Άλλες Ειδήσεις
Τσουρέκι κουλούρα
Συστατικά
150 γρ. νερό
18 γρ. μαγιά ξηρή
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
50 γρ. βούτυρο Lurpak
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
150 γρ. μέλι
2 αβγά, μεσαία
1 πρέζα αλάτι
10 γρ. μαχλέπι
1 1/2 γρ. μαστίχα
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για τη σύνθεση
100 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
1 ασπράδι
20 γρ. αμύγδαλο φιλέ
Μέθοδος Εκτέλεσης
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ιδανικά αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά χωρίς να ανακατέψουμε.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει. Προσοχή δεν θέλουμε ένα κάψει. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε στο μπολ το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το μέλι, τα αβγά και το αλάτι.
Σε ένα γουδί βάζουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το κάρδαμο, τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά για να σπάσουν. Τα μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-10 λεπτά.
Μόλις έχουμε μια ελαστική ζύμη, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί από τη ζύμη.
Μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 30-90 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια και ανοίγουμε σε λωρίδες περίπου 40 εκ. Ενώνουμε τις τρεις λωρίδες στη μια τους άκρη και κάνουμε πλεξούδα. Ενώνουμε την άλλη άκρη για να κάνουμε μια κουλούρα.
Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε 20-30 λεπτά επιπλέον να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Αλείφουμε το ασπράδι, απλώνουμε το αμύγδαλο και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
akispetretzikis.com