Διεθνή
Τουρκία: Η αντίδραση του Ερντογάν για τις εξοπλιστικές αγορές της Ελλάδας
Κάτι παραπάνω από εμφανής είναι πλέον η νευρικότητα του Ερντογάν μετά τις τελευταίες εξοπλιστικές… ειδήσεις από την Ελλάδα
Νευρική ήταν η πρώτη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την άφιξη των έξι Rafale στην Ελλάδα και για τις φρεγάτες Belharra, που αναμένεται να παραλάβει η χώρα μας μέχρι το 2026.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι η Ελλάδα αγοράζει διάφορα από τη Γαλλία και τόνισε ότι «πρέπει» να ενισχυθούμε. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα κάνει διάφορους υπολογισμούς στην περιοχή.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να ενισχυθούμε»
«Η Τουρκία αναπτύσσεται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν, ισχυροποιείται και είμαστε υποχρεωμένοι να ενισχυθούμε. Διότι στην περιοχή μας, σε διάφορα μέρη, υπάρχουν κάποιοι που έχουν δικούς τους υπολογισμούς. Κυρίως η Ελλάδα, η οποία αγοράζει διάφορα πράγματα από τη Γαλλία και από άλλα μέρη. Εμείς είμαστε σε μια προσπάθεια να έχουμε τη δική μας αυτοδυναμία», δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ.
Η ενόχληση του Ακάρ
Στην εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο Χουλουσί Ακάρ δείχνοντας την ενόχλησή του για την απόκτηση των 6 μαχητικών Rafale από το ελληνικό κράτος.
Όπως διαμηνύει ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας «τα όπλα» που αποκτήθηκαν είναι πάρα πολλά για κανονική άμυνα, ωστόσο όπως υποστηρίζει είναι «πολύ λίγα για την Τουρκία». Σχολιάζοντας παράλληλα ότι δεν έχει κερδηθεί κάτι από την απόκτηση, έξι μεταχειρισμένων αεροπλάνων.
Μάλιστα συνεχίζει να θέτει θέμα αποστρατικοποίησης νησιών αλλά και casus belli για τρίτη φορά σε 3 εβδομάδες.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του: «Οι εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδας είναι μια καταστροφική, προκλητική αντίληψη και προσέγγιση όσον αφορά στις σχέσεις των δύο συμμάχων. Νομίζουν ότι έχουν κερδίσει κάτι αγοράζοντας έξι μεταχειρισμένα αεροπλάνα. Τα όπλα που αγόρασαν είναι πάρα πολλά για κανονική άμυνα, πολύ λίγα για την Τουρκία. Συνεχίζουν να προχωρούν με αξιώσεις που ξεπερνούν το μπόι τους. Eνήργησαν ενάντια σε όλες τις συμφωνίες, ιδιαίτερα στη Λωζάνη και στρατικοποίησαν τα νησιά κατά παράβαση της συμφωνίας. Τώρα λένε 12 μίλια είναι αποδεκτό αυτό; Το 1995 η Εθνοσυνέλευση στην Τουρκία εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να λάβει κάθε είδους μέτρα, συμπεραλαμβανομένων και των στρατιωτικών. Δεν θέλουμε ένταση».
in.gr