Uncategorized
Οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Υγεία
Την «επίσημη πρώτη» του στις θεματικές εκδηλώσεις που έχει προαναγγείλει, πραγματοποιεί σήμερα το Κίνημα Αλλαγής, με εκδήλωση για την Υγεία.
Στην ημερίδα με θέμα «Ποιοτική Υγεία για όλους, Ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα», που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Caravel, θα μιλήσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, που αφού αναφερθεί στα όσα λαμβάνουν χώρα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, επιτιθέμενη τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματός της για την Υγεία.
Με το ΕΣΥ να φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, τόσο ως προς τον σχεδιασμό, όσο και ως προς την εύρυθμη λειτουργία του, αναμένεται να αναφερθεί σε ‘υπονόμευση’ της προσπάθειας από την ΝΔ την περίοδο διακυβέρνησής της 2004-2009, αλλά και σε ‘ανακοπή’ της νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που ξεκίνησε τη διετία 2010-2012, αυτή την φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Παρουσιάζοντας την πραγματικότητα σήμερα, με μελανά χρώματα, μάλιστα, στο Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσουν προτάσεις, μεταξύ των οποίων θα είναι οι:
- Αναμόρφωση και ανακατεύθυνση των διαθέσιμων πιστώσεων σε μία νέα πυραμίδα προτεραιοτήτων με προτεραιότητα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)
- Ελεύθερη επιλογή ιατρού (οικογενειακού και ειδικότητας), καθώς και νοσηλευτηρίου μέσα στο πλαίσιο μίας δομημένης ΠΦΥ
- Ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας με τον ΕΟΠΠΥ ρυθμιστή και εγγυητή της αξιοποίησης της δημόσιας δαπάνης
- Ενιαίοι, διαφανείς κανόνες λειτουργίας με γνώμονα τη σχέση κόστους-ποιότητας
- Αξιοποίηση όλων των δομών, όλων των επαγγελματιών υγείας, με ενιαίο τρόπο και διαφανή, διαρκή αξιολόγηση όλων
- Έμφαση στην πρόληψη, με ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου κέντρων και ολοκλήρωση ενός εθνικού προγράμματος για την πρόνοια
- Καθιέρωση ενός νέου συστήματος αντιμετώπισης των χρόνιων νοσημάτων, τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.
Στο Κίνημα Αλλαγής, επιπλέον, τονίζουν την ανάγκη αξιοποίησης κάθε ευρώ, από όπου και αν προέρχεται, αφήνοντας αιχμές για ιδεολογικές προκαταλήψεις, συντεχνιακά συμφέροντα, θεσμικές αδυναμίες και άγνοια, που βάζουν προσκόμματα σήμερα σε κάτι τέτοιο. «Η κυβέρνηση για παράδειγμα, αρνείται τα 22 δις του πακέτου Γιουνκέρ για λόγους ιδεολογικής προκατάληψης, την ώρα που έχει αποθέσει αποκλειστικά την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού στους ιδιώτες-δωρητές που ως αντιπολίτευση ξόρκιζε, καταψηφίζοντας συμβάσεις δωρεών», λένε, τονίζοντας πως είναι ανάγκη να ξεφύγει το ΕΣΥ από τον ‘φαύλο κύκλο’ της απαξίωσης που δημιουργεί η χρόνια αποεπένδυση.
Σε αυτό το πλαίσιο, και θεωρώντας ‘εθνικά επιβεβλημένη’ την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου, προτείνουν:
- Αύξηση της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό στον μέσο ευρωπαϊκό όρο
- Αύξηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
- Αξιοποίηση του πακέτου Γιουνκέρ
- Προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.
Κατηγορώντας την κυβέρνηση για «υπερσυγκεντρωτικό, κρατικιστικό μοντέλο, στην Χαριλάου Τρικούπη, ζητούν ‘τεκτονικές μεταρρυθμίσεις’ και στη δομή και τον τρόπο διοίκησης του ΕΣΥ.
Προτείνουν, μάλιστα:
- Το υπουργείο Υγείας σταδιακά να μετατραπεί σε επιτελικό όργανο στρατηγικού σχεδιασμού, ρύθμισης και ελέγχου των λειτουργικών του συστήματος
- Μεσοπρόθεσμα, και με στενή συνεργασία με τις αιρετές περιφέρειες, πόροι και αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά την εποπτεία και την καθημερινή λειτουργία των μονάδων Υγείας, να αποκεντρωθούν
- Την ολοκλήρωση ενός ενιαίου, διαδραστικού, ψηφιακού περιβάλλοντος για την Υγεία και τη Διοίκησή της, με βασικό άξονα τον διαρκή εκσυγχρονισμό και την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Μαριτίνα Ζαφειριάδου – real.gr