Πολιτική
Τι θα γίνει με τις Πανελλαδικές; – Η Νίκη Κεραμέως αποκαλύπτει το σχέδιο του υπ. Παιδείας
Η κ. Κεραμέως τόνισε πως το υπουργείο έχει καταστρώσει μία σειρά από σχέδια ανάλογα με την διασπορά του ιού το επόμενο διάστημα.
«Η σχολική και η ακαδημαϊκή χρονιά δεν πρόκειται να χαθεί. Στόχος μου είναι να πραγματοποιηθούν οι πανελλαδικές όσο πιο κοντά γίνεται στις καθιερωμένες ημερομηνίες» είναι το μήνυμα που στέλνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μέσω του in.gr σε χιλιάδες μαθητές της Γ΄ λυκείου αλλά και φοιτητές.
Η κ. Κεραμέως τόνισε πως το υπουργείο έχει καταστρώσει μία σειρά από σχέδια ανάλογα με την διασπορά του ιού το επόμενο διάστημα.
Το Υπουργείο εξετάζει ρυθμίσεις όπως η επέκταση του σχολικού έτους, η μείωση της ύλης και η μετακύληση της ημερομηνίας έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων.
Αναφερόμενη στα σενάρια που ακούγονται για διεξαγωγή των εξετάσεων ακόμη και τον Σεπτέμβρη, η κ. Κεραμέως είναι ξεκάθαρη.
«Επιδίωξή μου θα είναι να μην πάμε στο ακραίο σενάριο του Σεπτεμβρίου».
Το μήνυμα σε μαθητές και γονείς
Η υπουργός Παιδείας υπογραμμίζει ακόμη πως αφουγκράζεται τις αγωνίες χιλιάδων μαθητών αλλά και των οικογενειών τους.
«Συνιστώ σε όλους ψυχραιμία, πειθαρχία στις συμβουλές των ειδικών και αξιοποίηση του χρόνου στο σπίτι με τον πιο γόνιμο τρόπο. Η σχολική και η ακαδημαϊκή χρονιά δεν θα χαθεί για κανέναν».
Σε αχαρτογράφητα νερά χιλιάδες μαθητές
Πάντως η πανδημία του κοροναϊού που σαρώνει και τη χώρα μας, έχει χτυπήσει όπως ήταν φυσικά και όλες τις δομές της εκπαίδευσης.
Χιλιάδες μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις εισέρχονται σε αχαρτογράφητα νερά εξαιτίας του «λουκέτου» διαρκείας στα σχολεία λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.
Η αβεβαιότητα μέρα με τη μέρα εντείνεται καθώς η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα επαναλειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες καθώς ο ιός όχι μόνο δε βρίσκεται σε ύφεση αλλά οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.
Η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως κατόπιν οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. ανακοίνωσε αρχικά την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων από τις 11 Μαρτίου έως τις 24 Μαρτίου.
Με νεότερη απόφασή και αφού η χώρα μετράει ήδη 13 νεκρούς με πάνω από 500 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για άλλες δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 10 Απριλίου.
Μέχρι τότε η πλειοψηφία των μαθητών θα έχει χάσει 23 ημέρες μαθήματα ενώ κάποιοι άλλοι περισσότερες καθώς υπήρξαν σχολεία τα οποία είχαν κλείσει νωρίτερα λόγω υπόπτων κρουσμάτων.
Θα μεσολαβήσουν η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και απομένει να δούμε την εξέλιξη με την εξάπλωση του ιού ώστε να αποφασίσουν οι επιστήμονες πότε μπορούν να ανοίξουν και πάλι το σχολεία με ασφάλεια.
Πώς θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συνεχίζει να γράφει και να σβήνει σχέδια για την αναπλήρωση των μαθημάτων ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα οι Πανελλαδικές και να μη χαθεί η σχολική χρονιά για κανέναν μαθητή.
Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής τα σενάρια είναι 3.
Το καλό σενάριο
Εάν τα σχολεία ανοίξουν μετά το Πάσχα τότε εκτιμάται ότι τα μαθήματα θα αναπληρώσουν με μικρές «θυσίες» όπως σύντμηση των διδακτικών ωρών και κατάργηση των περιπάτων.
Το πιθανότερο σενάριο
Εάν η εξάπλωση του κορωνοϊού συνεχιστεί και μετά το Πάσχα, εξέλιξη που φαντάζει αρκετά πιθανή, τότε η λύση θα δοθεί με παράταση του σχολικού έτους, μείωση της διδακτέας και εξεταστέας ύλης και μετάθεση των πανελλαδικών σε ημερομηνίες όσο το δυνατό πιο κοντά στον αρχικό προγραμματισμό.
Σημειώνεται ότι οι Πανελλαδικές αρχίζουν κάθε χρόνο το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Σε αυτό το σενάριο, οι πανελλαδικές μπορεί να ξεκινήσουν προς τα τέλη Ιουνίου ή μέσα στον Ιούλιο έτσι ώστε να μην διαταραχθεί σημαντικά η εξεταστική διαδικασία.
Το κακό σενάριο
Στην περίπτωση που η πανδημία λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στη χώρα μας τότε πιθανότατα το υπουργείο Παιδείας να αναγκαστεί να προχωρήσει στην πιο ακραία λύση.
Σε αυτή, εκτός από την παράταση του σχολικού έτους και τη μετάθεση των εξετάσεων θα αναζητηθεί πιθανότατα φόρμουλα ακόμη και για ολοκλήρωση της ύλης μόνο με εξ αποστάσεως μαθήματα (σ.σ τη δεδομένη στιγμή τα εξ αποστάσεως μαθήματα αφορούν μόνο επαναλήψεις).
Εάν συμβεί αυτό, το υπουργείο Παιδείας θα εξετάσει ακόμη και το σενάριο να γίνουν οι πανελλαδικές τον Σεπτέμβρη, κάτι που θέλει να αποφύγει η Νίκη Κεραμέως όπως δήλωσε στο in.gr .
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στην πιο ακραία περίπτωση, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα κάνει ότι χρειαστεί ώστε να μη χαθεί η σχολική χρονιά και να μην πάνε χαμένοι οι κόποι των μαθητών.
Μιχάλης Νιβολιανίτης – in.gr