Οικονομία
Θέμα χρόνου η νέα ρύθμιση χρεών στην Εφορία
Από τις Συμπληγάδες των δανειστών πρόκειται να περάσει το σχέδιο των νέων διευκολύνσεων (ρυθμίσεις οφειλών, αναστολές πληρωμών, φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις για τις εφάπαξ εμπρόθεσμες πληρωμές) που μελετά το οικονομικό επιτελείο και αφορά την κάλυψη των χρεών που γεννήθηκαν μετά την περίοδο της καραντίνας.
Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου πρόκειται να συζητηθεί με τα υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών στο πλαίσιο της 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης (θα ξεκινήσει 19 Οκτωβρίου σε επίπεδο αξιωματούχων). Εφόσον η ελληνική πλευρά καταφέρει να αποσπάσει το «πράσινο φως» από το κουαρτέτο, η διάταξη με τις διευκολύνσεις προς τους οφειλέτες της Εφορίας που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή μαζί με τις διατάξεις για την νέα έκτακτη ρύθμιση των 12 άτοκων δόσεων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων για τα χρέη που γεννήθηκαν την περίοδο του lockdown.
Σήμερα, οι φορολογούμενοι που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία μπορούν να βρουν καταφύγιο στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, η οποία βέβαια προβλέπει τσουχτερό επιτόκιο για όσους ακολουθήσουν τις 24 δόσεις προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ενώ δεν ξεμπλοκάρει δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι φορολογικές οφειλές που ξεκίνησαν με το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν παγώσει μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Με τη λήξη της αναστολής, τα συγκεκριμένα χρέη θα μπορούν να εξοφληθούν σε 12 άτοκες ή σε 24 χαμηλότοκες δόσεις, με ετήσιο επιτόκιο 2,5%, που θα ξεκινήσει να μετρά από τον ερχόμενο Μάιο, ενώ μέχρι τότε οι συγκεκριμένες οφειλές παραμένουν σε αναστολή χωρίς να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις. Αυτό σημαίνει πως η εξόφλησή τους θα γίνει μέχρι και το έτος 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των παγωμένων χρεών ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και δημιουργούν ισόποση «τρύπα» στον φετινό προϋπολογισμό.
Οι συσκέψεις για το θέμα των χρεών που έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται από το καλοκαίρι έχουν ήδη ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών και επιχειρείται να καλυφθούν όλες οι πτυχές του προβλήματος. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διεργασιών «πρέπει να δούμε τι συμβαίνει με φορολογούμενους οι οποίοι έχασαν τις ρυθμίσεις οφειλών, δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να ενταχθούν στην τρέχουσα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων ή γενικότερα έρχονται αντιμέτωποι με χρέη τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν …». Στο τραπέζι των προβληματισμών μπαίνουν όλοι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω πανδημίας και είτε αφορούν τοπικά lockdown , είτε τη λειτουργία της εστίασης με περιορισμένο ωράριο και επιπρόσθετα τις νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας . «Υπάρχουν άνθρωποι που πιέζονται, χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος» συμπληρώνει η ίδια πηγή παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για άμεσες ανακοινώσεις.
Πάντως η αγορά έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και οι φορείς ζητούν από την κυβέρνηση την επαναφορά σχήματος 120 δόσεων, το οποίο εξετάζεται, όπως και η πρόταση για την επέκταση της πάγιας ρύθμισης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε όσους φορολογούμενους «πετάχτηκαν» εκτός από τις προηγούμενες ρυθμίσεις (120 δόσεις, κ.λπ.) θα τους δοθεί δεύτερη ευκαιρία να ξαναμπούν.
newsbeast.gr