Connect with us

Ειδήσεις

Τσιόδρας: Αισιόδοξα αποτελέσματα από τη δοκιμή εμβολίου στις Η.Π.Α.

tsiodras maskes koronoios

Ένας ακόμη θάνατος και 15 νέα κρούσματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο, 33 διασωληνωμένοι – Τι είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και πως απέρριψε θεωρία συνωμοσίας.

Τα στοιχεία από την πορεία της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 15 νέα κρούσματα και στο σύνολο πλέον φθάνουν τα 2.678. Συνολικά 33 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (εκ των οποίων 8 γυναίκες), ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας θάνατος με το σύνολο να ανέρχεται πλέον στα 148. Συνολικά 85 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις εντατικές. Ο κ. Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στους ασθενείς με Covid-19 στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στους οποίους ευχήθηκε περαστικά. Νωρίτερα, είχε μεταβεί στο στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ανακοινώσεις Τσιόδρα 07/05/2020

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις (πάνω από 200) του ιού καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα. Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν». Ο ιός εισήλθε για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς. Ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε στα τέλη του 2019 και είναι απίθανο να υπήρχε πολύ καιρό πριν. Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε μικρό αριθμό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές που μένουν σταθερές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο. Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Science για εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, είπε: «Ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο».

«Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα, υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους. Τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορωνοϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους», είπε.

Ερωτηθείς για φλεγμονώδες σύνδρομο που πλήττει παιδιά στο εξωτερικό και αν υπάρχει λόγος αύξησης της επιτήρησης στη χώρα μας, σε σχέση με τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το σύνδρομο – νόσος Kawasaki μάλλον συσχετίζεται με τον ιό, αλλά το ψάχνουν ακόμη, ενώ υπάρχει θεραπεία, γνωστή στους παιδιάτρους για το συγκεκριμένο νόσημα. «Πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, το ξέρουν οι παιδίατροι, το συζητήσαμε και με τους παιδιάτρους στην επιτροπή. Δεν προβληματίζει, είναι σπάνιο, θα προβλημάτιζε αν είχαμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Δεν αλλάζουμε τις αποφάσεις μας, το παρακολουθούμε, παραμένουμε σε επαγρύπνηση».

Ερωτηθείς από το protothema.gr για τον αξία του εμβολιασμού και αν εξετάζεται ο υποχεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς από τον Σεπτέμβριο, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι είναι θέμα ευθύνης να εμβολιάζονται οι γιατροί, ο εμβολιασμός για τη γρίπη θα βοηθήσει πολύ για την αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος, αφού θα περιορίσει τη διασπορά ενός ακόμη επικίνδυνου ιού, όπως είναι η γρίπη. Δεν εμβολιάζεται το 100% του πληθυσμού, θα δούμε πώς θα τοποθετηθεί και ο Π.Ο.Υ. και το Ευρωπαϊκό Κέντρο.

Ο κ. Τσιόδρας ρωτήθηκε ειδικά για τα κρούσματα στο 401, αλλά και τον συναγερμό στον Ευαγγελισμό χθες, είπε ότι πρόκειται για αναμενόμενα περιστατικά και πρόσθεσε ότι αναμένονται περισσότερα περιστατικά σε υγειονομικές δομές και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Υπάρχουν παραδείγματα σε όλο τον κόσμο.

Για την επίπτωση στον παράγοντα πολλαπλασιασμού της νόσου (R0) των μέτρων που έχουν ληφθεί (αποστάσεις, μάσκες, υγιεινή χεριών) ο κ. Τσιόδρας είπε ότι συνυπολογίζονται τα δεδομένα και παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη. Όλος ο κόσμος προχωρά ανάλογα με τα δεδομένα του, είπε. «Δουλεύουμε με «σκληρά» μαθηματικά, το απαγορευτικό στην Ελλάδα ήταν πολύ σημαντικό για να πέσει το R0 κάτω από το 1. Όσο τηρήσουμε τα μέτρα τώρα, τόσο καλύτερα θα πάμε».

protothema.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014