Επιστήμες
Η τεχνολογία «κλειδί» για την ανάπτυξη του τουρισμού
Την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τη διαμόρφωση της εικόνας προορισμών ανέδειξε το φετινό ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με τίτλο «Tourism in Transition: #someTHINKdifferent».
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο ελληνικός τουρισμός μέσω της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία παρακολούθησης βέλτιστων διεθνών πρακτικών πόλεων, όπως αυτές του Αμστερνταμ και της Κοπεγχάγης.
Ρέτσος: Ψηφιακός ουραγός η Ελλάδα
Ο Γ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην κατηγορία των ψηφιακών ουραγών της Ευρώπης, επισημαίνοντας την ανάγκη κατάρτισης ενός δομημένου σχεδίου δράσης, που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα εφαρμόσει μία συνολική ψηφιακή στρατηγική.
«Στο σημείο που είμαστε αυτή τη στιγμή, χρειαζόμαστε επειγόντως ένα δομημένο σχέδιο δράσης, που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα εφαρμόσει μια συνολική ψηφιακή στρατηγική. Να περάσουμε από ένα αναλογικό, σε ένα ψηφιακό κράτος που αντιλαμβάνεται τις νέες ανάγκες… Που σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτοποριακές ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Που θέτει την επιχειρηματικότητα στο κέντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού και φυσικά, αυτό που παράλληλα χρειάζεται, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας. Είναι προφανές ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να λείπει από αυτή την τεράστια πρόκληση. Το αντίθετο μάλιστα. Θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή», τόνισε.
Μάλιστα, απηύθυνε πρόσκληση σε νέους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά να επενδύσουν τις γνώσεις και τον δυναμισμό τους στον τουρισμό.
Κουντουρά: Ο τουρισμός θα δημιουργεί τεχνολογία
Από την πλευρά της, η υπουργός τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την ψηφιακή μετάβαση και την καινοτομία στον ελληνικό τουρισμό. «Στα σχέδιά μας για τα επόμενα χρόνια ο τουρισμός δεν θα αξιοποιεί απλώς την καινοτομία, αλλά και θα τη δημιουργεί. Σε συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία, δημιουργούμε προγράμματα και δράσεις υποστήριξης της start-up επιχειρηματικότητας στον τουρισμό, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα έσοδα και θέσεις εργασίας, αλλά και των υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων για την ψηφιακή τους μετεξέλιξη, ώστε να γίνουν πιο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελ. Κουντουρά παρουσίασε το σύνολο των υλοποιούμενων και σχεδιαζόμενων πολιτικών και δράσεων που περιλαμβάνουν:
•Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Τουρισμού για τη διευκόλυνση των πολιτών και επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους, σε συνέχεια του έργου της ψηφιοποίησης και κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας που έχει ολοκληρωθεί.
•Ηλεκτρονικό σύστημα υποστήριξης των εργαζομένων του τουριστικού τομέα και διασύνδεσής τους με την αγορά εργασίας.
•Ψηφιοποίηση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης και αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών με βάση τα διεθνή πρότυπα.
•Εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων BIGDATA για την αποτύπωση της πραγματικής συμβολής του τουρισμού στην οικονομία και την αξιοποίησή τους στην στρατηγική μάρκετινγκ.
•Υλοποίηση της νέας ψηφιακής πύλης του ΕΟΤ, του εθνικού φορέα στην παγκόσμια τουριστική προώθηση και προβολή της Ελλάδας. Η ηλεκτρονική πύλη VisitGreece, εμπλουτίζεται, και θα είναι διαθέσιμη για τους επισκέπτες σε δέκα γλώσσες, με έξυπνες διαδραστικές εφαρμογές, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες προβολής εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.
•Δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου για την ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της Ελλάδας που θα περιλαμβάνει αξιοθέατα και διαδρομές τουριστικού ενδιαφέροντος.
Εύα Οικονομάκη – real.gr