Connect with us

Πολιτική

Το θρίλερ με το πλοίο Cirkin και οι γραμμές άμυνας της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

cirkin

Την ώρα που η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τη διπλωματική της αντεπίθεση με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία  αλλά και την προετοιμασία του εδάφους για σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας με την Αίγυπτο, η Άγκυρα συνεχίζει να τεστάρει τις αντοχές της Αθήνας.

Μετά τις απειλές για έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία απέδειξε χθες, ότι συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως «ταραξίας» στην Ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας κάθε έννοια του διεθνούς Δικαίου.

Το περιστατικό με το φορτηγό πλοίο Cirkin το οποίο – συνοδεία τριών τουρκικών φρεγατών – φέρεται να μετέφερε χθες, όπλα στη Λιβύη και η απάντηση του πλοιάρχου προς τον πιλότο του ελληνικού ελικοπτέρου που το είχε προσεγγίσει για έλεγχο, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η γειτονική χώρα το προσεχές διάστημα.

Ο πλοίαρχος μίας εκ των τριών τουρκικών φρεγατών που συνόδευαν το  φορτηγό πλοίο μόλις υπήρξε προσέγγιση από το ελληνικό ελικόπτερο που είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα «Σπέτσαι»,  αρχικά – όπως έγινε γνωστό – δεν απάντησε στο σήμα, ενώ αργότερα ανέφερε προκλητικά ότι «το Cirkin βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Αναλυτές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό πιθανότατα αποτελεί μία πρόβα θερμού επεισοδίου στα νότια της Κρήτης. Στο θέμα άλλωστε αναφέρθηκε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στο MEGA.

Ερωτηθείς τι θα κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στις απειλές της και στείλει γεωτρύπανο νοτίως της Κρήτης, ανέφερε πως η απάντηση στην  Τουρκία έρχεται  τόσο με την αύξηση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής διπλωματίας όσο και με την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Το θρίλερ με το Cirkin και ο φόβος του επεισοδίου

Οσα συνέβησαν το πρωί της Τετάρτης δείχνουν πως συνολικά η επιχείρηση «Ιrini» της ΕΕ έχει περιορισμένες δυνατότητες.

Το φορτηγό πλοίο «Cirkin» υπό σημαία Τανζανίας είχε αναχωρήσει στις 7 Ιουνίου, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ,  από το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης με προορισμό λιμάνι της Λιβύης. Υπήρχαν πληροφορίες ότι μεταφέρει όπλα στη Λιβύη και γι’ αυτό είχε σημάνει συναγερμός για να τεθεί υπό στενή παρακολούθηση.

Ομως το πλοίο δεν έπλεε μόνο του προς τη Λιβύη, αλλά συνοδευόταν από τρεις τουρκικές φρεγάτες, γεγονός που περιέπλεξε περαιτέρω την κατάσταση.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης και ενώ το «Cirkin» έπλεε νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο ιταλός διοικητής της επιχείρησης της ΕΕ «Ιrini» έδωσε εντολή στην ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» να προσεγγίσει το «Cirkin».

Ακολούθως ζήτησε να απονηωθεί το ελικόπτερό της για να ελέγξει το φορτηγό όμως ο καπετάνιος του «Cirkin» δεν απάντησε στις εκκλήσεις του ελληνικού ελικοπτέρου για πραγματοποίηση νηοψίας.

Αντίθετα, το ελληνικό ελικόπτερο έλαβε προκλητική απάντηση από μία τουρκική φρεγάτα, η οποία διεμήνυσε ότι το «Cirkin» «είναι υπό τον έλεγχο της τουρκικής δημοκρατίας».

Με αυτήν την προκλητική απάντηση, επί της ουσίας οι Τούρκοι εμπόδισαν τη νηοψία και τον έλεγχο και το «Cirkin» συνέχισε την πορεία του προς τη Λιβύη, με την ελληνική φρεγάτα να το παρακολουθεί από απόσταση 10 μιλίων.

Στρατιωτικές πηγές τόνιζαν στα «ΝΕΑ» πως με βάση τα δεδομένα, την παρουσία των τριών τουρκικών πολεμικών πλοίων συνοδείας του «Cirkin», θα ήταν πολύ πιθανόν να υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή. Εκτίμησαν δε ότι ίσως γι’ αυτό αποφασίστηκε η διακριτική παρακολούθηση του υπό σημαίας Τανζανίας φορτηγού.

Ακόμη κι αν η επιχείρηση «Ιrini», εξηγούν, διέθετε περισσότερα μέσα και πολεμικά πλοία, θα υπήρχε ο κίνδυνος στρατιωτικής εμπλοκής από τη στιγμή που το «ύποπτο» πλοίο είχε στο πλάι του πολεμικά σκάφη. Αλλωστε στα λιμάνια της Λιβύης βρίσκονται άλλα τέσσερα πολεμικά πλοία της Τουρκίας.

Η Ελλάδα χτίζει συμμαχίες

Εν τω μεταξύ, η ελληνική διπλωματία συνεχίζει να χτίζει συμμαχίες απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Το ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου που θα έχει ως στόχο να μπουν να θεμέλια για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι το επόμενο βήμα μετά την ιστορική συμφωνία με την Ιταλία.

Ιδιαιτέρως σημαντικό θεωρείται και το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ εντός του Ιουνίου, καθώς πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία όπου «παίζονται» πολλά στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Ισραήλ μαζί με αρκετούς υπουργούς και θα επιδιώξει να υπάρξει ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών αλλά και ευθεία καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας και του επεισοδίου με το φορτηγό, υπήρξε χθες, μία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Η Αθήνα θεωρεί πως είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν οι πολύτιμοι σύμμαχοι της χώρας μας, όπως η Γαλλία, προκειμένου να ανακοπούν οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ έχουν στείλει πολλαπλά μηνύματα προς την Τουρκία, δείχνοντας ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Απέναντι στην εμπρηστική ρητορική της γειτονικής χώρας περί ερευνών και γεωτρήσεων σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε πως «όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο θαλασσών».

Μία δήλωση που επανέλαβε χθες και ο πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ενώ ανέφερε πως «το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης δεν μπορεί να αφαιρέσει τίποτα από την Ελλάδα», ενώ το χαρακτήρισε «μη βοηθητικό» και «προκλητικό».

https://www.in.gr/

Advertisement

AgrinioTimes ©2014