Πολιτική
Ο Θάνος Μωραΐτης στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου
Θ. Μωραΐτης: «Η κυβέρνηση υλοποιεί εμμονικά το σχέδιό της για την αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Εντείνει την επίθεσή της νομοθετώντας ‘εν κρυπτώ’ και φέρνει συνεχώς αρνητικά ρεκόρ στην ανεργία.»
Συνάντηση πραγματοποίησε με το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου χτες το βράδυ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ππροοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.
Ο βουλευτής άκουσε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των παρευρισκομένων, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και στη χώρα.
«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση κινείται με συνέπεια και εμμονική προσκόλληση προς την αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων», είπε, συνεχίζοντας: «Καταφεύγει στην πρακτική της κακής νομοθέτησης, για να αποφύγει τη ζύμωση, να ανακόψει την ταχύτητα διάδοσης του περιεχομένου των ρυθμίσεών της, αλλά και να μειώσει τις αντιδράσεις εργαζομένων και αντιπολίτευσης».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «τα αποτελέσματα της αντεργατικής πολιτικής της έχουν αρχίσει -ήδη πριν την πανδημία- να αποδίδουν καρπούς», ενώ «η πανδημία ήταν η ευκαιρία να νομοθετήσει, με τις ΠΝΠ, την αρρύθμιστη τηλεργασία, την επιδότηση της ανεργίας, την απελευθέρωση του δόγματος ‘μισή δουλειά- μισός μισθός’, αλλά και την αμφισβήτηση ακόμη και της ίδια της έννοιας της μισθωτής εργασίας, το να παρέχει δηλαδή κάποιος την εργασία του έναντι μισθού». Όπως, μάλιστα, δήλωσε ο κ. Μωραΐτης, «η θεσμοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών πρόκειται να γενικευτεί με το νομοσχέδιο- οδοστρωτήρα που είναι στα σκαριά».
«Κάθε μήνας είναι ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ στην ανεργία, ένα πισωγύρισμα για τον κόσμο της εργασίας, τους πολίτες και την ίδια την κοινωνία», υπογράμμισε, παραθέτοντας τα στοιχεία του συστήματος ‘ΕΡΓΑΝΗ’ για το εννιάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2020, το οποίο, όπως ανέφερε, «ήταν το χειρότερο που καταγράφεται στην απασχόληση από το 2012».
Τέλος, ο βουλευτής δήλωσε πως «δε θα περάσει η φθηνή κι ευέλικτη εργασία, που θέλει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, με τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις μιας κοινωνίας που ήδη πασχίζει να κρατηθεί όρθια».
«Θα παλέψουμε όλοι να μην πετύχει ‘βελούδινα’ τα σχέδιά της, να μη βυθίσει τη χώρα σε έναν εργασιακό μεσαίωνα και σε μία βαθιά, χωρίς επιστροφή, ύφεση», είπε κλείνοντας.
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μωραΐτη:
«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση κινείται με συνέπεια και εμμονική προσκόλληση προς την αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.
Από την αρχή της διακυβέρνησής της, με ένα συνονθύλευμα Τροπολογιών της τελευταίας στιγμής καθορίζει τη μοίρα των εργαζομένων της χώρας. Ο Υπουργός Εργασίας είναι κυριολεκτικά ο Υπουργός- Φαντομάς, πραγματοποιώντας ελάχιστες εμφανίσεις στη Βουλή- κι όχι μόνο.
Ο καθένας καταλαβαίνει ότι καταφεύγει στην πρακτική της κακής νομοθέτησης- για να αποφύγει τη ζύμωση, να ανακόψει την ταχύτητα διάδοσης του περιεχομένου των ρυθμίσεών της, αλλά και να μειώσει τις αντιδράσεις εργαζομένων και αντιπολίτευσης.
Τα αποτελέσματα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης έχουν αρχίσει -ήδη πριν την πανδημία- να αποδίδουν καρπούς.
Μην ξεχνάμε ότι η ανεργία εκτινάχτηκε πριν ξεσπάσει η κρίση της πανδημίας, με το Δεκέμβριο του 2019 να σημειώνεται αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας.
Την περίοδο της πανδημίας, οι μάσκες έπεσαν και κάθε αναστολή –επικοινωνιακού χαρακτήρα- πήγε περίπατο: η πανδημία ήταν η ευκαιρία να νομοθετήσει, με τις ΠΝΠ, την αρρύθμιστη τηλεργασία, την επιδότηση της ανεργίας, την απελευθέρωση του δόγματος ‘μισή δουλειά- μισός μισθός’, αλλά και την αμφισβήτηση ακόμη και της ίδια της έννοιας της μισθωτής εργασίας, το να παρέχει δηλαδή κάποιος την εργασία του έναντι μισθού.
Η θεσμοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών πρόκειται να γενικευτεί με το νομοσχέδιο- οδοστρωτήρα που είναι στα σκαριά.
Κάθε μήνας είναι ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ στην ανεργία, ένα πισωγύρισμα για τον κόσμο της εργασίας, τους πολίτες και την ίδια την κοινωνία.
Κάθε μήνας, μία ακόμη βουτιά στα νερά της ύφεσης.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την “ΕΡΓΑΝΗ” για την απασχόληση του Σεπτεμβρίου, είναι απογοητευτικά:
Το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2020 ήταν το χειρότερο εννιάμηνο που καταγράφεται στην απασχόληση από το 2012.
Η κυβέρνηση έχει γυρίσει την πλάτη στον κόσμο της εργασίας, τον οποίο διώκει με μανία κι εκδικητικότητα, ενώ άφησε παρατημένους και ξεχασμένους και τους εργαζόμενους της «πρώτης γραμμής» στην πανδημία:
Τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς, τους οδηγούς στα ΜΜΜ.
Η φθηνή κι ευέλικτη εργασία, που θέλει να θεσμοθετήσει με τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις μιας κοινωνίας που ήδη πασχίζει να κρατηθεί όρθια, δε θα περάσει.
Θα παλέψουμε όλοι να μην πετύχει «βελούδινα» τα σχέδιά της, να μη βυθίσει τη χώρα σε έναν εργασιακό μεσαίωνα και σε μία βαθιά, χωρίς επιστροφή, ύφεση.»