Ειδήσεις
Π. Τσιχριτζής στη «FREE TYPOS»: Δεν θα μπορούσα να εγκαταλείψω «το καράβι» εν μέσω οικονομικής κρίσης
Τους στόχους και το όραμά του για το αύριο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, ανέλυσε σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην «FT» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και εκ νέου υποψήφιος, επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωτική Επιμελητηριακή Δράση» Παναγιώτης Τσιχριτζής. Παράλληλα, προχώρησε και σε ένα μίνι απολογισμός της έως τώρα θητείας του, στο τιμόνι του φορέα.
Συνέντευξη στον Σωκράτη Τσόμπο
Ερ. Κ. Τσιχριτζή τι σας οδήγησε να θέσετε ξανά υποψηφιότητα για τη Θέση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας;
Απ. Στην πορεία μου στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι είχα την τύχη να γνωρίσω σημαντικούς επιχειρηματίες απ’ όλη τη χώρα που ήταν και μέντορές μου για την ενασχόλησή μου με τον επιμελητηριακό θεσμό. Είχα όλα αυτά τα χρόνια, σχεδόν τριάντα, μια διαδρομή απ’ όλες τις θέσεις ευθύνης του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και μαζί με τους συναδέλφους μου δημιουργήσαμε ένα Φορέα αξιοζήλευτο σε όλη τη χώρα.
Βάλαμε τον πήχη ψηλά, διαχειριστήκαμε σημαντικά ζητήματα που αφορούν το νομό μας αλλά και καθημερινά προβλήματα των μελών μας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Με συναδέλφους απ’ όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας της περιοχής μας, δημιουργήσαμε ένα μοντέλο διοίκησης λειτουργικό και συλλογικό προς όφελος των συμφερόντων των μελών μας αλλά και της περιοχής μας.
Έχοντας υλοποιήσει ένα σημαντικότατο έργο, αποφάσισα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια με σκοπό αφενός μεν να μεταλαμπαδεύσω στους νεότερους συναδέλφους την εμπειρία μου και την αγάπη για τον επιμελητηριακό θεσμό ώστε παίρνοντας τη σκυτάλη στο μέλλον να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα, αφετέρου δε, δεν θα μπορούσα να εγκαταλείψω “το καράβι” εν μέσω οικονομικής κρίσης και αρνητικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα.
Ερ. Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο επίτευγμα του Επιμελητηρίου, επί των ημερών σας και ποιος στόχος σας δεν επιτεύχθηκε;
Απ. Είμαι υπερήφανος που στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας υλοποιήσαμε σημαντικές δράσεις.
Ένα μικρό δείγμα των επιτυχιών μας είναι ο απολογισμός που δημοσιοποιήσαμε, που παρ’ όλες τις προσπάθειές μας, δεν μπορέσαμε να τον κωδικοποιήσουμε σε λιγότερο από 30 σελίδες.
Δεν είναι δυνατό, στα πλαίσια μιας συνέντευξης να ξεχωρίσω κάποιο από τα επιτεύγματά μας, αλλά χάριν της ερώτησης θα μπορούσα να αναφερθώ στην εξωστρέφεια, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην επίλυση σημαντικών θεμάτων των επιχειρήσεων με παρεμβάσεις μας σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης κ.ά.
Ερ. Τα μέλη του Επιμελητηρίου δείχνουν την καλύτερη δυνατή διάθεση για να συμμετάσχουν στις εκλογές; Αν όχι πως θα τους πείσετε;
Απ. Σήμερα όλοι οι συνάδελφοι μέσα σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον έχουν μια καθημερινότητα έντονη, με δυσκολίες και με συνεχή προσπάθεια επιβίωσης, με τη διαχείριση των πελατών τους και των προμηθευτών και με νέες πρωτοβουλίες που παίρνουν για να βελτιώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, εξαντλώντας έτσι ακόμη και τον προσωπικό και οικογενειακό τους χρόνο.
Όλοι σχεδόν οι συνάδελφοι, που συνεργάστηκαν με το Φορέα, έχουν δει απτά αποτελέσματα και κατά συνέπεια έχουν ενεργή συμμετοχή στα επιμελητηριακά δρώμενα.
Ίσως οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, αγνοώντας το πόσο σημαντικό εργαλείο προώθησης των θεμάτων τους ή των αναγκών τους είναι, διατηρούν μια πιο χαλαρή σχέση με το Φορέα.
Εμείς, όλα αυτά τα χρόνια, κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια αναβαθμίζοντας το Επιμελητήριο, μεταδίδοντας μήνυμα στα μέλη μας ότι η συμμετοχή τους είναι απαραίτητη.
Γιατί μέσα από τον Φορέα έχουν φωνή, έχουν εργαλεία επίλυσης των κλαδικών τους θεμάτων αλλά και επιπτώσεων από τις κατά καιρούς νομοθετικές ρυθμίσεις.
Συνεπώς, στηρίζοντας και συμμετέχοντας στις διαδικασίες του Επιμελητηρίου, έχουν φωνή, έχουν απαίτηση/διεκδίκηση, έχουν αποτέλεσμα.
Ερ. Ιεραρχώντας τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, ποια είναι τα πιο σημαντικά;
Απ. Τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου είναι πολλά και έχουν άμεση σχέση με το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε. Η έλλειψη αγοραστικής δύναμης, η αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης, η έλλειψη ρευστότητας, η υπερχρέωση των νοικοκυριών, αποτελούν βασικά στοιχεία της καθημερινότητας του κάθε επιχειρηματία. Σε ένα ασταθές και δυσμενές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.
Συνεπώς οι παρεμβάσεις και οι διεκδικήσεις μας στην κατεύθυνση στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι πρωταρχικός μας στόχος.
Ερ. Περιμένουμε χρόνια την περιβόητη ανάπτυξη αλλά ο επιχειρηματικός κόσμος στενάζει. Ποιες οι κινήσεις πρέπει να γίνουν για να ανασάνει;
Απ. Η έννοια της ανάπτυξης που τα τελευταία χρόνια την διατυμπανίζουν οι πάντες, αλλά δεν κάνουν τίποτα, έχει γίνει γραφική έννοια.
Μια οικονομία που εποπτεύεται και κατευθύνεται από θεσμούς ή από άλλες διαδικασίες που σκοπό έχουν τη δημιουργία πλεονάσματος για τις ανάγκες δανεισμού της χώρας που δυστυχώς δεν δημιούργησαν οι επιχειρήσεις αλλά οι πολιτικές, δεν πάει πουθενά. Η παραγωγή πλούτου είναι το προαπαιτούμενο όλων.
Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, παράγοντας προϊόντα που ζητάει η ελληνική αλλά και η παγκόσμια αγορά. Δημιουργώντας πρώτα αυτάρκεια και στη συνέχεια προϊόντα με ταυτότητα, ποιότητα και υπεραξία για προώθηση στις ξένες αγορές, δίνουμε ένα μήνυμα παραγωγής αλλά και εισροής συναλλάγματος.
Δεν είναι δυνατόν ένας τόπος τόσο πλούσιος σε φυσικούς πόρους αλλά και σε έμψυχο υλικό να μην μπορεί να αλλάξει ρότα για να πάει μπροστά. Απλά χρειάζεται όραμα, συνέργειες και συνεργασία με φορείς που διαθέτουν τεχνογνωσία και καινοτόμες ιδέες, προκειμένου να ενεργοποιήσουμε το σχολάζον παραγωγικό δυναμικό.
Στον πρωτογενή τομέα η δημιουργία ομάδων παραγωγών με σχεδιασμό, προγραμματισμό και οργάνωση παραγωγής, συσκευασίας, τυποποίησης και εξαγωγών των προϊόντων τους είναι αναγκαία και απαραίτητη.
Εμείς με συνέργειες με φορείς όπως η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις και η εμπειρία μας από τις ενέργειες εξωστρέφειας που υλοποιούμε, δίνουμε μια προοπτική πραγματικής ανάπτυξης.