Το ρεπορτάζ του Κώστα Ασημακόπουλου στην ιστοσελίδα ethnos.gr έφερε στο φως την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο παλιό Βασιλόπουλο. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν, ανέδειξαν τις ομοιότητες του Ιερού Ναού με την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας.
Η παρατηρητικότητα του π. Οδυσσέα εντόπισε στον Άγιο Γεώργιο, πολλά σημεία που είναι ίδια με τον πολιούχο της Αμφιλοχίας Άγιο Αθανάσιο που ανεγέρθη περίπου 20 χρόνια νωρίτερα από τον Άγιο Γεώργιο.
Οι δύο εκκλησίες παρουσιάζουν ομοιότητες στα βιτρώ τζάμια, στο σχήμα των παραθύρων, στους ανεμοθραύστες στις πόρτες, στα στασίδια, στο γυναικωνίτη, στους κίονες, στο τέμπλο, στη διακόσμηση του τοίχου με απομίμηση μαρμάρου.
Ακολουθεί το Ρεπορτάζ του Κώστα Ασημακόπουλου
Η εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο παλιό χωριό Βασιλόπουλο υπήρξε για χρόνια εκκλησία σύμβολο για όλο το Ξηρόμερο Αιτωλοκαρνανίας. Παρότι έχει κηρυχθεί από την Διεύθυνση Βυζαντινών Μνημείων, ως “μνημείο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας” η εγκατάλειψη της είναι εμφανής και η καταρρευση της θέμα χρόνου.
Από τον 19ο αιώνα
Χτίστηκε μεταξύ του 1980 και του 1900 με τις οικονομίες των κατοίκων και για μισό αιώνα ήταν το σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή. Ακόμα και σήμερα καθηλώνει τον επισκέπτη. Με την επιβλητική αρχιτεκτονική της αλλά και τον εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο εξάπτει τη φαντασία και δίνει πλούσιες πληροφορίες για τη ζωή στην περιοχή στα τέλη του 19ου αιώνα.
Τα 7,2 Ρίχτερ που άλλαξαν την ιστορία
Τον Αύγουστο του 1953 μετά τα 7,2 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά το χωριό ισοπεδώθηκε, ωστόσο, ο Άγιος Γεώργιος αν και λαβωμένος κατάφερε να αντέξει τη δύναμη της φύσης. Από τότε μέχρι και σήμερα, σχεδόν 70 χρόνια μετά, η εκκλησία δίνει μάχη επιβίωσης με το χρόνο και οι κάτοικοι του Βασιλόπουλου ελπίζουν σε ένα θαύμα για να σωθεί αυτό το μοναδικό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ρίσκο η προσέγγιση
Μάλιστα σήμερα δεύτερη ημέρα του Πάσχα (25 Απριλίου 2022) η εκκλησία γιορτάζει και οι παλαιότεροι το θεωρούν χρέος τους να την επισκεφθούν κι ας γνωρίζουν πως η προσέγγιση και η είσοδο μέσα στο ναό κρύβει πολλά ρίσκα για την ασφάλεια τους.
Εγκατέλειψαν το χωριό
Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι που επιβίωσαν των σεισμών του 1953 αναγκάστηκαν να αφήσουν το βουνό και τα γκρεμισμένα σπίτια τους και έκαναν ένα νέο ξεκίνημα στον κάμπο όπου βρίσκεται το σημερινό χωριό Βασιλόπουλο, πλάι στο Καραϊσκάκη όχι πολύ μακριά από τον Αστακό που είναι η πρωτεύουσα του Ξηρομέρου Αιτωλοκαρνανίας.
Δεν ξέχασαν τον Άγιο Γεώργιο
Κανείς δεν ξέχασε τον Άγιο Γεώργιο και από τότε με κάθε ευκαιρία οι κάτοικοι του Βασιλόπουλου επισκέπτονται την εγκαταλειμένη εκκλησία για να αφήσουν ένα κεράκι ή ακόμα και να προσευχηθούν.
“Μακάρι να μην καταρρεύσει”
Οι γηραιότεροι δακρύζουν από συγκίνηση καθώς πρόλαβαν την εκκλησία ως τόπο λατρείας και σημείο συγκέντρωσης όλου του χωριού που τότε έσφυζε από ζωή. “Ηταν μία καταπληκτική εκκλησία. Ηταν η Μητρόπολη μας. Ερήμωσε μετά τους σεισμούς του 1953. Μας πονάει όλους που την βλέπουμε σε αυτή την κατάσταση. Μακάρι να γίνει κάποιο θαύμα γιατί εάν καταρρεύσει η καταστροφή θα είναι ολική”, είπε στο ethnos.gr ο 75χρονος σήμερα Τάκης (Δημήτρης) Καϋμενάκης το γένος Καρατσούλα.
“Θυμάμαι την εκκλησία να μαζεύει όλο το χωριό”
Γεννημένος το 1947 θυμάται σαν όνειρο την εκκλησία: “Ηταν η μητέρα μου από αυτό το χωριό. Ηταν ένα πανέμορφο χωριό γεμάτο ζωή. Θυμάμαι την εκκλησία. Ειδικά όταν ήμασταν μικρά παιδιά μας φαίνονταν ακόμα πιο μεγάλη. Είχε καταπληκτική διακόσμιση, ένα φοβερό ξύλινο τέμπλο και πολλά έντονα χρώματα, βιτρώ και αγιογραφίες. Ακόμα και σήμερα που είναι έτοιμη να καταρρεύσει εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Βάλτε με το νου σας πως ήταν όταν λειτουργούσε. Για πολλά χρόνια έχουμε ακούσει υποσχέσεις πως θα την επισκευάσουν. Πάντως έτσι όπως είναι σήμερα είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Εχουν στραβώσει οι κολώνες και φοβάμαι πως εάν γίνει κάποιος μέτριος σεισμός θα της δώσει τη χαριστική βολή”, συμπληρώνει ο κύριος Καϋμενάκης.
Τρίκλητη βασιλική ηπειρωτικού τύπου
Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου χρονολογικά ανάγεται στα τέλη του 19ου, αρχές 20ου αιώνα. Είναι τρίκλητη βασιλική ηπειρωτικού τύπου. Στα ανατολικά απολήγει σε τρεις τρίπλευρες αψίδες. Είναι λιθόκτιστος και σοβατισμένος εσωτερικά και εξωτερικά. Τρεις θύρες οδηγούν στο ναό. Μπροστά από την δυτική υπάρχει λιθόκτιστο πρόπυλο.
Καμάρα από τσατμά
Το κεντρικό κλίτος καλύπτεται με καμάρα από τσατμά (είδος τοιχοποιίας όπου πρώτα κατασκευάζεται ένας ξύλινος σκελετός και στη συνέχεια τα κενά γεμίζονται με λιθαράκια, κλαδιά, καλάμια κ.ά. και καλύπτονταν με σοβά). Τα πλάγια καλύπτονται με επίπεδες στέγες. Η οροφή του Ναού απεικονίζει ουρανία, ενώ τα κλίτη διακοσμούνται με φυτικά θέματα και σταυρούς.
Σώζεται το φέρετρο
Σώζεται ο σκελετός από το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ναού αλλά και ένα φέρετρο. Φέρετρα δεν υπήρχαν παλιά. Υπήρχε ένα φέρετρο στο χωριό το οποίο κατείχε η εκκλησία και το δάνειζε…
Ετοιμόρροπη σκάλα προς τον γυναικωνίτη
Μία ετοιμόρροπη σκάλα οδηγεί στον τεράστιο γυναικωνίτη όπου πλέον οι σανίδες έχουν σαπίσει και ο θόρυβος σε προειδοποιεί πως το μοιραίο πλησιάζει.
Στραβιές οι κολώνες
Η επιγραφή “Εν Εκκλησίαις Ευλογείται τον Θεόν” δεσπόζει στη μετόπη του γυναικωνίτη, ενώ μία από τις κεντρικές κολώνες που στηρίζει την οροφή έχει στραβώσει και είναι έτοιμη να καταρρεύσει.
Είναι βέβαιο πως εάν συμβεί αυτό, θα παρασύρει μέρος της βαριάς οροφής.
Κρέμονται οι αλυσίδες
Από την οροφή οι σκουρισμένες αλυσίδες υποδεικνύουν πως κάποτε “κρατούσαν” πολυελαίους με κεριά και λάμπες. Στο σημείο που βρίσκονταν το ιερό έχει γίνει καθίζηση, ενώ μία μικρή εικόνα του Αγίου Γεωργίου.
Περιμένει την … Ανάσταση
Μερικά αναμένα κεράκια που έχουν αφήσει κάποιοι προσκυνητές μας υπενθυμίζουν πως ο Ναός του Αγίου Γεωργίου ήταν και θα παραμείνει ζωντανός στις μνήμες των κατοίκων του Ξηρόμερου περιμένοντας τη δική του Ανάσταση για τη σωτηρία του.
Πηγή: ethnos.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες