Connect with us

Πολιτική

Τουρκία: «Κακομαθημένο παιδί της Ε.Ε. η Ελλάδα»

Συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης η Άγκυρα, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Με μία ανάρτηση στο Τwitter, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά σε άρθρο του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσει από τα κυριαρχικά δικαιώματά της στο Καστελόριζο.

«Ως κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης η Ελλάδα, βασιζόμενη στις μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις της στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών και του εναέριου χώρου, επιδιώκει να προκαλέσει ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία. Καμία κύρωση δεν θα κάνει την Τουρκία να συμβιβαστεί ως προς τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Μέις/Καστελόριζο ή με τα 10 ν.μ. εναέριου χώρου. Η Ελλάδα θα πρέπει μια ώρα αρχύτερα, πριν να είναι αργά, να δεσμευτεί για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με την Τουρκία», αναφέρει στην ανάρτησή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δένδιας: «Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να συμπεριφέρεται με πρακτικές του 19ου αιώνα»

Το μήνυμα πως «θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα υποδεικνύουν στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς συνέπειες» και πως «δεν μπορεί να της επιτραπεί να συμπεριφέρεται στον 21ο αιώνα με πρακτικές του 19ου αιώνα», στέλνει ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Αυτές οι αποφάσεις δεν θα συνιστούν μήνυμα της Ελλάδας, θα συνιστούν μήνυμα της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Δένδιας σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον του Τουρκικού Αναθεωρητισμού και καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Οκτωβρίου άφησε ένα παράθυρο ευκαιρίας στην Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να διακόψει την κατ’ εξακολούθηση παράνομη συμπεριφορά της. Η Τουρκία έπραξε ακριβώς το αντίθετο. Με δήθεν χειρονομίες καλής θέλησης, προσπαθεί τώρα να ξεγελάσει την Ευρώπη. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε λίγες ημέρες θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις για την Τουρκία. Βεβαίως, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για θετικό θεματολόγιο».

Περαιτέρω, επισήμανε πως θα είναι μακροπρόθεσμα προς όφελος και της Τουρκίας, διότι θα της επιτρέψουν να διαγνώσει μέσα από τις νεφέλες του νεοθωμανικού μεγαλείου, τα πραγματικά της όρια, υπογραμμίζοντας ότι η μη σαφής καταδίκη της απομάκρυνσης από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι θα αποδυνάμωνε στον εσωτερικό της πολιτικό διάλογο τα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας που επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό και την προσέγγιση με την Ευρώπη.

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι «τη στάση της Ελλάδας δεν την υπαγορεύει μία τιμωρητική διάθεση προς την Τουρκία, αλλά η ανάγκη υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας είπε πως «επιθυμούμε μια διαχρονική σχέση καλής γειτονίας, βασισμένη στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ενδεχομένως αν η Τουρκία το επιθυμεί με μια ευρωπαϊκή προοπτική» και υπογράμμισε: «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε αυτές τις βάσεις. Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι προσυπογράφει την ιδέα αυτού του διαλόγου. Όμως, αυτή η επιλογή της Τουρκίας πρέπει να έχει στοιχεία διάρκειας, να μην αποτελεί σημαία ευκαιρίας».

Ξεκινώντας εισαγωγικά το άρθρο του, που τιτλοφορείται «Οι προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει μια νέα Γιάλτα», ο κ. Δένδιας αναφέρει πως συστατικό στοιχείο της νέας Τουρκίας που δημιουργήθηκε το 1923 ήταν η προσήλωση στη Δύση, η προσπάθεια να προσεταιρισθεί το ευρωπαϊκό αφήγημα και προσθέτει: «Η Τουρκία τον 21ο αιώνα αλλάζει ραγδαία και αλλάζει ριζικά. Ο εθνικισμός αναβιώνει. Και συνδυάζεται πλέον με ένα έντονο αναθεωρητισμό, ένα νεοθωμανικό, έντονο Ισλαμισμό, καθώς και εμφανή αποκλίνουσα πορεία από Δυτικές αξίες, όπως η Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός προς το κράτος δικαίου».

Εστιάζοντας περαιτέρω στη σημερινή Τουρκία, είπε πως «έχει μετατραπεί, όχι απλώς σε δύσκολο γείτονα και δύστροπο εταίρο της Ευρώπης, αλλά σε μια σαφή απειλή για τη σταθερότητα της Ευρώπης, της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, και εν γένει του Αραβικού κόσμου, αλλά και του Καυκάσου». Επίσης, επισημαίνει πως η Άγκυρα υπονομεύει ανοιχτά τη συνοχή Δυτικών οργανισμών, στους οποίους είναι τυπικά ακόμα μέλος, όπως το ΝΑΤΟ και συνεχίζει: «Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ότι, σε αντίθεση με όσα λέγονται κατά καιρούς, η απειλή αυτή δεν θα εκλείψει δια μαγείας εάν και εφόσον υπάρξουν ανακατατάξεις στο τουρκικό πολιτικό σύστημα. Αντιθέτως, η απειλή αυτή, εφόσον δεν αντιμετωπισθεί με σθένος, θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη».

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ξένα εδάφη, καταλαμβάνει τμήματα γειτονικών κρατών, απειλεί με πόλεμο, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ευρωπαϊκών χωρών, μεταφέρει τζιχαντιστές, αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών υποστηρίζοντας ακραία κινήματα, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας. Επιχειρεί να αναπτύξει μια σφαίρα επιρροής στην ευρύτερη περιφέρεια – να δημιουργήσει μια νέα τουρκική Γιάλτα».

gazzetta.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014