Connect with us

Πολιτική

Οι Τούρκοι βγάζουν το «Τσεσμέ» στο Αιγαίο – Η Αθήνα σε απόλυτη ετοιμότητα

tsesme

Με το υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» να βγαίνει σήμερα στο Αιγαίο οι Τούρκοι επιλέγουν για άλλη μια φορά να δυναμιτίσουν τις διερευνητικές επαφές.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται η Αθήνα για το ενδεχόμενο εξόδου του τουρκικού υδρογραφικού πλοίου Τσεσμέ, για έρευνες στην καρδιά του Αιγαίου. Η νέα τουρκική πρόκληση μάλιστα, έρχεται την ώρα που η Αθήνα αναμένει την απάντηση της Άγκυρας για τον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών. Σύμφωνα με την τουρκική Navtex, το Τσεσμέ θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει υδρογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα ανάμεσα σε Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο και Σκύρο, από αύριο μέχρι τις 2 Μαρτίου. Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, τονίζουν ότι ο Στόλος βρίσκεται σε ετοιμότητα αν και οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και δεν ευνοούν τον απόπλου του σχεδόν 60 ετών σκάφους.

Μήνυμα Στήριξης από τις Η.Π.Α.

Μήνυμα ότι «η συνεργασία Ελλάδας και Η.Π.Α. πρέπει να γίνει ακόμη πιο ισχυρή», έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, επισημαίνοντας ότι πρόθεση του Προέδρου Μπάιντεν να εμβαθύνει περαιτέρω την ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση».

Μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Energy Dialogues, ο πρεσβευτής των Η.Π.Α. στη χώρα μας εστίασε στις ενεργειακές προοπτικές της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και στον ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ειδικότερα, ο Τζέφρι Πάιατ ανέδειξε πως «η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο ως κινητήρια δύναμη της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής διαφοροποίησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» και χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μεγάλα έργα υποδομής όπως ο αγωγός TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός IGB με τη Βουλγαρία, η πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, ο νέος σύνδεσμος φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, προχωρούν. Υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτών των έργων στην Ελλάδα, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε πως επανασχεδιάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και βοηθούν στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, δηλώνοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα των Η.Π.Α. να συνεχίσουν να τα υποστηρίζουν. Παράλληλα, ο κ. Πάιατ επεσήμανε «τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για τον διάλογο 3 + 1 μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός πρέσβης ανέδειξε τη σημασία που αποδίδουν στην ενέργεια οι Η.Π.Α., σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής μας εστίασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνομιλία τους εξετάσθηκε η πορεία των διμερών σχέσεων, ενώ έμφαση δόθηκε στον πολιτικό διάλογο, τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, καθώς και τον πολιτισμό, ιδιαίτερα υπό το φως της επετείου των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης και το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ρωσία στην ελληνική ανεξαρτησία. Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απόστολος Μαγγηριάδης – reader.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014