Πολιτική
Τσίπρας στο Σ.Ε.Β.: Η Ν.Δ. ανέτρεψε την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας πριν την πανδημία
Η ΝΔ είχε ανατρέψει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας πριν την πανδημία είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων (ΣΕΒ) και τόνισε ότι απαιτείται μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια για να μην πληρώσουν την κρίση τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Στη φάση της ύφεσης εισήλθαμε πριν από τον κοροναϊό
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι παραδώσαμε την κυβέρνηση και η οικονομία έτρεχε με 2,8% ρυθμούς ανάπτυξης.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι πριν την πανδημία η απασχόληση μειωνόταν επί τέσσερις μήνες. «Στη φάση της ύφεσης η χώρα είχε εισέλθει από τον Οκτώβρη του 2019» ανέφερε.
«Με λίγα λόγια ο κοροναϊός συνάντησε τη χώρα ενώ η οικονομία κινούνταν σε καθοδική κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει οριζόντια θα επιδεινώσει τις ζημιές στην οικονομία.
Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι προχώρησε στην επιδότηση της αναστολής της εργασίας, χωρίς σχέδιο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά και με πλήρη αδιαφορία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πελάτες σας είναι οι μικροί και μεσαίοι
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας σημείωσε απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ ότι σε μια οικονομία όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι εξαρτημένες από αυτές. Σημείωσε δε, ότι οι «πελάτες» των μελών του ΣΕΒ είναι μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Υπογράμμισε επίσης ότι όταν έχουν ανοίξει οι κρουνοί της κρατικής χρηματοδότησης πανευρωπαϊκά και δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα τότε χάνουμε σε ανταγωνιστικά συνολικά ως ελληνική οικονομία.
Θέλω να είμαι πραγματιστής είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι απαιτείται μια εθνική προσπάθεια για να ανασχέσουμε την οικονομική κρίση, μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια ώστε να μην πληρώσουν την κρίση τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «δυστυχώς η χώρα δεν έχει πλάνο για να επιστρέψει στην ανάπτυξη».
Είχε συμφωνήσει μαζί σας πριν τις εκλογές
Μάλιστα άφησε αιχμές και κατά του ΣΕΒ λέγοντας ότι η ΝΔ πριν αναλάβει την διακυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019 «είχε συμφωνήσει μαζί σας αυτές τις τροπολογίες» με τις οποίες είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επανέφερε τις πολιτικές του 2010-2015, όταν η χώρα κατρακύλησε σε ύφεση και ανεργία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψίες αλλά και «συντηρητισμό» μιας «κοντόφθαλμης κυβέρνησης» που οδηγεί τη χώρα σε νέα λιτότητα, ανέργους και λουκέτα.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» σημείωσε ότι ανεξαρτήτως ιδεολογικών απόψεων αυτό που προέχει είναι μείνει όρθια η χώρα και η κοινωνία και προς σ’ αυτή την κατεύθυνση έθεσε ένα δίλημμα, ζητώντας από τον ΣΕΒ να στηρίξει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι δύο δρόμοι και το δίλημμα
«Ο ΣΕΒ έχει κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη φάση που διέρχεται η χώρα. Θα κληθεί να διαλέξει ένας από τους δύο δρόμους που ανοίγονται μπροστά του. Ο ένας, ο εύκολος δρόμος είναι να επιλέξει να συνταχθεί με την παραδοσιακή συνταγή, που δεν πέτυχε ποτέ, ίσα-ίσα ήταν η συνταγή της καταστροφής, της απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, των απολύσεων, των υφεσιακών πολιτικών» είπε ο κ. Τσίπρας παραπέμποντας στα πρώτα χρόνια της κρίσης, προσθέτοντας πως «ο ΣΕΒ υπερασπίστηκε δυστυχώς αυτή την πολιτική την περίοδο των μνημονίων και δεν δικαιώθηκε».
«Ο άλλος δρόμος ο δύσκολος -συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας- είναι να αναγνώσει τη συγκυρία ψύχραιμα τις εξελίξεις και να σπεύσει με προτάσεις που στηρίζουν την ενεργό ζήτηση και προστατεύουν την κοινωνική συνοχή. Πιστεύω ότι με αυτή την οπτική ανεξαρτήτως επιμέρους συμφωνίες ή διαφωνίες που θα υπάρχουν, ο ΣΕΒ θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για μια κοινή βάση που θα πρέπει να υπάρξει στη χώρα για τα επόμενα χρόνια» και ο πρώην πρωθυπουργός κατέληξε:
«Εσείς είστε που εν τέλει θα κάνετε τις επιλογές σας. Θα πρέπει όμως να θυμάστε ότι πολλές φορές για να βρεθείς στη σωστή πλευρά της ιστορίας χρειάζεται να υπερβείς τον ίδιο σου τον εαυτό. Και ακούστε έναν άνθρωπο που όσο και να διαφωνείτε μαζί του, θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι κάποιες φορές το έχει κάνει πράξη αυτό.
Πιστεύω ότι ο διάλογος μας αν και μπορεί να είναι αιχμηρός, θα είναι γόνιμος και δημιουργικός με σεβασμό στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην αγορά»
https://www.in.gr/