Connect with us

Uncategorized

Τσίπρας: Είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που δίνουμε στους αδύναμους (Βίντεο)

tsipras vouli

«Προχωράμε ήδη με γοργά βήματα στο στάδιο της υλοποίησης ενός σχεδίου που μας έφερε με ασφάλεια στην έξοδο από τα μνημόνια και σε ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο, πιάνοντας τους στόχους του προγράμματος που κάποιοι αμφισβήτησαν ότι θα πιάναμε», είπε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή με αφορμή τις τροπολογίες για το κοινωνικό μέρισμα και τις μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις.

Και συνέχισε: Σήμερα καταθέτουμε μια διάταξη για το κοινωνικό μέρισμα. Είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε για τους πιο αδύναμους. Καταθέτουμε τη διάταξη σήμερα όπως ακριβώς πέρυσι τέτοιο καιρό. Από την υπεραπόδοση της οικονομίας και φέτος έχουμε τη δυνατότητα και δίνουμε αντίστοιχο με το περσινό ποσό, είπε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αρχικά προβλέπεται το ποσό των 710 εκατ. ευρώ που, ανάλογα με τις προσαρμογές, μπορεί να υπάρξει και σχετική αύξηση.

Είπε ότι το ακριβές ύψος και τα κριτήρια θα καθοριστούν με ΚΥΑ που ευελπιστεί η κυβέρνηση να έχει βγει έως την ερχόμενη Δευτέρα ώστε την Τρίτη να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους ώστε τις 14 Δεκεμβρίου να γίνει η καταβολή στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέτρο αφορά 1,3-1,4 εκ νοικοκυριά, περίπου 3,5 εκατ. δικαιούχους.

Οι πρώτες 100 μέρες της Ελλάδας εκτός μνημονίου είναι μόνο η αρχή, τόνισε. Αναφερόμενος στην ελάφρυνση της φορολογίας των επιχειρήσεων που ψηφίζεται και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική σε όσους «κουνούν το δάκτυλο», και είναι οι «εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ», επειδή η κυβέρνηση «δεν τον κατήργησε».

«Σήμερα βρίσκεστε στον μεγαλύτερο εφιάλτη σας να έρχεστε και να ψηφίζετε ένα προς ένα τα μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ και λέγατε ότι δεν θα ψηφιστούν», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση.

Είπε ειδικότερα για την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση, οι πολίτες με χαμηλή και μεσαία περιουσία θα δουν τον επόμενο χρόνο ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης.

«Από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση πάνω από 5,5 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή κοντά στο 90% των φορολογουμένων.

Και συγκεκριμένα:

  • Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%. Αυτό το ποσό αναφέρεται σε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.
  • Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21%. Και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.
  • Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10%. Και αφορά περίπου 600.000 πολίτες».

«Για να γίνω πιο σαφής» συνέχισε ο πρωθυπουργός παρέθεσε τα εξής παραδείγματα:

«- Ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. στο Κερατσίνι, αξίας 60.000 θα πληρώσει φέτος 157 ευρώ αντί για 224. Δηλαδή 67 ευρώ λιγότερα.

– Ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ. στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, αξίας 76.000 ευρώ, θα πληρώσει 162 ευρώ αντί για 232. Δηλαδή 70 ευρώ λιγότερα.

– Ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ. στο Περιστέρι, αξίας 90.000 ευρώ, θα πληρώσει 211 ευρώ αντί για 290. Δηλαδή 79 ευρώ λιγότερα».

«Εμείς προχωράμε στοχευμένα, μελετημένα, με σαφή ταξικό προσανατολισμό για τους πολλούς, μια ταξική μονομέρεια που αφορά 5,5 εκατομμύρια, ενώ η δική σας μονομέρεια αναφέρεται σε μια ελίτ ολίγων, εκλεκτών», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Στις παραπάνω μειώσεις να προσθέσετε μια μεσοσταθμική μείωση επιπλέον 20% που έχουμε προγραμματίσει και έχουμε διασφαλίσει το δημοσιονομικό χώρο – προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο για το 2020».

Προσέθεσε σε ότι έτσι στα λαϊκά νοικοκυριά η μείωση το 2020 θα φτάσει στο 50%. Δηλαδή σε ενάμισι χρόνο από σήμερα στα πρώτα εκκαθαριστικά του 2020 θα βλέπουν το μισό φόρο από ό,τι βλέπουν σήμερα.

Σχολιάζοντας την απουσία του προέδρου της ΝΔ ανέφερε: «Κύριε Τσιάρα κάθεστε στη θέση του αρχηγού σας, μάλλον δεν θα έρθει και σήμερα. Λογικό είναι γιατί είναι άλλη μια μέρα στο ελληνικό κοινοβούλιο που φέρνουμε προς ψήφιση μέτρα ελάφρυνσης για τις πολύπαθες κατηγορίες των πολιτών, μεσαία και χαμηλότερα στρώματα που σήκωσαν τα βάρη».

Ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής, άσκησε κριτική στην ατζέντα που καταλογίζει στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Μίλησε για «ασφαλιστικό Πινοσέτ, που θα χρεοκοπήσει εκ νέου το ασφαλιστικό μας σύστημα και θα πετάξει στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους», για «διάλυση των εργασιακών σχέσεων» και για απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Επίσης μίλησε για «σχέδιο υπερβολικής μείωσης της φορολογίας των πλουσίων, των εχόντων και κατεχόντων και διατήρησης των φορολογικών βαρών για τη μεσαία και χαμηλή διαστρωμάτωση». Προσέθεσε ότι ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους και μάλιστα χωρίς κεντρικό έλεγχο, σημαίνει χαμηλότερο φόρο στους πλούσιους δήμους, στην Εκάλη και στο Καβούρι, αλλά υψηλότερο στους δήμους της εργατικής τάξης, στο Πέραμα, στη Νίκαια και στο Περιστέρι.

«Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ο ΥΠΟΙΚ μίλησε χτες για έναν παίκτη του NBA που δίνει πολλές ασίστ. Εγώ δεν ξέρω αν δίνετε ασίστ, ξέρω ότι είστε οι καλύτεροι χορηγοί της προσπάθειάς μας, όσο παρουσιάζετε το πρόγραμμά σας», είπε προς τη ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας.

Στο ρητορικό ερώτημα γιατί δεν φέρνει διάταξη η κυβέρνηση σήμερα να ψηφίσει και για τον ΕΝΦΙΑ του 2020, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «η απάντηση είναι πολύ απλή έντιμη και καθαρή»: Συγκεκριμένα, «εμείς στον ελληνικό λαό, τον περασμένο Σεπτέμβρη είπαμε λίγα πράγματα και σταράτα. Και τα υλοποιούμε ένα προς ένα. Και μάλιστα τα είπαμε και πιο μαζεμένα -όταν έχει κανείς δίπλα του τον Τσακαλώτο και τον Χουλιαράκη αυτό συνήθως συμβαίνει, γιατί ο σχεδιασμός είναι νοικοκυρεμένος- από όσο τελικά κάνουμε. Μιλήσαμε για μέτρα 700 περίπου εκατομυρίων το 2019, προκύπτει τελικά μεγαλύτερος χώρος 900 εκατ. για τα ίδια μέτρα».

«Εμείς δεν είπαμε στη ΔΕΘ ασυναρτησίες για τον ΕΝΦΙΑ που είναι σε πλήρη αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα και θα διαλύσουν την Αυτοδιοίκηση. Ό,τι είπαμε είναι μετρημένο, είναι δίκαιο και γίνεται τώρα», τόνισε. Πρόσθεσε δε, πως «το ίδιο ισχύει και για αυτά που έχουμε πει για το 2020, το ’21 και το ’22».

«Η χώρα θα συνεχίσει με ασφάλεια, με σχέδιο και με πολλή δουλειά να βγαίνει από τη κρίση, η οικονομία να ανακάμπτει και η κοινωνία να ανασαίνει». Επιπλέον, «Όλα αυτά όμως υπό τη προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω», υπογράμμισε. «Δεν θα γυρίσει πίσω στη διευρυμένη διαφθορά, την κατασπατάληση και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, στην εποχή των ελλειμμάτων, στην αδιαφανή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, πίσω στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που την οκταετία των μνημονίων τις επέβαλε στη χώρα μας το ΔΝΤ και τώρα οικειοθελώς υπόσχεται να τις εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης αν εκλεγεί πρωθυπουργός. Δεν θα συμβεί».

Εξηγώντας από το βήμα της Βουλής, το λόγο που ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν να μην ψηφιστεί σήμερα και η μείωση επιπλέον 20% του ΕΝΦΙΑ για το 2020, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «τον Οκτώβριο του ‘19, πριν από το 2020 που είναι μετεκλογική χρονιά, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει και πρέπει να είναι φανερό στο λαό μεταξύ ποιων εκδοχών θα κληθεί να αποφασίσει: από τη μια μεριά αυτή η μελετημένη, στοχευμένη, νοικοκυρεμένη προσπάθεια, ο δημοσιονομικός χώρος που δεν είναι τεράστιος αλλά είναι αυτός που δίνει ελαφρύνσεις στοχευμένα στις κοινωνικές κατηγορίες που επλήγησαν και από την άλλη το σχέδιο της ΝΔ που αφορά μόνο την ελίτ».

«Για να ξέρει ο κάθε πολίτης και ειδικότερα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι», πρόσθεσε, «ότι αυτά που έχουμε εξασφαλίσει με κόπο και ιδιαίτερα ο δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίσαμε και όλα όσα μέχρι σήμερα ψηφίζουμε, δεν ήταν νομοτέλεια να γίνουν». «Ούτε η μείωση επιπλέον 20% του ΕΝΦΙΑ, για τα λαϊκά στρώματα να φτάσει το 50%, θα είναι νομοτέλεια το 2020», είπε, για να υπογραμμίσει ότι «θα συμβεί και θα αξιοποιηθεί για τους φτωχούς και τους μεσαίους και δεν θα γίνει καπνός και είδη πολυτελείας για την ελίτ, μόνο αν ο ίδιος ο λαός αποτρέψει με την ψήφο του και την εντολή του την παλινόρθωση του καθεστώτος που μας έριξε στα βράχια της χρεοκοπίας – αν ο ίδιος ο λαός αποτρέψει τη παλινόρθωση του μνημονιακού εφιάλτη που έζησε ο τόπος μας».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί, για να σχολιάσει: «Άρα μη βιάζεστε. Και του χρόνου εδώ θα ‘μαστε και θα νομοθετούμε με νωπή εντολή και την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς».

Μιλώντας, από το βήμα της Βουλής, για την έτερη δέσμευσή του από τη ΔΕΘ, για τη διάταξη που αφορά τη μείωση κατά μια μονάδα της φορολογίας των επιχειρήσεων με στόχο να φτάσουμε σταδιακά σε 5 μονάδες μείωση έως το 2022, -δηλαδή από το 29% που είναι σήμερα να φτάσει στο 25% το 2022 – ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είναι μια μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων που «εντάσσεται κι αυτή σε ένα γενικότερο σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγικής δραστηριότητας στη χώρα μας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «ένα σχέδιο που περιέχει την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών από τη μία, από την άλλη όμως βρίσκεται η αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας. Δίνουμε λοιπον ένα σαφές σήμα προς τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτή την ελάφρυνση, προχωρώντας σε νέες επενδύσεις, νέες προσλήψεις εργαζόμενων με αξιοπρεπείς μισθούς, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα»

Advertisement

AgrinioTimes ©2014