές ή υψηλότερες από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες (97%), ακολουθούμενη από την Εσθονία, τη Λιθουανία και την Ολλανδία (και οι τρεις χώρες με ποσοστό 93% έκαστη).
Την έκπληξη κάνει η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην αμέσως επόμενη θέση, καθώς ποσοστό 92% των νέων, ηλικίας 16 έως 24 ετών, διέθεταν τις βασικές ή υψηλότερες βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Η αντίστοιχη επίδοση της χώρας μας στον συγκεκριμένο τομέα ήταν 86% το 2017, 89% το 2016 και 84% το 2015.
Χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα ως προς τις ψηφιακές δεξιότητες των νέων ηλικίας 16 έως 24 ετών έχουν η Τσεχία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Δανία και η Σουηδία.
Στο μεταξύ, τα χαμηλότερα ποσοστά νέων, που διαθέτουν τις βασικές ή υψηλότερες από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες στην Ε.Ε., εντοπίζονται στη Ρουμανία (56%), στη Βουλγαρία (58%), στην Ιταλία (65%), στην Ουγγαρία (68%), στη Λετονία και στο Λουξεμβούργο (και οι δύο χώρες με 75%).
Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι πλέον κρίσιμες για την απασχολησιμότητα, καθώς περίπου το 85% όλων των θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. απαιτούν τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων. Επιπλέον, η κρίση του κορωνοϊού κατέδειξε ότι οι επαρκείς ψηφιακές δεξιότητες είναι κρίσιμης σημασίας για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες.
Νατάσα Φραγκούλη – sepe.gr