Connect with us

Uncategorized

Γ. Βαρεμένος: «Οι δαίμονες του εθνικισμού και της διαίρεσης επανέρχονται στα Βαλκάνια»

varemenos44

«Ο εξτρεμιστικός εθνικισμός είναι ένα τέρας,που όταν το εκτρέφει κανείς για εσωτερικούς λόγους και πολιτικές σκοπιμότητες, μετά είναι δύσκολο να ελεγχθεί», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος αναφερόμενος στην κατάσταση στα Βαλκάνια, όπου «οι παλιοί δαίμονες του εθνικισμού και της διαίρεσης επανέρχονται», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Γιώργος Βαρεμένος, με την ιδιότητα του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, μετέχει σε συνέδριο κοινοβουλευτικών που πραγματοποιείται στη Φρανκφούρτη,υπό την αιγίδα του Γερμανικού Κοινοβουλίου και του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, με θέμα την επανεθνικοποίηση της πολιτικής και τον αγώνα για γεωπολιτικές σφαίρες επιρροής ως απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε ειδικότερα στις ανησυχητικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και το Αιγαίο, και τη συσσώρευση εντάσεων στην περιοχή.

«Η κατάσταση στα Σκόπια», είπε, «είναι επικίνδυνη και το μάθημα που προκύπτει από αυτήν είναι ότι ο εξτρεμιστικός εθνικισμός είναι ένα τέρας που όταν κανείς το εκτρέφει για εσωτερικούς λόγους και πολιτικές σκοπιμότητες, μετά είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Όπως έχει δείξει η Ιστορία, στα Βαλκάνια η απόσταση ανάμεσα στις εθνικές εντάσεις και αντιπαραθέσεις και τις ένοπλες συγκρούσεις δεν είναι μεγάλη.Εμείς επιθυμούμε η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να ξεπεράσει την ταραγμένη αντιπαράθεση και να υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος,στη βάση πάντοτε του σεβασμού των εκατέρωθεν απόψεων και της προσπάθειας γιαέντιμες λύσεις. Αλλά it’staketwototango, χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό…».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Αλβανία, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής είπε ότι η Ελλάδα επιθυμεί οι γείτονές της να βρουν λύση ενόψει των επερχόμενων εκλογών και ότι, σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εμβάθυνση των σχέσεών της με τη γειτονική χώρα, ενώ για το Αιγαίο τόνισε ότι «μπορεί να είναι μια γέφυρα ειρήνης και φιλίας, αλλά, επιτρέψτε μου να πω, αυτό δεν μπορεί να συνδυαστεί με αμφισβήτηση των Διεθνών Συνθηκών. Αν αυτός ο αναθεωρητισμός του Διεθνούς Δικαίου επικρατούσε γενικότερα, θα οδηγούσε σε μια πραγματική ζούγκλα. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ειρήνη και συνεργασία, βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, μακριά από  εθνικιστικά μίση».

Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «η επιβολή τιμωρητικών πολιτικών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προβολή τους στα εκλογικά ακροατήρια μπορεί να οδηγήσει σε εθνικιστικές αντιδράσεις». «Η Ελλάδα», τόνισε, «επιθυμούμε να είναι μέρος των λύσεων, όχι των προβλημάτων, και αποτελεί ήδη, στα ταραγμένα νερά της Μεσογείου, μια νησίδα σταθερότητας, χτίζοντας γέφυρες φιλίας μακριά από κηρύγματα μίσους».

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014