Uncategorized
Τρία θέματα στο επίκεντρο της συνεδρίασης των 28 υπουργών Άμυνας της Ε.Ε.
H Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) στον τομέα της Άμυνας, η Συντονισμένη Ετήσια Επισκόπηση για την Άμυνα (CARD), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμύνης, οι συμπράξεις της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας με τις συνεχιζόμενες εργασίες για τη στρατιωτική κινητικότητα, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες σε σύνθεση, 28 Υπουργών Άμυνας, υπό την προεδρία της Υπάτης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Στη συνέχεια, οι υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ μαζί με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Ρόουτ Γκότεμωλερ.
Αναλυτικά, πρώτα οι υπουργοί Άμυνας θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Μεταξύ άλλων, θα επικεντρωθούν στην Συντονισμένη Ετήσια Επισκόπηση για την Άμυνα (CARD), στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμύνης, στις συμπράξεις της ΚΠΑΑ και στις συνεχιζόμενες εργασίες για τη στρατιωτική κινητικότητα.
Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2016, το Συμβούλιο συμφώνησε για ένα νέο επίπεδο φιλοδοξίας και χαιρέτισε το σχέδιο εφαρμογής για την ασφάλεια και την άμυνα. Με βάση την παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ, η εφαρμογή επικεντρώνεται σε τρεις στρατηγικές προτεραιότητες: αντιμετώπιση εξωτερικών συγκρούσεων και κρίσεων, οικοδόμηση των ικανοτήτων των εταίρων και προστασία της ΕΕ και των πολιτών της.
Οι Υπουργοί θα ασχοληθούν με συγκεκριμένες δράσεις που αναλαμβάνονται για την επίτευξη των στόχων αυτών.
Η συντονισμένη ετήσια επισκόπηση για την άμυνα (CARD), για την οποία η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Άμυνας διεξάγει δοκιμαστική περίοδο (η “CARD”, όπως ονομάζεται, προωθεί την ενισχυμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας στα αμυντικά σχέδια και βοηθήσει τα Κράτη Μέλη να επιτύχουν βασικές στρατιωτικές ικανότητες και να επωφεληθούν από οικονομίες κλίμακας).
Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο, το οποίο προτάθηκε από την Κομισιόν τον Ιούνιο του 2017, το Ταμείο στοχεύει να προωθήσει την καινοτομία και να επιτρέψει οικονομίες κλίμακας στην έρευνα στον τομέα της άμυνας και στη φάση της βιομηχανικής ανάπτυξης, υποστηρίζοντας συνεργατικά έργα, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της αμυντικής βιομηχανίας της Ένωσης.
Μια προπαρασκευαστική δράση για την έρευνα στον τομέα της άμυνας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και οι συννομοθέτες θα διαπραγματεύονται επί του παρόντος πρόταση της Κομισιόν για τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας (EDIDP). Το Συμβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση (γενική προσέγγιση) στις 12 Δεκεμβρίου 2017.
Οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το τέλος Μαρτίου.
Σε ό,τι αφορά τις εταιρικές σχέσεις στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τρίτων κρατών στις αποστολές ή τις επιχειρήσεις ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, στο πλαίσιο της εφαρμογής της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, το Συμβούλιο δήλωσε την πρόθεσή του να υιοθετήσει μια πιο στρατηγική προσέγγιση για τις συμπράξεις της ΚΠΑΑ με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, με έμφαση στις χώρες εταίρους που μοιράζονται τις αξίες της ΕΕ , συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, και είναι σε θέση και πρόθυμη να συμβάλλει σε αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ.
Οι 28 θα συζητήσουν στη συνέχεια τη βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας, με στόχο την αντιμετώπιση των εμποδίων που παρεμποδίζουν την κυκλοφορία στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος και η Κομισιόν παρουσίασαν κοινή ανακοίνωση για τη βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας στην ΕΕ στις 10 Νοεμβρίου 2017, η οποία προβλέπει σχέδιο δράσης που θα υποβληθεί αργότερα τον Μάρτιο.
Αυτός είναι επίσης ένας τομέας που προσδιορίζεται για ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Σε αυτό το σημείο οι υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ μαζί με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Rose Gottemoeller, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, εγκρίνοντας νέες προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι γυναίκες, η ειρήνη και η ασφάλεια και η στρατιωτική κινητικότητα.
Αυτές οι νέες προτάσεις συμπληρώνουν το αρχικό σύνολο προτάσεων για 42 δράσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2016 (συνολικά 74).
Οι προτάσεις αφορούν συγκεκριμένες δράσεις που αναλαμβάνονται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης του Ιουλίου 2016 .
Αμέσως μετά, σύμφωνα με το πρόγραμμα οι 28 θα ξεκινήσουν και τη συζήτηση για τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO).
Οι Υπουργοί αναμένεται να εκδώσουν απόφαση για την επίσημη κατάρτιση του καταλόγου των σχεδίων που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της PESCO.
Ο αρχικός κατάλογος 17 συνεργατικών σχεδίων είχε ήδη συμφωνηθεί πολιτικά τον Δεκέμβριο του 2017.
Τα έργα καλύπτουν τομείς όπως η κατάρτιση, η ανάπτυξη ικανοτήτων και η επιχειρησιακή ετοιμότητα στον τομέα της άμυνας.
Το Συμβούλιο αναμένεται επίσης να εγκρίνει σύσταση για τον οδικό χάρτη εφαρμογής για την PESCO.
Η σύσταση αυτή έχει ως στόχο να παρέχει στρατηγική κατεύθυνση για τη διάρθρωση των αναγκαίων περαιτέρω εργασιών για τις διαδικασίες και τη διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων.
Σημειώνεται ότι τις 11 Δεκεμβρίου 2017, το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για την ίδρυση της PESCO, κατόπιν κοινοποίησης από τα κράτη μέλη της πρόθεσής τους να συμμετάσχουν αυτή τη συνεργασία.
Υπενθυμίζεται ότι τα 25 κράτη μέλη που συμμετέχουν στην PESCO είναι: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία και Σουηδία.
Στις 14 Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέσπιση ενός φιλόδοξου και αποκλειστικού PESCO και τόνισε τη σημασία της ταχείας εφαρμογής της πρώτης παρτίδας σχεδίων.
Κάλεσε τα συμμετέχοντα κράτη μέλη να υλοποιήσουν τα εθνικά σχέδια εφαρμογής τους.
Τέλος, κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι υπουργοί Άμυνας θα εξετάσουν τις αποστολές και τις επιχειρήσεις της ΕΕ για την ΚΠΑΑ.
Επί του παρόντος υπάρχουν 16 αποστολές και επιχειρήσεις, στρατιωτικές (6) και μη στρατιωτικές (10).
Οι υπουργοί Άμυνας αναμένεται να επικεντρωθούν στις τρεις μη εκτελεστικές στρατιωτικές αποστολές εκπαίδευσης (ΕUTM) στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Μάλι και στη Σομαλία. Σύμφωνα με το Συμβούλιο, θα είναι μια ευκαιρία να αναθεωρηθεί η λειτουργία της ικανότητας στρατιωτικού σχεδιασμού και διεξαγωγής (MPCC), η οποία είναι υπεύθυνη για την επιχειρησιακή λειτουργία τον προγραμματισμό και τη διεξαγωγή των τριών αποστολών από την ίδρυσή της τον Ιούνιο του 2017 στο Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ.
Η αποστολή Σομαλία ξεκίνησε το 2010. Συμβάλλει στην ενίσχυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των ομοσπονδιακών κρατών μελών της και ιδίως των αμυντικών οργανισμών της Σομαλίας. Συμβάλλει επίσης στην οικοδόμηση ικανοτήτων του Σομαλικού Εθνικού Στρατού.
H “EUTM Mali” εγκαινιάστηκε το 2013 για να υποστηρίξει την ανασυγκρότηση των ένοπλων δυνάμεων της Μαλαισίας και να ανταποκριθεί στις επιχειρησιακές τους ανάγκες.
Η “EUTM RCA” (Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) ξεκίνησε το 2016 και υποστηρίζει την κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης του τομέα της ασφάλειας στη χώρα.
Θάνος Αθανασίου – real.gr