Διεθνή
Τουρκία και Ρωσία συμφώνησαν για παράδοση της δεύτερης συστοιχίας των πυραύλων S-400
Σε καταρχήν συμφωνία για παράδοση της δεύτερης συστοιχίας των S-400 έφθασαν Τουρκία και Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ.
Ο Ντεμίρ πρόσθεσε ότι η δεύτερη συστοιχία –όπως και η πρώτη- «θα χρησιμοποιηθεί για να επιτελέσει τον σκοπό της: την προστασία του εναέριου χώρου της χώρας».
Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη της πρώτης παρτίδας των αμυντικών συστημάτων S-400 καθυστέρησε εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού και δεν ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2020, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο.
Η Τουρκία διαβεβαίωσε τη Ρωσία ότι τα συστήματα θα αναπτυχθούν και θα χρησιμοποιηθούν παρά τις αμερικανικές απειλές για επιβολή κυρώσεων.
Πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους S-400 παρά την καθυστέρηση που προκλήθηκε εξαιτίας του κορονοϊού.
Τα συστήματα από τη δεύτερη παρτίδα, καθώς και από την πρώτη, θα χρησιμοποιηθούν για τη φύλαξη του εναέριου χώρου της χώρας, αντί να αποθηκευτούν ή να μεταπωληθούν όπως είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ επειδή η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Τούρκο υφυπουργό.
Η συμφωνία είναι σημαντική τόσο γιατί φέρνει ξανά τις δύο χώρες κοντά, ειδικά και μετά τις εξελίξεις στη Ρωσία, αλλά και γιατί δεν μπορεί παρά να αντιδράσουν οι ΗΠΑ στις εξελίξεις. Αν και η σχέση Τραμπ με Ερντογάν είναι εξαιρετική δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος γύρος αντιπαράθεσης καθώς η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι έτσι πλήττεται η αμυντική συμμαχία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Οι πύραυλοι
Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της Milliyet το τουρκικό επιτελείο εξετάζει και την τοποθέτηση πυροβολαρχίας στη Μερσίνα, τα Άδανα ή την Αντιόχεια, προκειμένου να αυξηθεί η υπεροχή καθώς και να ενισχυθεί η ενεργειακή πολιτική της Άγκυρας γύρω από την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο. Ενώ πιθανή τοποθέτηση πυροβολαρχίας στην Αντιόχεια ή το Γκαζίαντεπ θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στις απειλές που δέχεται η Τουρκία από τα βόρεια της Συρίας.
Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα της Milliyet η τοποθέτηση των S-400 στα σύνορα της Τουρκίας θα της εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση μία τακτική υπεροχή απέναντι στις γείτονες χώρες, αφού θα είναι σε θέση να ελέγχει τον εναέριο χώρο γύρω της μέχρι και 400 χλμ. και όπως επισημαίνει θα αυξηθεί η αμυντική ικανότητα της Τουρκίας από αέρος, αλλά κυρίως θα της εξασφαλίσει μία ψυχολογική και τακτική υπεροχή έναντι των γειτόνων της.
Ειδικοί τονίζουν ότι ακόμα και αν το αντιπυραυλικό σύστημα των S-400 να είναι περιορισμένο, θα αποφέρει στην Τουρκία σημαντικά οφέλη στην αεράμυνα της σε μεγάλο υψόμετρο. Διότι, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του συστήματος, το βεληνεκές του ραντάρ των S-400 φτάνει μέχρι και τα 570-600 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι το σύστημα θα μπορεί να εντοπίζει αεροσκάφη στον αέρα και να παρακολουθεί τις δραστηριότητές τους.
Για παράδειγμα, το σύστημα θα μπορεί να ανιχνεύσει μεγάλα βομβαρδιστικά αεροσκάφη που πετούν σε απόσταση 570 χλμ. και μαχητικά F-16 σε απόσταση περίπου 400 χλμ. Κι επίσης, το σύστημα θα μπορεί να ανιχνεύσει βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 230-250 χλμ.
Βασικά στοιχεία πυραύλων
Μέσος όρος βεληνεκούς ραντάρ S-400: 400 χλμ.
Μέγιστο βεληνεκές ραντάρ S-400: 600 χλμ.
Μέγιστος ύψος: 30 χλμ.
Μέγιστη ταχύτητα: 4.8 χλμ./δευτερόλεπτο
https://www.in.gr/