Πολιτική
Ο Θάνος Μωραΐτης για το φορολογικό νομοσχέδιο (Βίντεο)
«Είναι η επιτομή του λαϊκισμού, της διάψευσης των προσδοκιών και της εξαπάτησης της μεσαίας τάξης και της μεσαίας επιχειρηματικότητας»
«Το φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι μια φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση κι έχει καθαρά ταξικό πρόσημο», είπε -μεταξύ άλλων- ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, κατά τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή.
Υπενθύμισε, δε, ότι «η αναπτυξιακή διάσταση απουσιάζει και στα προηγούμενα νομοθετήματα της κυβέρνησης, ιδίως στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο και στον Προϋπολογισμό».
Στη συνέχεια, ο επεσήμανε πως «για μία ακόμη φορά αποκαθηλώνεται το αφήγημα ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατέστρεψε την Ελλάδα, τη μεσαία τάξη, ότι ήταν αντιεπενδυτικός’», μιας και «παρέδωσε μία χώρα εκτός Μνημονίων, έφερε ρεκόρ δεκαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις το 2018, ενώ ‘έριξε’ την ανεργία στο 17% το 2019, από το 26% που ήταν το 2015».
Ο βουλευτής δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη «στήριξη που παρέχει στη Νέα Δημοκρατία ένα μεγάλο μέρος του μιντιακού συστήματος, μαζί με το οποίο το κόμμα της συμπολίτευσης ρίχνει ακόμα όλες τις ευθύνες στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.». Επιπρόσθετα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κωλοτούμπα στο προσφυγικό, στο ζήτημα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι – όπου ο κ. Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση Ο.Η.Ε. μίλησε για ‘κλιματική αλλαγή’- αλλά και στις Πρέσπες».
«Προεκλογικά παίζατε και διχάζατε», είπε ο κ. Μωραΐτης, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Σε ό, τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, το χαρακτήρισε ως «την «επιτομή του λαϊκισμού, της διάψευσης των προσδοκιών, της εξαπάτησης της μεσαίας τάξης και της μεσαίας επιχειρηματικότητας».
Ειδικά για τον αντίκτυπο που θα έχει στην κοινωνία συνολικά, υπογράμμισε πως «οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν 323 εκατ. ευρώ περισσότερη φορολογία», πως «η φορολογική ελάφρυνση για την πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων δεν ξεπερνάει τα 20 ευρώ τον μήνα», ενώ «για πάρα πολλούς είναι μηδενική ή σχεδόν μηδενική».
Επιπρόσθετα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «αύξηση των εσόδων από το Φ.Π.Α. και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα αγαθά και τις υπηρεσίες κατά 563 εκ. ευρώ σε σχέση με την εκτίμηση του 2019». Μ’ αυτόν τον τρόπο, συμπλήρωσε, «η κυβέρνηση ενισχύει την έμμεση φορολόγηση σε προϊόντα που έχουν ανελαστική ζήτηση», ενώ «δε λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια».
«Κοροϊδεύετε τον κόσμο. Τους λέτε από τη μια ότι τους ελαφρύνετε και τους τα παίρνετε από την άλλη τσέπη», είπε χαρακτηριστικά στους βουλευτές της συμπολίτευσης, παρουσιάζοντας τις παραπάνω ρυθμίσεις συνδυαστικά με το «τσουχτερό Άρθρο 7» για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Επιπλέον, ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε στο θέμα των αγροτών και των αλιέων.
Στους μεν αγρότες, η Νέα Δημοκρατία «προεκλογικά έδινε μεγάλες υποσχέσεις, αλλά τελικά η μείωση που θα δουν στην προκαταβολή φόρου θα είναι μόλις 5%, ενώ αυτή του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή σε 9% έως τις 10.000 ευρώ, αφορά μόνο το 6% από αυτούς».
Για τους αλιείς, δε, ρώτησε τους βουλευτές της κυβέρνησης αν «υπήρχε λόγος να τους βάλουν αυτό το χαράτσι», αναφερόμενος στο τέλος για τα αλιευτικά πλοία και πλοιάρια.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, «ακόμα και Σωματεία, Ομοσπονδίες, αλλά και ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στη Νέα Δημοκρατία, έκαναν λόγο για ‘λίγα έως καθόλου οφέλη στη μεσαία τάξη’», ενώ επεσήμανε τη συμπερίληψη των «28 από τους 29 ‘άδικους’ φόρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.».
«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έβαλε φόρους», συνέχισε, «αλλά έκλεισε έναν δύσκολο κύκλο στη χώρα».
Σχολιάζοντας συνολικά την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, είπε στα στελέχη της:
«Είστε με τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις οποίες υπερασπίζεστε από τα πρώτα νομοθετήματά σας, υπακούοντας στον ΣΕΒ. Νομοθετείτε για την Ελλάδα των αεριτζήδων, των μεταπρατών, των υπόδικων επιχειρηματιών, των τραπεζιτών- όχι γι’ αυτά που έκαναν, αλλά γι’ αυτά που πρόκειται να κάνουν. Για το πώς θα τους απαλλάξετε από την ευθύνη ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας θα αλλάξει χέρια το επόμενο διάστημα. Είστε με την Ελλάδα της ‘μαϊμού’ αριστείας».
Κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι «με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δίνουν τις 6 στις 10 θέσεις εργασίας», που «έμειναν όρθιες στην κρίση, που αύξησαν εξαγωγές. Αυτός είναι ο πραγματικός γίγαντας της ελληνικής οικονομίας». Συνέχισε, λέγοντας πως «αν θέλουμε (συνολικά ως πολιτικό σύστημα) να υπερασπιστούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, αυτές πρέπει να υπερασπιστούμε».