Διεθνή
Θετικός ο αντίκτυπος των εμπορικών συμφωνιών στα γεωργικά προϊόντα
Η εμπορική ατζέντα της Ε.Ε. αναμένεται να έχει συνολικά θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ε.Ε. και στον τομέα των γεωργικών τροφίμων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε χτες.
Οι εμπορικές συμφωνίες συνέβαλλαν σε σημαντικές αυξήσεις των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην Ε.Ε., με πιο περιορισμένες αυξήσεις στις εισαγωγές, δημιουργώντας συνολικά θετικό εμπορικό ισοζύγιο.
Η μελέτη επιβεβαιώνει επίσης ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. για τη χορήγηση περιορισμένου ποσού εισαγωγών χαμηλότερου δασμού (μέσω ποσοστώσεων δασμολογικών συντελεστών) είναι η καλύτερη προσέγγιση όσον αφορά την προστασία συγκεκριμένων ευάλωτων τομέων γεωργικών προϊόντων διατροφής στην Ε.Ε.
Η μελέτη που διενήργησε το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής (ΚΚΕρ) καλύπτει τις σωρευτικές επιπτώσεις 12 εμπορικών συμφωνιών στον τομέα των γεωργικών τροφίμων έως το 2030 , επικαιροποίηση μιας μελέτης του 2016 . Μια θεωρητική άσκηση μοντελοποίησης, η μελέτη περιλαμβάνει τα αποτελέσματα του εμπορίου για τον γεωργικό τομέα στο σύνολό του, και συγκεκριμένες τομεακές επιπτώσεις στο εμπόριο, τις τιμές παραγωγού και τον όγκο παραγωγής.
Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για το εμπόριο Valdis Dombrovskis είπε: «Η Ε.Ε. ανέκαθεν υποστήριζε το ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο που έχει ωφελήσει πάρα πολύ την οικονομία μας, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών γεωργικών προϊόντων. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι καταφέραμε να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ προσφοράς περισσότερων ευκαιριών εξαγωγής στους αγρότες της Ε.Ε., προστατεύοντάς τους παρά τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις των αυξημένων εισαγωγών. Η υποστήριξη του τομέα γεωργικών προϊόντων διατροφής της Ε.Ε. θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό στοιχείο της εμπορικής πολιτικής της Ε.Ε., είτε μέσω του ανοίγματος της αγοράς, της προστασίας των παραδοσιακών προϊόντων διατροφής της Ε.Ε. είτε της υπεράσπισής του από το ντάμπινγκ ή άλλες μορφές αθέμιτου εμπορίου».
Ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski είπε: «Η επιτυχία του γεωργικού εμπορίου της Ε.Ε. αντικατοπτρίζει την ανταγωνιστικότητα του τομέα μας. Οι μεταρρυθμίσεις της κοινής γεωργικής πολιτικής συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό σε αυτό, υποστηριζόμενες από την παγκόσμια φήμη των προϊόντων της Ε.Ε. ως ασφαλών, βιώσιμων παραγόμενων, θρεπτικών και υψηλής ποιότητας. Αυτή η μελέτη, με πιο θετικά αποτελέσματα από ό, τι το 2016, επιβεβαιώνει ότι η φιλόδοξη εμπορική μας ατζέντα βοηθά τους αγρότες της Ε.Ε. και τους παραγωγούς τροφίμων να εκμεταλλευτούν πλήρως τις ευκαιρίες στο εξωτερικό, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι έχουμε επαρκείς διασφαλίσεις για τους πιο ευαίσθητους τομείς».
Η μελέτη καλύπτει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΣ) που συνήφθησαν πρόσφατα ή εφαρμόστηκαν από την ΕΕ, καθώς και εμπορικές συμφωνίες στην ατζέντα της ΕΕ. Περιλαμβάνει δύο σενάρια, ένα φιλόδοξο (πλήρης ελευθέρωση δασμών 98,5% όλων των προϊόντων και μερική μείωση δασμών 50% για τα υπόλοιπα προϊόντα) και ένα πιο συντηρητικό (πλήρης ελευθέρωση 97%, και 25% μείωση δασμών για οι άλλοι). Επιπλέον, περιλαμβανόμενα στα σενάρια, οι πέντε συναφθείσες ΣΕΣ διαμορφώνονται βάσει του αποτελέσματος που διαπραγματεύτηκε. Τα αποτελέσματα των σεναρίων συγκρίνονται και τα δύο με ένα σενάριο αναφοράς της επιχείρησης όπως συνήθως το 2030. Οι περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις δεν εμπίπτουν στο πεδίο της σημερινής μελέτης, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την Πράσινη Συμφωνία.
Κύρια ευρήματα
Σε όλη τη μελέτη, τα ευρήματα αφορούν το 2030, με τα διαφορετικά σενάρια σε σύγκριση με το σενάριο αναφοράς της επιχείρησης ως συνήθως.
Και για τα δύο σενάρια, τα αποτελέσματα δείχνουν θετικό αντίκτυπο στο εμπορικό ισοζύγιο γεωργικών προϊόντων διατροφής της Ε.Ε. έως το 2030. Ενώ οι εμπορικοί εταίροι της Ε.Ε. αποκτούν πρόσβαση στην αγορά στην Ε.Ε., επιτρέπει επίσης στις εξαγωγές της Ε.Ε. να αυξηθούν σημαντικά. Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της Ε.Ε. στους 12 εταίρους της ΣΕΣ αναμένεται να αυξηθούν κατά 25% (συντηρητικό σενάριο) και κατά 29% (φιλόδοξο σενάριο), ενώ οι εισαγωγές αυξάνονται κατά 10% (συντηρητικές) και κατά 13% (φιλόδοξες), αμφότερες σε σύγκριση με το σενάριο αναφοράς. Αυτό αντιστοιχεί στις συνολικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της Ε.Ε. κατά 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ (συντηρητικά) και κατά 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ (φιλόδοξη), και τις συνολικές εισαγωγές γεωργικών τροφίμων κατά 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ (συντηρητικά) και 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ (φιλόδοξα).
Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο γεωργικός τομέας της Ε.Ε. μπορεί να επωφεληθεί από το εμπορικό πρόγραμμα της Ε.Ε. Η σύγκριση των αθροιστικών μελετών επιπτώσεων του 2016 έναντι του 2021 δείχνει την αποτελεσματικότητα των ποσοστώσεων δασμολογικών ποσοστών στην άμβλυνση των επιπτώσεων στους ευαίσθητους τομείς μας όπως το βόειο κρέας, το ρύζι ή η ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, η μελέτη του 2016 ενημέρωσε ήδη τη στρατηγική για τη Mercosur και αυτή η ενημέρωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο για την ανάγκη για δασμολογικές ποσοστώσεις σε συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, μια φιλόδοξη μελλοντική Κοινή Γεωργική Πολιτική, που υποστηρίζει την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα της Ε.Ε., μπορεί επίσης να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση τυχόν αρνητικών αποτελεσμάτων των εμπορικών διαπραγματεύσεων, ενισχύοντας παράλληλα τα θετικά.
Το αποτέλεσμα της μελέτης παρουσιάστηκε στους Υπουργούς της Ε.Ε. στο Συμβούλιο AGRIFISH και στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.