Connect with us

Επιστήμες

Το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας: Πραγματικότητα ή μύθος

ap13030503371 scaled 1

Το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας αναφέρεται στην κατάσταση όπου τα μαλλιά κάποιου γίνονται ξαφνικά λευκά. Παραπέμπει στη βασίλισσα της Γαλλίας, Μαρία Αντουανέτα, που λέγεται, ότι τα μαλλιά της έγιναν άσπρα μέσα σε μια νύχτα · την τελευταία της νύχτα πριν από την γκιλοτίνα το 1793. Ήταν 38 ετών και ο μύθος λέει ότι αποκεφαλίσθηκε με πάλλευκα μαλλιά.

Το χρώμα των μαλλιών μας καθορίζεται από την ποσότητα της μελανίνης σε αυτά. Τα χρωστικά κύτταρα στους θυλάκους των τριχών ονομάζονται μελανοκύτταρα και παράγουν μελανίνη. Αυτά τα κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν καθώς μεγαλώνουμε. Τα μαλλιά γίνονται γκρι και ακολούθως λευκά λόγω της απώλεια της μελανίνης. Τα γκρίζα μαλλιά έχουν ελάχιστη μελανίνη, ενώ τα λευκά δεν έχουν καθόλου. Καθώς περνούν τα χρόνια η μελανίνη «σβήνει» φυσικά από τα μαλλιά και μετά τα 30 χάνεται περίπου το 20% της μελανίνης από το ανθρώπινο σώμα, σε κάθε δεκαετία που περνά.

Τι λένε οι έρευνες

Δεν υπάρχουν έρευνες οι οποίες να υποστηρίζουν ότι τα μαλλιά κάποιου μπορεί να ασπρίσουν σε μια μέρα ή νύχτα, παρά τις αναφορές στα θρησκευτικά κείμενα και στη λογοτεχνία, ως ένδειξη βαθιάς θλίψης. Όπως και με τον Άγγλο μάρτυρα Σερ Τόμας Μορ (1478-1535) που τα μαλλιά του έγιναν λευκά μέσα σε μια νύχτα, όπως λέγεται, στον Πύργο του Λονδίνου λίγο πριν από την εκτέλεσή του.

Η γενετική παίζει ρόλο

Η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του πότε τα μαλλιά μας θα αρχίσουν να γκριζάρουν. Διερευνώντας πόσο νωρίς συνέβη στους γονείς ή/και τους παππούδες μας θα βρούμε πότε θα αρχίσουμε και εμείς να γκριζάρουμε.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να γκριζάρει τα μαλλιά μας πρόωρα. Μελέτη έδειξε ότι οι καπνιστές είχαν δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών από ό,τι οι μη καπνιστές. Η μελέτη εξήγησε ότι το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των χρωστικών κυττάρων και σε πρόωρη μείωση της μελανίνης στους θύλακες των τριχών.

Ασθένειες

Υπάρχουν διάφορες ασθένειες που μπορούν επίσης να μετατρέψουν σε γκρίζα τα μαλλιά σε νεαρή ηλικία.

Αυτοάνοσα νοσήματα: Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα ίδια του τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των μελανοκυττάρων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει γκρίζα ή λευκά μαλλιά.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Η βιταμίνη Β12 είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και απαιτείται για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μαλλιών. Μια διατροφή με έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να μειώσει την παραγωγή μελανίνης αποδυναμώνοντας τα κύτταρα της χρωστικής ουσίας.

Νόσος του θυρεοειδούς: Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που παράγει ορμόνες με σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του μεταβολισμού σας. Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει μείωση του χρωματισμού των μαλλιών.

Πώς επηρεάζει το άγχος το χρώμα των μαλλιών σας;

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature το 2020 παρέχει μια πιθανή εξήγηση για το πώς το στρες επηρεάζει το χρώμα των μαλλιών των ανθρώπων. Σημειώστε ότι η μελέτη αυτή είναι μελέτη σε ζώα και όχι σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια για να διαπιστώσουν αν το στρες μπορεί να προκαλέσει γκριζάρισμα των μαλλιών. Είχαν τρεις ομάδες, κάθε μία από τις οποίες εκτέθηκε σε διαφορετικό επίπεδο στρες. Όλα τα ποντίκια παρουσίασαν τριχόπτωση και αυξημένο γκριζάρισμα των μαλλιών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η νοραδρεναλίνη (νορεπινεφρίνη) ήταν η αιτία για αυτό το φαινόμενο.

Το σώμα απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, το σώμα μας ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας τον νευροδιαβιβαστή, τη νοραδρεναλίνη ως μέρος της αντίδρασης «μάχης ή φυγής». Υπό κανονικές συνθήκες, τα βλαστικά κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία παραμένουν ανενεργά μέχρι να εμφανιστεί νέα τριχοφυΐα.

Συμβουλές για την πρόληψη των πρόωρων γκρίζων μαλλιών

Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή: Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια και χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να εξασφαλίσει ότι έχετε επαρκή ποσότητα βασικών θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων για υγιή μαλλιά. Η σωστή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση των επιπτώσεων της γήρανσης και στη μείωση του στρες. Όταν τροφοδοτείτε το σώμα σας με τα σωστά καύσιμα, αυτό θα λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μείνετε δραστήριοι: Η τακτική άσκηση κάνει καλό στη διάθεση και το σώμα σας. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, της κατάθλιψης και του άγχους και να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση.

Προφυλαχτείτε από τον ήλιο: Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών και αποχρωματισμό. Το να φοράτε καπέλο, να καλύπτεστε, να βάζετε αντηλιακό και να περιορίζετε τον χρόνο παραμονής στον ήλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φθοράς των μαλλιών.

Αγκαλιάστε τη γήρανση: Είναι αντιπαραγωγικό να ανησυχείτε για τις γκρίζες τρίχες, διότι όσο περισσότερο αγχώνεστε, τόσο περισσότερο έρχονται. Η γήρανση είναι μια φυσιολογική και φυσική διαδικασία. Αντί να ανησυχείτε για το πώς φαίνεστε, αγκαλιάστε την αλλαγή και τη μεταμόρφωσή σας.


Με πληροφορίες από: Ηealthline, VerywellMind, Jama Network

 

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014