Ειδήσεις
Τσικνοπέμπτη στο Αγρίνιο: Μειωμένες οι κρατήσεις στην Εστίαση
Τσικνοπέμπτη… ακρίβειας στο Αγρίνιο σύμφωνα με την οποία στα περσινά επίπεδα είναι οι τιμές στα Κρεοπωλεία της πόλης, ενώ είναι μειωμένες οι κρατήσεις έως και 50% στην Εστίαση.Τσικνοπέμπτη… ακρίβειας στο Αγρίνιο σύμφωνα με την οποία στα περσινά επίπεδα είναι οι τιμές στα Κρεοπωλεία της πόλης, ενώ είναι μειωμένες οι κρατήσεις έως και 50% στην Εστίαση.
Αναλυτικά το δημοσίευμα της Εφημερίδας «Συνείδηση»:
Ξεκίνησε η «αντίστροφη μέτρηση» για την Τσικνοπέμπτη και οι κρεοπώλες στο Αγρίνιο, όπως επίσης και οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης της περιοχής, προετοιμάζονται πυρετωδώς για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που θα σπεύσει στα καταστήματά τους.
Μπορεί καθημερινά η ελληνική οικογένεια να «ασφυκτιά» λόγω της ανοδικής πορείας των τιμών σε πάρα πολλά προϊόντα, όλοι ωστόσο επιθυμούν να τσικνίσουν, αν και η δυσχέρεια αυτή θα φανεί και την Τσικνοπέμπτη κυρίως στον κλάδο της εστίασης.
Οι ενδείξεις που είχαν τα Kρεοπωλεία του Αγρινίου από τις προηγούμενες ημέρες ήταν πολύ θετικές, στο βαθμό βέβαια που επιτρέπει το βαλάντιο της εκάστοτε οικογένειας, ωστόσο τα πράγματα λίγο πριν όμως από τη «μεγάλη ημέρα» στον κλάδο της Eστίασης δεν φαίνεται να είναι όπως ήταν πέρυσι.
Πλέον έχουν αλλάξει τα «χαρακτηριστικά» της διασκέδασης την Τσικνοπέμπτη και παράλληλα η οικονομική δυσχέρεια φαίνεται να πρωταγωνιστεί, καθώς φέτος οι κρατήσεις για το βράδυ της Τσικνοπέμπτης είναι μειωμένες στο μισό σε σχέση με πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή όσοι τελικά επιλέξουν να φάνε την Τσικνοπέμπτη σε κάποιο κατάστημα εστίασης θα κληθούν να πληρώσουν το τραπέζι τους κατά 10% ακριβότερο απ’ ό,τι άλλες χρονιές!
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης, Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Αγρινίου Κώστας Ναστούλης μιλώντας στη «Σ» ανέφερε:
«Η Τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα που υπάρχει διάθεση για διασκέδαση από όλους.
Η διασκέδαση την ημέρα αυτή ξεκινάει από το μεσημέρι όπου πολλά καταστήματα του κλάδου μας διοργανώνουν διάφορα events.
Αυτό το κλίμα, όπου όλη η πόλη συμμετέχει σε ένα μεγάλο πάρτι, έρχεται σε αντίθεση με την δουλειά που υπάρχει το βράδυ της Τσικνοπέμπτης.
Φέτος, οι κρατήσεις για την Τσιπκνοπέμπτη, το βράδυ κυρίως, είναι μειωμένες κατά πολύ σε σύγκριση με πέρυσι ή και άλλες χρονιές.
Οι κρατήσεις μέχρι και την Τρίτη 05/03 ήταν στο μισό απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές.
Είναι περίπου 50% κάτω, αλλά ο καιρός είναι σημαντικός και αστάθμητος παράγοντας.
Τα τελευταία χρόνια το βράδυ της Τσικνοπέμπτης δεν είναι όπως προηγούμενα χρόνια ή και δεκαετίες όπου υπήρχε πάρα πολύ κόσμος στα καταστήματα Εστίασης.
Αυτό οφείλεται στην μεταβολή της διασκέδασης.
Ο περισσότερος κόσμος διασκεδάζει πλέον το μεσημέρι παρά το βράδυ.
Ευελπιστούμε όμως πως θα βελτιωθεί η κατάσταση, κυρίως στις ταβέρνες όπου είναι η μέρα που έχουν παραδοσιακά περισσότερη δουλειά, για να μπορέσουμε να δουλέψουμε στο βαθμό που πρέπει.
Η αύξηση των τιμών που υπάρχει σε κάποια καταστήματα για την Τσικνοπέμπτη είναι της τάξεως του 10%.
Δε θεωρούμε πως η αύξηση αυτή είναι ανασταλτικός παράγοντας για να βγει κάποιος έξω την ημέρα αυτή, διότι αν αναλογιστούμε τις ανατιμήσεις που υπάρχουν σε όλη την αγορά είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ένα κατάστημα εστίασης σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες αυξήσεις που υπάρχουν».
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης μιλώντας στη «Σ» τόνισε:
«Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ιδιαίτερη ημέρα τόσο για τις οικογένειες, όσο και για εμάς τους κρεοπώλες.
Ο κόσμος αυτή την ημέρα προτιμά τις μπριζόλες, τα παιδάκια, τα λουκάνικα, την πανσέτα κ.λπ.
Οι τιμές φέτος παραμένoυν οι ίδιες, δεν υπάρχει στην περιοχή μας καμία αύξηση και αυτό οφείλεται πιθανότατα ότι στην περιοχή μας προμηθευόμαστε οι κρεοπώλες τα κρέατα απευθείας από τους παραγωγούς, ενώ υπάρχει και μεγάλη παραγωγή.
Συνεπώς, μπορούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές, καθώς δεν υπάρχουν μεσάζοντες και έτσι οι τιμές στην περιοχή μας δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις τιμές των μεγάλων αστικών κέντρων.
Πάντα προμηθεύουμε τους καταναλωτές με ντόπια κρέατα.
Οι τιμές για την Τσικνοπέμπτη έχουν ως εξής: τα χοιρινά κρέατα πωλούνται από 5 ευρώ μέχρι και 8 ευρώ, ανάλογα τι θα επιλέξει κανείς να αγοράσει, το αρνάκι κυμαίνεται μεταξύ 12 και 13 ευρώ, τα κοτόπουλα κοστίζουν έως και 4 ευρώ και το λουκάνικο κοστίζει περίπου στα 6,5 ευρώ.
Το μόνο πρόβλημα που διαπιστώνουμε καθημερινά είναι η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους και τα έξοδά τους.
Ωστόσο, από νωρίτερα οι καταναλωτές έχουν φροντίσει για την Τσικνοπέμπτη να προμηθευτούν το κρέας της επιλογής τους. Αυτό φαίνεται τόσο από τις παραγγελίες των πελατών μας, όσο και από τις παραγγελίες των καταστημάτων Εστίασης που προμηθεύονται τα κρέατά τους από τα κρεοπωλεία της πόλης.
Οι προμήθειες από τα κρεοπωλεία για τα καταστήματα εστίασης έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα για την Τσικνοπέμπτη.
Οι καταναλωτές ανέκαθεν ψωνίζουν περισσότερο κρέας για την Τσικνοπέμπτη και αυτό το διαπιστώνουμε και για την φετινή Τσικνοπέμπτη, καθώς οι προμήθειες άρχισαν από την αρχή της εβδομάδας.
Οι παραγγελίες αναμένεται να είναι ίδιες σε σχέση με πέρυσι, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και μια μικρή αύξηση.
Ο λόγος είναι πως οι τιμές μας στα κρέατα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι και αυτό βοηθά τους καταναλωτές της περιοχής μας, εν αντιθέσει με τους καταναλωτές των μεγάλων αστικών κέντρων».
Ωστόσο, το δυσάρεστο που διαπιστώνει ο κος. Παπαθανάσης είναι η διαταραχή των ισορροπιών που υπάρχει στην αγορά.
Συγκεκριμένα ο κος. Παπαθανάσης αναφέρει: «Οι ισορροπίες στην αγορά έχουν διαταραχθεί.
Αυτοί που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή αισθάνονται ότι διώκονται από το επάγγελμά τους, καθώς το αυξημένο κόστος απειλή την παραγωγή και αυτό το αντιλαμβανόμαστε και το διαπιστώνουμε και εμείς οι Κρεοπώλες.
Η μείωση των εισοδημάτων σπρώχνει πολλούς να βγουν εκτός αγροτικής παραγωγής, εκτός επαγγέλματος και συνέπεια αυτού είναι η συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα.
Συνεχώς καλύπτεται όλο και μικρότερο τμήμα καταναλωτών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Υπάρχει η δυνατότητα βέβαια ο καταναλωτής στα μεγάλα αστικά κέντρα να καλύπτεται ως προς τις ανάγκες του από την αύξηση της εισαγωγής από άλλες ελληνικές περιοχές προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά μακροπρόθεσμα και πάντα σε πανελλαδικό επίπεδο θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα.
Σε τοπικό όμως επίπεδο η παραγωγή κρέατος είναι αυξημένη τόσο γιατί καλύπτει τις τοπικές ανάγκες, όσο γιατί πολλοί είναι αυτοί που προμηθεύονται για άλλες περιοχές κρέας από την περιοχή μας.
Μπορεί η παραγωγή σε σχέση με άλλες δεκαετίες του παρελθόντος να έχει μειωθεί, αλλά για τις ανάγκες της αγοράς σήμερα είναι αρκετά αυξημένη».
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα «Συνείδηση» – sinidisi.gr
Διαβάστε επίσης: Κύπελλο Ελλάδας – Γιάννης Πετράκης: «Περήφανος για τα παιδιά και που φτάσαμε ως εδώ»