«Εμείς ΔΕΝ σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Θα επιμείνουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή, να γράψουμε νέες σελίδες και όχι να αντιγράψουμε τις χειρότερες παλιές» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση, γιατί απέτυχε στα περισσότερα SOS κεφάλαια της χώρας: – Το κόμμα συνεχίζει να αλωνίζει στη δημόσια διοίκηση. Οι θεσμοί της δικαιοσύνης και των Ανεξάρτητων Αρχών, πλήττονται από παρεμβάσεις. Η παιδεία ζει κάτω από την μπότα των ιδεοληψιών. Η ασφάλεια στις γειτονιές είναι κενό γράμμα ή μάλλον κενό… τμήμα» είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως: «Το Ποτάμι παραμένει στην αντιπολίτευση και δεν μετατρέπεται ξαφνικά σε συμπολίτευση. Δεν συγχωνεύεται με κανέναν. Δεν κάνει τα ρεπό του Καμμένου. Δεν επιβραβεύει τα λάθη τόσων ετών».
Αναφερόμενος στα φαινόμενα των τελευταίων ημερών μίλησε για «κατάντια». «Έτσι πολιτεύονται τα παλιά κόμματα. Η κατάντια να συγκροτούνται πλειοψηφίες από βουλευτές που δεν έχουν την έγκριση του λαού βαραίνει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού κοινοβουλίου. Και ο κ.Τσίπρας το τερμάτισε» είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε, πως «με αυτή την ηθική, η χώρα δεν μπορεί να πάει πουθενά. Οι μεταγραφές, Δευτέρα αλλού – Τρίτη εδώ, δεν επιτρέπονται ούτε στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορείς την Κυριακή στο Πρωτάθλημα να παίζεις σε μία ομάδα και την Τετάρτη στο κύπελλο να παίζεις σε μια άλλη. Στη Βουλή όμως γίνεται! Τέσσερα χρόνια πολεμάς τον αμοραλισμό και τον λαϊκισμό και όταν έρχεται η ώρα του απολογισμού δίνεις ψήφο εμπιστοσύνης» είπε. Και κατέληξε σχετικά λέγοντας: «Στη δική μας ηθική δεν πρέπει να επιτρέπεται σε έναν βουλευτή να αλλάζει κοινοβουλευτική ομάδα διάρκεια μιας θητείας».
Απευθυνόμενος προσωπικά στον Σπύρο Δανέλλη, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Κύριε Δανέλλη, αυτό που κάνετε δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο, είναι λάθος! Στο έγκλημα μπορεί να υπάρχει πάθος, μπορεί να υπάρχει ένστικτο, μπορεί να υπάρχει απερισκεψία. Στο λάθος, όμως, υπάρχει σκέψη, υπάρχει μελέτη, υπάρχει υπολογισμός» είπε και πρόσθεσε: «Όλους αυτούς τους εθελοντές που μετέχουν στα όργανα, στα συνέδρια τους ρώτησες;»
Τόνισε δε πως η απόφασή του «να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν είναι η εξύψωση της πολιτικής, είναι η κατάντια της πολιτικής».
Στην ερώτηση που του απευθύνουν εάν «εξαγοράσθηκε ο βουλευτής σας» ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε: «Θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Δεν εξαγοράσθηκε. Ούτε λεφτά παζάρεψε – ούτε καρέκλα. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Αλλά αυτό δεν κάνει μικρότερο το λάθος του. Σε μια συνεχή έξαρση εγωισμού, έβαζε κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα πάνω από όλα το δικό του ΘΕΛΩ. Η δική του εκτίμηση. Η δική του άποψη. Η δική του ιδέα, ήταν ανώτερες από τις εκτιμήσεις, τις απόψεις, τις ιδέες όλων των άλλων» κατέληξε.
«Θα μου πει ίσως κάποιος: «Καλά όλα αυτά. Αλλά τι σχέση έχουν με την ψήφο εμπιστοσύνης»; αναρωτήθηκε. «Έχουν! Το τι βουλευτές έχουμε. Τι κόμματα έχουμε. Τι Βουλή έχουμε. Και τελικά τι κυβέρνηση έχουμε είναι το θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει αυτές τις δύο μέρες. Γιατί ο Δανέλλης δεν είναι ο μόνος. Είναι και ο Φωτήλας και ο Μπαργιώτας και ο Αχμέτ και η Μάρκου και ο Θεοχάρης. Αναφέρομαι μόνο σε αυτούς που έφυγαν από το Ποτάμι και όχι σε όλους όσοι άλλαξαν κόμματα. Αλήθεια; Τι σύμπτωση και αυτή! Όλοι πηγαίνουν σε μεγαλύτερα κόμματα και δεν βρίσκεται ένας -Ένας!- να πει «η συνείδηση μου με οδηγεί να εγκαταλείψω το μεγάλο μου κόμμα και να πάω σε ένα μικρότερο» τόνισε χαρακτηριστικά.