Uncategorized
Γ. Βαρεμένος: “Έχουμε καταβάλει τεράστια προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά…”
«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τη γειτονική μας Τουρκία και καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε συναντήσει την ίδια πολιτική βούληση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού»,
είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος σχολιάζοντας την διακοπή του διαλόγου για το Κυπριακό στην Ελβετία κατά την παρέμβασή του στην ετήσια σύνοδο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ που συνέρχεται στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου. Πιστεύουμε πάντως ακράδαντα ότι δεν έχουν θέση οι εντάσεις, οι απειλές, οι νευρικές αντιδράσεις ή οι παλινδρομήσεις σε περασμένα μεγαλεία. Οι αυτοκρατορικές συμπεριφορές, και ειδικά η προσπάθεια αναθεώρησης των διεθνών συνθηκών, δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτά από τη διεθνή κοινότητα».
Είπε, συγκεκριμένα, ο Γιώργος Βαρεμένος:
«Είναι ένας κοινός τόπος : Ζούμε σε έναν κόσμο ταραγμένο. Εντάξει, η γενιά μας δεν γνώρισε έναν γενικευμένο πόλεμο, υπάρχουν όμως αρκετές περιφερειακές συγκρούσεις, τρομοκρατικές απειλές και θρησκευτικές διαιρέσεις και φανατισμοί στα Βαλκάνια, οι παλαιοί δαίμονες και οι φόβοι αναβιώνουν και η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής έχει μετατραπεί σε ένα παρατεταμένο και πολύπλοκο πεδίο μάχης, με ένα χωρίς προηγούμενο προσφυγικό κύμα, το μεγαλύτερο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η χώρα μας η Ελλάδα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, θέλει να είναι -και είναι πραγματικά- μια νησίδα σταθερότητας στην περιοχή. Πιστεύουμε στην οικοδόμηση συνεργασιών, όπως κάναμε με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, όχι για να αντιπαρατεθούμε σε άλλες χώρες, αλλά με την ισχυρή επιθυμία μιας ευρύτερης συνεργασίας προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τη γειτονική μας Τουρκία και καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, αλλά, δυστυχώς, δεν συναντήσαμε την ίδια πολιτική βούληση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού. Ελπίζουμε ότι αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν έχουν θέση οι εντάσεις, οι απειλές, οι νευρικές αντιδράσεις ή οι παλινδρομήσεις σε περασμένα μεγαλεία. Οι αυτοκρατορικές συμπεριφορές και ειδικά η προσπάθεια αναθεώρησης των διεθνών συνθηκών δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτά από τη διεθνή κοινότητα.
Όσον αφορά στα βόρεια μας, πιστεύουμε ότι μετά την πρόσφατη πολιτική αλλαγή στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει ανοίξει ένας δρόμος για περαιτέρω συνεργασία και την επίλυση των όποιων διαφορών με τη γειτονική μας χώρα.
Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω ότι η οικοδόμηση της τοπικής συνεργασίας είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση της προοπτικής της ειρήνης και της ευημερίας σε διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για την πρόσφατη ενεργοποίηση δομής διαλόγου για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις και τους κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή του ΟΑΣΕ.
Οι δραστηριότητες του ΟΑΣΕ για τη μεταναστευτική κρίση ήταν μια μεγάλη πρωτοβουλία. Ας συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Για να ενισχύσουμε τη φωνή μας προκειμένου να πείσουμε τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα στον τομέα αυτόν. Ήρθε η ώρα να το κάνουμε, προκειμένου να πείσουμε τους ανθρώπους ότι μπορούμε να εκφράσουμε αυθεντικά τις επιθυμίες τους και να μειώσουμε την απόσταση που μας χωρίζει, εμάς και εκείνους. Διαφορετικά, θα υπάρξει μια μεγάλη κρίση εκπροσώπησης, που σημαίνει μια κρίση δημοκρατίας και ενίσχυση των αντιδημοκρατικών δυνάμεων παγκοσμίως. Ελπίζω ότι θα συμβεί το αντίθετο».