Connect with us

Δυτική Ελλάδα

Η τοιχογραφία είναι αφιερωμένη στους ΙΙ Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες Πάτρα 2019

toixografia mesogeios

Η Ο.Ε των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων Πάτρα 2019, μοιράζεται με όλη την πόλη τη χαρά της αισθητικής αναβάθμισης των κτηρίων, μέσω του προγράμματος εικαστικής παρέμβασης Mural graffiti στο project «Άλλαξε την πόλη», που επιμελείται ο σπουδαίος Πατρινός εικαστικός Κλεομένης Κωστόπουλος και οι συνεργάτες του.

Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί το νέο δημιούργημα του Κλεομένη Κωστόπουλου με τίτλο «Μεσόγειος », που έγινε σε συνεργασία με την Ο.Ε στα πλαίσια της προβολής των Αγώνων, ολοκληρώθηκε και ήδη το θαυμάζουν οι πολίτες της Πάτρας, αλλά και μέσω της δημοσιότητας που παίρνει στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εισπράττει τα εγκωμιαστικά σχόλια από την Μεσογειακή οικογένεια.

Ήδη δύο από τους βασικούς στόχους της ανάληψης της διοργάνωσης των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων είναι σε ισχύ πριν ακόμα την έναρξη. Η κληρονομιά που θα αφήσουν στην Πόλη και η συνεργασία φορέων και προσώπων.

Ακολουθεί δήλωση του Κλεομένη Κωστόπουλου:

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η τοιχογραφία μου με θέμα «Μεσόγειος» που είναι αφιερωμένη στους  ΙΙ Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες Πάτρα 2019.

Η σύνδεση της τέχνης στον δημόσιο χώρο με ένα τόσο σημαντικό αθλητικό γεγονός, απορρέει από μία προοδευτική αντίληψη στις διατομεακές συνέργειες μιας πόλη,ς που επιθυμεί επί της ουσίας να είναι σύγχρονη.

Ελπίζω αυτή η δράση να αποτελέσει την αρχή για να σκεφτούμε την  Πάτρα του μέλλοντος. Με την Art in Progress ως καινοτόμο φορέα υλοποίησης της Τέχνης στον δημόσιο χώρο, σημαντικές πτυχές της πόλης θα μπορούσαν να γίνουν γνωστές τόσο στην χώρα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

 

Η Μεσόγειος – το έργο

Ένα αλληγορικό – οικουμενικό έργο τέχνης στον δημόσιο χώρο της πόλης γεμάτο συμβολισμούς και μηνύματα.

 

Το κορίτσι – “η Μεσόγειος”

Η φυσιογνωμία του κοριτσιού ενέχει τόσο την κλασική ομορφιά, την αποφασιστικότητα όσο και τον δυναμισμό των λαών της Μεσογείου.

Το βλέμμα της σε ακολουθεί από όποια θέση και αν την κοιτάξεις. Είναι κυρίαρχη, καρτερική, μυστηριώδης, ταυτίζεται με τον παρατηρητή, γίνεται εσύ.

Η ελπίδα ολόκληρου του κόσμου όπως και της Μεσογείου βρίσκεται στα χέρια των παιδιών. Έτσι τα χέρια της, σχεδόν σε θέση προσευχής, προτείνουν την απελευθέρωση του περιστεριού (την “Ειρήνη”).

Ο εγκέφαλος, το δελφίνι της Κνωσού, η χελώνα Caretta caretta, το περιστέρι, η φώκια Monachus monachus, και το δελφίνι των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων είναι στοιχεία – σύμβολα ενός οικολογικού υπόβαθρου, όπου παρατίθενται σε μία κυκλική σύνθεση όμοια με τον “κύκλο της ζωής”.

Ο εγκέφαλος εκκινεί τον παρατηρητή – άνθρωπο να συλλογιστεί μέσω της ιστορίας (δελφίνι της Κνωσού) και της σύγχρονης οικολογικής πραγματικότητας, την εξαφάνιση σπάνιων ειδών του ζωικού βασιλείου της Μεσόγειου (το δελφίνι, την χελώνα Caretta caretta και την φώκια Monachus monachus). Το περιστέρι σταθερή εννοιολογική αναφορά στην ειρήνη, αποκτά την πιο δυναμική κίνηση μέσα στο έργο.

 

Το φόντο

Στο φόντο παρατηρούμε ένα γνώριμο τοπίο της Μεσογείου με φυτά, θάλασσα και ακτή όπου παραπέμπει στους παράκτιους μεσογειακούς αγώνες. Απεικονίζεται η λεκάνη της Μεσογείου μέσω ενός μπλε θαλάσσιου περιγράμματός της ως σημείο αναφοράς μίας ένωσης δίχως γεωφυσικούς διαχωρισμούς και διακρίσεις.

Σίγουρα “η Μεσόγειος” είναι ένα έργο που δεν σου αρκεί μόνο μία ματιά για να αντιληφθείς το περιεχόμενό του.

PatrasTimes.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014