Πολιτική
Βασίλης Κεγκέρογλου: «Πρώτα οι πληγέντες»
O Βασίλης Κεγκέρογλου Εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής κατά την τοποθέτηση του στο ν/σ του Υπ. Οικονομικών επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από τον κυκλώνα «Ιανό» και περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του GOVID-19, τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν αντιπολιτεύεται με βερμπαλισμούς αλλά με προτάσεις.
Για το μείζον δημοκρατικό θέμα του προγράμματος «ενημέρωσης» στα ΜΜΕ καταθέσαμε τροπολογία υπογεγραμμένη από την Πρόεδρο και ολόκληρη τη ΚΟ για τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κριτηρίων και όρων διαφάνειας, δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας, που είναι αντάξια σε μια σύγχρονη Δημοκρατική Πολιτεία και όχι σε μπανανίες. Συγκεκριμένα τα κριτήρια είναι ο αριθμός εργαζομένων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η αποτελεσματικότητα της ενημερωτικής εκστρατείας, η χρηματοδότηση τουλάχιστον 30% στα περιφερειακά και τοπικά μέσα όπως προβλέπεται από τον νόμο 2328/95, η αποκατάσταση σοβαρών αστοχιών της ενημερωτικής καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι», η ανάρτηση στην Διαύγεια κάθε δαπάνης καθώς και της συνολικής κατανομής της χρηματοδότησης ενώ τα συνολικά στοιχεία θα αξιολογηθούν και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Το Κίνημα Αλλαγής που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους πληγέντες και δεν αρκείται στην κριτική αλλά καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση των ελλιπών κυβερνητικών μέτρων προκειμένου να ανακουφιστούν ουσιαστικά οι πληγέντες και να ομαλοποιηθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή.
Συγκεκριμένα πρότεινε:
1. Η οριζόντια στήριξη των 5000 ευρώ και 8000 ευρώ να δοθεί άμεσα σε όλους τους πληγέντες για κατοικίες, επιχειρήσεις, κτίρια, εγκαταστάσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι αποθήκες, οι σταυλικές εγκαταστάσεις, ως πρώτη ανακούφιση και να μην συμψηφίζεται με άλλα δικαιούμενα μετά την εξατομίκευση
2. Άμεση εξατομίκευση των ζημιών για να καταβληθούν δίκαιες αποζημιώσεις με βάση το ύψος της πραγματικής ζημίας που έχει υποστεί ο κάθε πολίτης αλλά και τη φύση της απασχόλησής του.
3. Αναστολή εκτός από τους πλειστηριασμούς όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών, δημοτικών και δανειακών υποχρεώσεων και παράταση όλων των προθεσμιών που λήγουν έως το τέλος του έτους.
4. Χορήγηση των δικαιούμενων αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και λόγω ανωτέρας βίας να μην ληφθεί υπόψιν η καταστροφή της παραγωγής ή του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.
5. Διασφάλιση ρευστότητας στους ιδιοκτήτες κατοικιών, στις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους αγρότες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
6. Ανάκληση όλων των απολύσεων που έγιναν από την ημέρα της θεομηνίας και καταβολή όλου του μισθού στους εργαζόμενους και όχι 534 ευρώ και διασφάλιση της εργασίας αντί της αναστολής και της καταστολής.
7. Παράταση όλων των προνοιακών προγραμμάτων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αλλά και της ισχύος των αποφάσεων ΚΕΠΠΑ για τα ΑΜΕΑ.
8. Άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης σε οικισμούς και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Επιπλέον επισήμανε ότι θα χρειαστούν στη συνέχεια και άλλα μονιμότερα μέτρα οφείλουν να είναι ενταγμένα στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό με δυο κύριους πυλώνες.
Μονιμότερα μέτρα για επιδότηση της εργασίας και της παραγωγής και όχι επιδότηση της αναστολής της εργασίας και επιπλέον φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Υλοποίηση σχεδιασμένων έργων υποδομής και νέα αναγκαία έργα με την εποπτεία και την εγγύηση του κράτους ώστε να μην ξαναζήσουμε τα ίδια.
Με βάση αυτά είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος ώστε οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε και θα αυξάνονται από εδώ και πέρα να μην αντιμετωπίζονται με adhoc πρωτοβουλίες όπως αυτή αλλά από ένα συγχρονισμένο κρατικό μηχανισμό που θα δίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο.
Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής με τη νέα σοσιαλδημοκρατική μας πρόταση προτάσσουμε, μαζί με την Εθνική Συνεννόηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανθρωποκεντρική πρόοδο τοποθετώντας ξανά τον άνθρωπο, το περιβάλλον του και οι ανάγκες του στο επίκεντρο των πολιτικών αποφάσεων, απέναντι στην κλιματική κρίση και τους νέους παγκόσμιους κινδύνους που αναφύονται, όπως αυτός της πανδημίας.