Πολιτική
Ο Θάνος Μωραΐτης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
«Ο Προϋπολογισμός που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αντιαναπτυξιακός, αντικοινωνικός και αντιλαϊκός»
«Αντιαναπτυξιακό, αντικοινωνικό και αντιλαϊκό» χαρακτήρισε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, τον Προϋπολογισμό 2020, κατά την εισήγησή του σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ως Ειδικός Εισηγητής.
«Υπηρετεί πιστά τις δογματικές αγκυλώσεις μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής κι απέχει πολύ από το να συναντήσει, τόσο τις ανάγκες των πολιτών, όσο και τη βιώσιμη ανάπτυξη, που έχει ανάγκη η χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ότι με αυτόν «ακυρώνονται οι εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για λιγότερη φορολογία», επισημαίνοντας τη «συμπερίληψη των 28 από τους 29 ‘άδικους φόρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με μόνη εξαίρεση τον φόρο κερδών των επιχειρήσεων, την αύξηση των συνολικών φορολογικών εσόδων κατά 610- 732 εκατ. ευρώ, αλλά και τα 323 εκατ. ευρώ περισσότερη φορολογία που θα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι».
Αναφορικά με την «αποκαθήλωση του αφηγήματος της Νέας Δημοκρατίας για λιγότερη φορολογία», δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την «αύξηση κατά 563 εκ. ευρώ σε σχέση με την εκτίμηση του 2019 των εσόδων από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) σε αγαθά και υπηρεσίες». Την έψεξε για «ενίσχυση, μέσω αυτής της αύξησης, της έμμεσης φορολόγησης σε προϊόντα που έχουν ανελαστική ζήτηση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά κριτήρια». «Αυτό», συμπλήρωσε, «θα αυξήσει κι άλλο την αναλογία έμμεσων- άμεσων φόρων, με τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα να πλήττονται περισσότερο».
Υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παρέδωσε μία Ελλάδα εκτός Μνημονίων, σε αναπτυξιακή τροχιά». Όπως δήλωσε, «πέτυχε ρεκόρ δεκαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις το 2018, ρεκόρ 18ετίας στην αύξηση των θέσεων εργασίας, μείωση της ανεργίας για 10ο συνεχόμενο τρίμηνο και οικοδόμηση Κοινωνικού Κράτους, από τα 1,4 στα 3,5 δις. ευρώ».
Όπως τόνισε ο κ. Μωραΐτης, «η Νέα Δημοκρατία δεν αξιοποιεί, τόσο σε αυτόν τον Προϋπολογισμό, όσο και σε άλλες νομοθετικές της πρωτοβουλίες, όπως το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», την «τεράστια ευκαιρία που προσέφερε το θετικό αναπτυξιακό περιβάλλον που είχε δημιουργηθεί στη χώρα».
Εν συνεχεία, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνέχιση των «αντιαναπτυξιακών πολιτικών που υπηρέτησε και στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, στο οποίο δε μερίμνησε για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας». Στον Προϋπολογισμό του 2020, την έψεξε για «φορολογική πολιτική υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, με φοροελαφρύνσεις και αύξηση των διανεμόμενων μερισμάτων, ύψους 616 εκ. ευρώ», καθώς και για «κατάφωρη εύνοια υπέρ των περίπου 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας». Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Σε αυτές δίνετε κατά μέσο όρο ελάφρυνση κοντά στα 680.000 ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που οι μικρές θα λάβουν 200 ευρώ ετησίως ελάφρυνση και οι μεσαίες το πολύ μέχρι 2.000 ευρώ».
Υπογράμμισε, δε, ότι «η αγορά είχε ανάγκη από κίνητρα για επενδύσεις: τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για επιχειρήσεις κι ελεύθερους επαγγελματίες και τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και τη δραστική μείωσή της για μεγαλύτερα εισοδήματα». «Αυτά», δεν παρέλειψε να αναφέρει, «αποτελούν προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το 2020».
Παράλληλα, δήλωσε ότι «η μεσαία τάξη είναι ο μεγάλος χαμένος αυτού του αντιλαϊκού και αντικοινωνικού Προϋπολογισμού».
«Οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγελλε η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, δε θα γίνουν πράξη», τόνισε ο κ. Μωραΐτης.
«Στερείτε τα 2,5 δις., που θα μπορούσαν αξιοποιηθούν για φοροελαφρύνσεις της μεσαίας επιχειρηματικότητας, των ελεύθερων επαγγελματιών και κοινωνική στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων», συνέχισε, απευθυνόμενος στη συμπολίτευση.
Αναφερόμενος στην «επιβάρυνση της μεσαίας τάξης», επεσήμανε πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεχνά την περεταίρω μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 30% που είχε υποσχεθεί», ενώ «οι φόροι ακίνητης περιουσίας εμφανίζονται αυξημένοι κατά 84 και 142 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών». «Αυτό», όπως είπε, «είναι απορίας άξιο, από τη στιγμή που δεν έχουν ανακοινωθεί οι νέες αντικειμενικές αξίες». Πρόσθεσε πως «η επιβάρυνση για τους πολίτες θα είναι μεγαλύτερη από τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως «αυτά που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στον πολίτη στη μια τσέπη, θα του τα πάρει από την άλλη».
Μένοντας στο ζήτημα της μεσαίας τάξης, μίλησε για «συνειδητό ‘χτύπημα’ στο Κοινωνικό Κράτος από τη Νέα Δημοκρατία, με τη μείωση κατά 367 εκατ. ευρώ των επιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ», τις «περικοπές 37 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων», όπως και την «επαναφορά των κλάσεων με το νέο ασφαλιστικό», η οποία «θα φέρει επιβαρύνσεις χιλιάδων ευρώ ετησίως για τους ασφαλισμένους και τεράστιο πλήγμα στους ελεύθερους επαγγελματίες».
«Προβλέπετε τη δαπάνη τεράστιων ποσών, σχεδόν ανά Υπουργείο με την πρόσθετη κατηγορία ‘Επιτελικός Συντονισμός’», είπε ο βουλευτής στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι «το επιτελικό κράτος δε χάνει καθόλου: Το ‘λιγότερο κράτος’ που υποσχόσασταν, γίνεται περισσότερο κι ακριβότερο».
Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε «μη- ρεαλιστικό», αλλά και «αποτέλεσμα μαγικών μέσω δημιουργικής λογιστικής» το στόχο της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, παρ’ όλο που «εγκατέλειψε τις υπερφίαλες προεκλογικές της εξαγγελίες για ανάπτυξη 4%». Παράλληλα, υπενθύμισε τις προβλέψεις Διεθνών, Ευρωπαϊκών κι Ελληνικών Οργανισμών (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΤτΕ, Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο), σύμφωνα με τις οποίες «η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης είναι σαφώς χαμηλότερη, έως και 2,1%».
«Δημιουργείτε έναν φαύλο κύκλο ανισοκατανομής βαρών, άδικων φόρων, αλλά κι ανισοτήτων», άρα «δεν κατασκευάζετε ένα μοντέλο που θα σταθεροποιήσει την οικονομία», είπε στα στελέχη της συμπολίτευσης.
Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως «για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού δε λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς κι ευρωπαϊκές οικονομικές, αλλά και γεωπολιτικές συγκυρίες», ενώ τόνισε ότι «λησμόνησε τη δέσμευσή της για αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο της ανάπτυξης, δηλαδή, βάσει των προβλέψεων για 2,8% μεγέθυνση, ο μισθός θα έπρεπε να αυξηθεί κατά 5,6%». Υπογράμμισε, δε, ότι «εφόσον δεν κατευθύνουν το δημοσιονομικό χώρο προς τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα -που καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους- δε θα αυξηθεί σημαντικά η ιδιωτική κατανάλωση».
Εν συνεχεία, ανέφερε ότι το κυβερνών κόμμα «εφαρμόζει το αποτυχημένο μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση», ενώ «νομοθετεί για τους τραπεζίτες, για το πώς θα τους απαλλάξει από την ευθύνη ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας θα αλλάξει χέρια το επόμενο διάστημα, αλλά και τους υπόδικους επιχειρηματίες, στους οποίους κάνει δώρο την ανάκτηση των περιουσιακών τους στοιχείων που είχαν παγώσει στο δικαστήριο».
Κλείνοντας, τόνισε: «Εμείς (ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) θα δώσουμε τη μάχη δίπλα στον κόσμο της εργασίας και τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, απέναντι σε όλους τους μεταπράτες και το παρασιτικό κεφάλαιο της χώρας», λέγοντας πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό.