Βουλή
Βαρεμένος για Νοσοκομείο Αγρινίου: «Η Κυβέρνηση να μη βρίσκει άλλοθι σε …ατομική ευθύνη και σε …μικρόβια»
Στην Βουλή ξαναφέρνει ο βουλευτής κ. Γιώργος Βαρεμένος το ζήτημα της ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρίνιου, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη ότι για την 100% θνητότητα, λόγω της οποίας ανεστάλη η λειτουργία της ΜEΘ πέρυσι το καλοκαίρι, έφταιγε …ενδονοσοκομειακά μικρόβιο.
Στην Ερώτησή του, ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό να καταθέσει το πλήρες πόρισμα του ΟΔΙΠΥ. Επισημαίνει επίσης ότι βασική αιτία της αυξημένης θνητότητας, η οποία παρατηρήθηκε και σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, είναι το γεγονός ότι η ΜΕΘ μετατράπηκε εν μία νυκτί σε ΜΕΘ-Covid, χωρίς την παραμικρή ενίσχυση σε εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό. Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να βρίσκει άλλοθι πότε στην “ατομική ευθύνη” και πότε σε …μικρόβια, και να προχωρήσει στην αναγκαία ενίσχυση και αναβάθμιση του Δημόσιου ΕΣΥ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. υπουργό Υγείας
Θέμα: «Συνεχίζεται η προσπάθεια μετάθεσης των κυβερνητικών ευθυνών για τα θλιβερά στατιστικά της πανδημίας στην Ελλάδα, με αφορμή την υπόθεση της ΜΕΘ-Covid του Νοσοκομείου Αγρινίου»
Είναι γνωστό ότι η λειτουργία της ΜΕΘ-COVID του νοσοκομείου Αγρινίου ανεστάλη στα μέσα Ιουλίου του 2021 λόγω της καταγραφείσας υψηλής θνητότητας των νοσηλευομένων, που έφθασε στο 100% (42 ασθενείς στους 42 κατέληξαν). Η ΜΕΘ του συγκεκριμένου νοσοκομείου, όπως και πολλών άλλων νοσοκομείων ανά την Ελλάδα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, βαπτίσθηκαν εν μία νυκτί ΜΕΘ-Covid χωρίς καμμία απολύτως ενίσχυση σε υποδομές και, κυρίως, σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθεί το κυβερνητικό αφήγημα περί δραστικής αύξησης των κλινών ΜΕΘ και για να μετακυλισθούν, επομένως, οι ευθύνες για την τραγική στατιστική της πανδημίας στην περίφημη «ατομική ευθύνη». Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, την οποίαν ο πρωθυπουργός «αγνοούσε» ενώ προέκυψε ότι ήταν ο πρώτος παραλήπτης, είναι αποκαλυπτική ως προς τις παθογένειες των ΜΕΘ, ειδικά των περιφερειακών Νοσοκομείων, καταδεικνύοντας την κραυγαλέα “υγειονομική ανισότητα” μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας και το γεγονός ότι η αύξηση των ΜΕΘ ήταν αριθμητική χωρίς η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας να τύχει της αναγκαίας αυξημένης προσοχής. Κλιμάκιο του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) θα εξέταζε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, τα αίτια της απόλυτης θνητότητας• ωστόσο το πόρισμά του δεν έχει μέχρι σήμερα δημοσιοποιηθεί. Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου επαναλειτούργησε από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 ως non-Covid. Πρόσφατα δε ο υπουργός Υγείας δήλωσε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ότι η αιτία της υψηλής θνητότητας στη ΜΕΘ Covid ήταν ενδονοσοκομειακό μικρόβιο και ότι σήμερα η θνητότητα στη ΜΕΘ του Αγρινίου (που δεν νοσηλεύει πλέον ασθενείς με κορωνοϊό) είναι σε καλό επίπεδο.
Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας το Πόρισμα του ΟΔΙΠΥ για την ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου, ώστε να γνωρίζουμε το αν υπήρξε όντως μία πλήρης και αιτιολογημένη διερεύνηση των αιτιών και, αντίστοιχα, συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
- Εξακολουθεί να θεωρεί ότι, για την θνητότητα στην ΜΕΘ-Covid του Νοσοκομείου δεν έπαιξε κανένα ρόλο η σπουδή με την οποία η ΜΕΘ αυτή, όπως και πολλές άλλες, ιδίως σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ονομάσθηκαν απλώς ΜΕΘ-Covid, χωρίς καμμία ενίσχυση σε εξειδικευμένο προσωπικό και υποδομές; Θα κατατεθεί στην Βουλή το πλήρες Πόρισμα της Έρευνας που διεξήγαγε ο ΟΔΙΠΥ σχετικά με την απόλυτη θνητότητα στην ΜΕΘ-Covid του Νοσοκομείου Αγρινίου, μαζί με τις τυχόν προτάσεις του για την ανάταξη το προβλήματος.
Ο ερωτών βουλευτής
Βαρεμένος Γεώργιος