Connect with us

Εκδηλώσεις

Με τοπία του Μεσολογγίου εγκαινιάζεται η πρώτη πλήρως προσβάσιμη έκθεση στην Ελλάδα

mesologgi

Την πρώτη πλήρως προσβάσιμη έκθεση σε άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα διοργανώνει η MYARTIST, σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο, με έργα του εικαστικού και χαράκτη Παναγιώτη Πριστούρη.

Στην «Πορεία της γραμμής» παρουσιάζονται 21 χαρακτικά έργα που αντιπροσωπεύουν τους 4 σταθμούς της διαδρομής του καλλιτέχνη, καθώς και 3 εντυπωσιακά αντίγραφα επιγραφών από την πλούσια συλλογή του Επιγραφικού Μουσείου.

Μία από τις τέσσερις περιόδους είναι και η τελευταία που εκτίθεται και αναφέρεται στον τελευταίο 1μιση χρόνο παραμονής του στο Μεσολόγγι. Η άφιξη του καλλιτέχνη στο Μεσολόγγι συμπίπτει με την έναρξη της δεύτερης καραντίνας που του δίνει χρόνο να συλλογιστεί και να αφουγκραστεί τις εσωτερικές του ανάγκες.

Την ευγνωμοσύνη του για την φύση, που αποτελεί την βασική πηγή έμπνευσης για τον ίδιο αυτήν την περίοδο, τη μεταφέρει στα έργα του μέσα από την τελετουργία της χαρακτικής, που αποτελεί μια διαδικασία αποκάλυψης. Η χαρακτική είναι γι’ αυτόν μια πηγή αναζήτησης, δημιουργίας, έκφρασης, αλλά και διασύνδεσης με τους ανθρώπους γύρω του. Η χαρακτική για τον Παναγιώτη Πριστούρη δεν είναι μια μοναχική διαδικασία που θέλει να κρατά για τον εαυτό του. Την περίοδο αυτή, ο Παναγιώτης θέλει να επικοινωνήσει μέσα από την τέχνη του, να τη διαδώσει στους μαθητές και στις μαθήτριές του και στην τοπική κοινωνία και να προσφέρει μέσα από το έργο του νέα ερεθίσματα και ιδέες για δημιουργία.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διοργάνωσης μιας έκθεσης προσβάσιμης για κάθε άτομο, έχουν γίνει σημαντικές προσαρμογές στον τρόπο παρουσίασης και επεξήγησης των χαρακτικών έργων. Κάθε έργο συνοδεύεται από διερμηνεία μέσω QR κωδικών στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στο Διεθνές Σήμα, ενώ υπάρχει και ηχητική περιγραφή του από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Ο τίτλος, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η χρονολογία δημιουργίας κάθε έργου θα είναι αποτυπωμένα και στη γραφή Braille. Σημείο αναφοράς της έκθεσης αποτελεί το απτικό χαρακτικό έργο «Γαΐτα», κατάλληλο, μέσω ειδικού φωτισμού, για άτομα με οπτική αναπηρία. Επίσης, για το έργο με τίτλο «Κλείσοβα», ο/η επισκέπτης/-πτρια θα μπορεί να δει όλα τα στάδια δημιουργίας του, από τη χάραξη μέχρι και το τελικό τύπωμα.

Μία από τις πολλές καινοτομίες της έκθεσης είναι ο σχεδιασμός αισθητηριακού χάρτη για τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και η συνεχής παρουσία διερμηνέα στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και συνοδού για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Παράλληλα, τις ημέρες της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν δύο διαδραστικά εργαστήρια αναφορικά με την ελευθερία έκφρασης της ατομικής μας ταυτότητας (Η τυραννία του χώρου) και την προσβασιμότητα στους χώρους τέχνης.

Τα 21 χαρακτικά έργα του Παναγιώτη Πριστούρη που παρουσιάζονται στην έκθεση έχουν επιλεγεί με τη συμβολή πέντε διεθνών επιμελητών/-τριών: της Αφροδίτης Οικονομίδου, της Μαρίνας Γεωργοπούλου, της Liba Berzina, του Αλέξανδρου Παναγιωτόπουλου και της Κύρας Παπανικολάου. Κάθε επιμελητής/-τρια δούλεψε πάνω σε μια συγκεκριμένη περίοδο της εικαστικής παραγωγής του καλλιτέχνη, αναλύοντας και αξιολογώντας τις διάφορες φάσεις της καλλιτεχνικής του εξέλιξης και ωρίμανσης.

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στην υλοποίηση της έκθεσης συντέλεσαν καθοριστικά οι εξής φορείς: e-Nable
Greece, Αμυμώνη, Hands-Up και Microkosmos.

Χορηγός επικοινωνίας: Youthmakers Hub

Σύντομο βιογραφικό του καλλιτέχνη

Ο Παναγιώτης Πριστούρης γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με κατεύθυνση τη Ζωγραφική. Από την πρώτη στιγμή, η χαρακτική και ο τομέας του printmaking κέντρισε το ενδιαφέρον του. Πειραματίστηκε και συνδύασε μοντέρνες με παραδοσιακές τεχνικές εκτύπωσης και χάραξης. Το 2020, επέλεξε να υλοποιήσει την επιχειρηματική ιδέα που αφορά στο συγκερασμό της τέχνης και της πολιτισμικής προσβασιμότητας μέσω του προγράμματος Erasmus for Young Entrepreneurs στην Ιταλο-ελληνική πολιτιστική οργάνωση για την εκπαίδευση «Microkosmos». Από τον Σεπτέμβριο του 2020, εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής Εικαστικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, καθώς και του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με ατομικές και συμμετοχικές εκθέσεις.

Για τον ίδιο, η τέχνη της χαρακτικής αποτελεί μια δημιουργική διέξοδο, όπου η οπτική και η παρατήρηση αλλάζουν, μεταμορφώνονται και εκφράζονται στην χαρακτική επιφάνεια με τελείως διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τη συνηθισμένη οπτική αντίληψη που έχουμε όσον αφορά στο περιβάλλον μας. Κάθε έργο διηγείται τη δική του ιστορία και παράλληλα αποτελεί ένα συναισθηματικό πορτρέτο του.

gaita

Το Μεσολόγγι των Ντόπιων
Messolonghi by Locals

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014