Στα εργασιακά, τις συντάξεις, τον κατώτατο μισθό, τα πανεπιστήμια και στα αγροτικά θέματα αναφέρθηκε ο Βασίλης Σπανάκης, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μιλώντας στο Ertnews και την εκπομπή Newsroom.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να εκλέγομαι στο Νότιο τομέα της Β Αθηνών. Τα αγροτικά θέματα και τα θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα είναι πάρα πολύ σημαντικά, γιατί καταλαβαίνετε ότι όσο ενισχύουμε τον πρωτογενή τομέα δημιουργούμε προϋποθέσεις ώστε να έχουμε και καλύτερα και καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον του πληθωρισμού. Γιατί εμείς θέλουμε ελληνική παραγωγή, θέλουμε ελληνικά προϊόντα.
Τι διαφορά έχει η Ελλάδα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και στο τι κέρδισε στη διαπραγμάτευση σε σχέση με τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, γιατί βλέπουμε και αγρότες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ πέτυχε 19,3 δισεκατομμύρια, ενώ είδαμε ότι άλλες χώρες έχουν μείωση κατά 10 με 15%. Πρώτον.
Δεύτερον, στα θέματα της φορολογίας και των φορολογικών συντελεστών η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει ότι έχει μία αξιοπιστία και μια σταθερότητα.
Δηλαδή μειώσαμε το φορολογικό συντελεστή από το 22 στο 9. Καταφέραμε και δώσαμε κίνητρα, αν και σε σχήματα στον φόρο εισοδήματος να έχουν μείωση κατά 50%».
Το επίδομα μητρότητας για τις αγρότισσες
Για το θέμα αυτό ο κ. Σπανάκης ανέφερε πως: «Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και οφείλω να το πω, ως Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου αυτή τη στιγμή θα πάει στο ύψος του κατώτατου μισθού και θα καταβάλλεται για 9 μήνες. Και προσέξτε, αναδρομικά από το Σεπτέμβριο του 23.
Δίνουμε μια πολύ μεγάλη προτεραιότητα στο θέμα της υπογεννητικότητας και με πολλά κίνητρα και φυσικά καταλαβαίνετε ότι χρειάζονται και πρόσθετα μέτρα τα οποία θα τα λάβουμε.
Αυτήν τη στιγμή λοιπόν, το επίδομα μητρότητας για τις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες θα δοθεί και θα δοθεί και αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο του 2023 και θα είναι στο ύψος του κατώτατου μισθού.
Σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι στο 780, για εννέα μήνες ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί.
Είμαστε ήδη στη διαπραγμάτευση και έχουν ξεκινήσει έξι σταθμοί ώστε από 1η 1η Απριλίου να έχουμε τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που είναι η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Άρα λοιπόν, εγώ τι θέλω να πω. Ότι η κυβέρνηση έχει μια συνολική λογική, το πώς αντιμετωπίζουμε όλον τον αγροτικό κόσμο και γενικότερα την ελληνική κοινωνία».
Το ενεργειακό κόστος
Συνεχίζοντας σχολίασε ότι: «Είναι πάρα πολύ σημαντικά όλα τα αιτήματα. Ξέρετε, ο πρωθυπουργός θα δεχθεί τους αγρότες και θα μιλήσει επί της ουσίας. Και το λέω αυτό γιατί; Διότι αυτό κάναμε και τα χρόνια που πέρασαν.
Για παράδειγμα, εμείς φέραμε μείωση στα λιπάσματα, μείωση στις ζωοτροφές, μείωση του ΦΠΑ, μείωση του ΦΠΑ στην αγορά αγροτικών μηχανημάτων.
Άρα λοιπόν δώσαμε αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, που ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο, όταν οι ασφαλιστικές εισφορές είναι περίπου στα 500 εκατομμύρια.
Αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σημαντικά, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι αυτό το οποίο πρώτη η κυβέρνηση ήρθε και έθεσε, που είναι το ζήτημα του ενεργειακού κόστους, με μεσομακροπρόθεσμο προγραμματισμό και στοχοθεσία.
Άρα λοιπόν, αυτή τη στιγμή μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τον αγροτικό κόσμο και να λέμε ότι η κυβέρνηση είναι εδώ και γι αυτό το λόγο η συζήτηση θα γίνει επί της ουσίας για όλα αυτά τα ζητήματα».
Ο κατώτατος μισθός
Αναφερόμενος στο θέμα του κατώτατου μισθού δήλωσε πως: «Καταρχάς να πούμε ότι εμείς παραλάβαμε τον κατώτατο μισθό 650, είναι στα 780 και από την 1η Απριλίου θα έχουμε την τέταρτη αύξηση που θα είναι πάνω από 780 και θα ανακοινωθεί με μια διαδικασία που προβλέπεται από τη συγκεκριμένη τροπολογία που καταθέσαμε. Θέλω να είμαι θεσμικός και όπως προβλέπεται, γιατί αυτή γίνεται μέσα από ένα διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, μια διαδικασία.
Αυτό το οποίο πρέπει να κρατήσουμε είναι το εξής ότι έχουμε αύξηση του μέσου μισθού την τετραετία που πέρασε κατά 20%.
Σήμερα ο μέσος μισθός ξέρετε πόσο είναι. Είναι 1259 ευρώ και δεν το λέει ο Σπανάκης ο υφυπουργός Εργασίας το λέει το σύστημα Εργάνη που ήρθε και έβγαλε πόσο ο μέσος μισθός.
Ξέρετε ποιος ο στόχος μας, το 2027 ο μέσος μισθός να πάει στα 1.500 ευρώ. Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή βρήκαν δουλειά την τετραετία που πέρασε πάνω από 310.000 που ήταν στην ανεργία. Και αυτό γιατί έχουμε μια στοχευμένη πολιτική».
Η ακρίβεια και η ανεργία
Ο κ. Σπανάκης είπε πως: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι μια επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά και θα είναι μόνιμη, όπως είναι και οι αυξήσεις στις συντάξεις όταν έρχονται είναι μόνιμες.
Ο πληθωρισμός και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές και εισαγόμενες. Άρα λοιπόν, όσον αφορά την ακρίβεια που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας και που βλέπουν, παρότι και εκεί έχουμε λάβει μια βεντάλια κοινωνικών μέτρων προστασίας των καταναλωτών, όπως για παράδειγμα το καλάθι του νοικοκυριού, πάνω από 1.300 προϊόντα που το επόμενο εξάμηνο θα έχουν πτώση στην τιμή, όπως είναι αυτή τη στιγμή έχουμε λάβει μέτρα, όπως έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους.
Αυτό είναι ένα κομμάτι και επαναλαμβάνω είναι προσωρινή και εισαγόμενη.
Και πάμε στο κομμάτι των μισθών. Το κομμάτι των μισθών είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι αυτή η αυξητική τάση είναι μόνιμη και θέλουμε αυτή τη στιγμή την αγορά εργασίας και η αγορά εργασίας εκεί πάει να πάει σε μια τάση αύξησης των μισθών και εγώ θέλω μέσα από την εκπομπή.
Θα φτάσουμε το μέσο μισθό στα 1.500, όπως θα φτάσουμε και την ανεργία στο 8%.
Παραλάβαμε μια ανεργία στο 17%, έχει πάει στο 9,2% και θέλουμε να την πάμε στο 8%.
Υπάρχει ένα παράδοξο το οποίο μας το λένε όλοι.
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού να το πω αυτό συμπαρασύρει και πάνω από 25 επιδόματα και είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Με την αύξηση του κατώτατου μισθού δημιουργείτε ένα διαφορετικό κλίμα στην αγορά εργασίας και πραγματικά θέλω να χαιρετίσω την πρωτοβουλία πολλών επιχειρήσεων που από μόνες τους και πριν την ανακοίνωση έχουν πάει σε αύξηση του αρχικού τους μισθού και των μισθών.
Η πλειοψηφία αυτή τη στιγμή των μισθωτών, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν με μισθούς κάτω από 700 ευρώ, σήμερα η πλειοψηφία είναι από τα 700 έως τα 1.000 και πάει με αυξητική τάση και αυτό για να συμβεί σημαίνει ότι κάτι κάνουμε καλά, έχουμε όμως πολλή δουλειά μπροστά μας».
Η ΔΥΠΑ
Ο υφυπουργός δήλωσε ότι: «Προσπαθούμε και μέσα από τα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης που είναι ο ΟΑΕΔ και μέσα από διάφορες άλλες πρωτοβουλίες να κάνουμε στοχευμένα προγράμματα για να μειώσουμε την ανεργία.
Άρα λοιπόν εδώ τι γίνεται. Χρειάζεται και η εξειδίκευση.
Δηλαδή αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη σε κάποιες ειδικότητες που δυστυχώς στο πάντρεμα προσφοράς – ζήτησης.
Για παράδειγμα υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλη έλλειψη στην ειδικότητα του μάγειρα.
Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, η εστίαση έχει αναπτυχθεί, η τουριστική περίοδος έχει επιμηκυνθεί, οι ξενοδοχειακές.
Οι ανάγκες στα ξενοδοχεία είναι περισσότερες.
Αν ρωτήσετε αυτήν τη στιγμή ξενοδόχους είτε μικρούς, είτε μεγάλους, είτε μεσαίους θα σας πουν έχουμε πρόβλημα σε προσωπικό, ας πούμε στην ειδικότητα του μάγειρα, στις ειδικότητες κάποιες παραδοσιακές υπάρχουν.
Στα τεχνικά επαγγέλματα. Και εκεί έχουμε κάνει έναν συνολικό σχεδιασμό.
Θα είμαστε σε θέση το επόμενο διάστημα να ανακοινώσουμε τον σχεδιασμό μας για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος σε εργαζόμενους. Κάνουμε τα πάντα προκειμένου να βρούμε και να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες.
Χρειάζονται κάποια συγκεκριμένα μέτρα. Ξέρουμε το πρόβλημα της αγοράς εργασίας πριν το καλοκαίρι.
Η αύξηση μισθού που θα γίνει 1η Απριλίου θα πιάσει και όσους θα πάνε να δουλέψουν την τουριστική στον τουρισμό.
Είναι πολύ σημαντικό ο χρόνος που γίνεται αυτό.
Η βασική μας κυβερνητική δέσμευση να φτάσει η ανεργία στο 8% στο τέλος του 2027.
Όπως και ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500. Από την πλευρά της Δημόσιας Υπηρεσίας, Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης της ΥΠΑ προσπαθούμε να κάνουμε στοχευμένα προγράμματα.
Για παράδειγμα, είχαμε φέρει πριν από λίγο διάστημα το πρώτο ένσημο. Φέραμε προγράμματα για 55 – 67. Φέρνουμε διάφορα προγράμματα. Οι ανάγκες είναι πολλές και αυξάνονται.
Τώρα σε κάποιες κατηγορίες έχουμε καλά αποτελέσματα, όπως είναι οι γυναίκες, όπως είναι οι νέοι.
Σε κάποιες άλλες κατηγορίες και ανάλογα με τις ειδικότητες πρέπει να πάρουμε ακόμα πιο στοχευμένα μέτρα.
Θα το κάνουμε πάντως».
Υγιεινή και ασφάλεια
Στο θέμα αυτό ο κ. Σπανάκης δήλωσε: «Για πρώτη φορά υπάρχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες και αποκλειστικές αρμοδιότητες για τα θέματα υγείας και ασφάλειας.
Δεν υπήρχαν, ήταν συνολικά στον υπουργό Εργασίας, τώρα υπάρχει υφυπουργός.
Εγώ έχω την τύχη να έχω αυτή τη θέση αποκλειστική αρμοδιότητα στην Υγεία και ασφάλεια στην εργασία και φέρνουμε σε λίγο διάστημα την τροποποίηση του νόμου για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία.
Τι θέλουμε να πετύχουμε.
Να έχουμε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο και να τηρούνται όλοι οι κανόνες ώστε να υπάρχει υγεία και ασφάλεια όλων των εργαζομένων.
Και τι σημαίνει αυτό. Ότι πρέπει να τηρούνται μια σειρά από μέτρα. Να γίνονται πολύ στοχευμένοι έλεγχοι από την ανεξάρτητη.
Να σκεφτείτε μόνο ότι από το 2008 μέχρι σήμερα οι έλεγχοι από την ανεξάρτητη αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας για θέματα Υγείας και Ασφάλειας έχουν αυξηθεί κατά 35%.
Και βέβαια επειδή αυτή τη στιγμή εμείς θέλουμε να πετύχουμε να κάνουμε και μια επανακατάταξη, το ποια επαγγέλματα είναι επικίνδυνα, λιγότερο επικίνδυνα, ώστε να υπάρχει, μια συγκεκριμένη στόχευση στους ελέγχους.
Σε αυτά όλα είμαστε σε έναν ανοιχτό κοινωνικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, με τους εργαζόμενους, με τα σωματεία και πολύ σύντομα θα αναλάβουμε και μια συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία».
Για τις συντάξεις
Όπως επισήμανε ο κ. Σπανάκης: «Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι μετά από 13 χρόνια οι συνταξιούχοι μας είδαν αύξηση σύνταξης. Η αύξηση στις συντάξεις βγαίνει μέσα από μια διαδικασία.
Ποια είναι διαδικασία αυτή για να είμαστε κατανοητοί στους τηλεθεατές μας. Είναι το 50% από τον πληθωρισμό και το 50% από τον ρυθμό ανάπτυξης.
Εάν δεν ήταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα είχαμε αυτήν την αύξηση, την οποία και οφείλω να το πω, την έφαγε, ας το πούμε έτσι, αυτό το κύμα του πληθωρισμού, το οποίο όμως, επαναλαμβάνω είναι προσωρινό, όμως η αύξηση είναι μόνιμη.
Εμείς λοιπόν, με την πολιτική μας θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυξήσεις στους συνταξιούχους. Με την πολιτική μας θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε σε αύξηση του κατώτατου μισθού και φυσικά αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες, τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στους Έλληνες φορολογούμενους.
Όταν αναλάβαμε το υπουργείο τον Ιούλιο του 2009, τότε μπορούσε να βγει κάποιος στη σύνταξη που είχε οφειλές κάτω από 20.000. Δηλαδή αν κάποιος είχε οφειλές 22, 23, 20.000 δεν μπορούσε να βγει εκτός αν πλήρωνε τη διαφορά μέχρι τα 20.000 χιλιάρικα.
Τώρα λοιπόν, εμείς τι κάναμε. Το 20.000 το κάναμε 30.000. Υπάρχει αυτό το ποσό 20 έως 30, μια παρακράτηση που γίνεται από τη σύνταξή του και όταν πέσει κάτω από 20.000 υπάρχει Μπαίνει σε ένα πρόγραμμα 60 δόσεων.
Τι κάναμε λοιπόν.
Ανοίξαμε μια ομπρέλα κοινωνικής προστασίας σε κάποιους που έχουν πληρώσει, που είχαν πληρώσει χρόνια εισφορές.
Χρόνια ολόκληρα εισφορές δεν μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη.
Θα εκτιμήσουμε αν χρειαστεί μπορούμε να κάνουμε και παραπάνω ενέργειες.
Αυτό κρατήστε το. Άρα λοιπόν, εμείς τι κάναμε με αυτόν τον τρόπο. Διευρύναμε, εμείς δεν λέμε ότι όλοι όσοι χρωστούν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Μια στραβοτιμονιά, ένα πρόβλημα, ένα πρόβλημα υγείας, η κρίση, η έλλειψη ρευστότητας.
Αυτά μπορεί να δημιουργήσουν ένα πρόβλημα, κάποιες πρόσθετες οικογενειακές ανάγκες, μπορεί να δημιουργήσει. χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.
Του δίνουμε τη δυνατότητα να βγει στη σύνταξη αυτού του ανθρώπου. Αυτό κάναμε.
Και ειλικρινά θέλω να σας πω ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ανοιχτή την πόρτα να ακούει.
Βγαίνει ένα πρόγραμμα της ΔΥΠΑ τώρα για 1.300 άτομα στα νοσοκομεία, διάφορες ειδικότητες μέσα στα νοσοκομεία. Από όλες τις ειδικότητες 1.300 άτομα, υπάρχει ανανέωση για ένα χρόνο, των 3.150 στα νοσοκομεία μας ξέρουμε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα οφείλουμε να τα λύσουμε και θα τα λύσουμε».
Για τα Πανεπιστήμια
Αναφερόμενος στο θέμα του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τις αντιδράσεις των φοιτητών, τόνισε πως: «Να πάμε λίγο στη μεγάλη εικόνα. Εγώ καταρχάς θέλω να σας πω ότι έχω τελειώσει την Ανωτάτη Εμπορική, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Όμως πάρα πολλοί φίλοι μου, πάρα πολλοί φίλοι μου, αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν.
Άλλος γιατρός, άλλος δικηγόρος, άλλος οικονομολόγος, άλλος μηχανικός. Και σας ερωτώ Δεν είναι μια αδικία αυτή τη στιγμή να φεύγουν χρήματα στο εξωτερικό και να μην μπαίνουν να μένουν εδώ στη χώρα μας.
Ερχόμαστε λοιπόν εμείς και δεν κάνουμε κάτι άλλο από αυτό που δεσμευτήκαμε προεκλογικά. Εμείς αυτό το οποίο κάνουμε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Δεν ήρθαμε να πούμε στον ελληνικό λαό κάτι διαφορετικό από αυτό που λέγαμε προεκλογικά. Και ερχόμαστε και δίνουμε μια δυνατότητα. Δεύτερον, έρχεται ένα νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Παιδείας που στο 70% του νομοσχεδίου, μιλά για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Τώρα από εκεί και πέρα υπάρχει και μια διαβούλευση.
Είναι διαφορετικό το να πεις ότι εγώ σου στερώ το δικαίωμα να δώσεις εξετάσεις, από το να πας και να καταθέσεις τις απόψεις σου και τις προτάσεις σου σε ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση.
Σας ερωτώ υπάρχει αυτή τη στιγμή κατάληψη η οποία είναι νόμιμη; Όλες οι καταλήψεις είναι παράνομες και αυτό το οποίο έγινε και κατέβασαν το σέρβερ του ΕΚΠΑ, παράνομη πράξη είναι από πίσω.
Και η ΕΔΕ αυτό θα το κρίνει.
Όμως το ζητούμενο ποιο είναι. Ότι δεν μπορούν τα πανεπιστήμιά μας να μένουν πίσω.
Το 70% του νομοσχεδίου μιλάει για αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και μάλιστα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κρύβουμε τα μάτια μας και να μη βλέπουμε ποια η πραγματική εικόνα, να φεύγουν φοιτητές, να πηγαίνουν στην Ιταλία, στην Κύπρο, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Αγγλία και να μην είναι εδώ στη χώρα μας».