Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε τη Δευτέρα το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) για «κατασκοπεία» και «συνωμοσία», το προσωπικό του οποίου εκδιώχθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού αναγκάστηκε από την κυβέρνηση να αναστείλει τις δραστηριότητές του, σημειώνει το AFP.
“Αυτό το γραφείο έχει παρεκτραπεί. Ενώ ήταν ένα τεχνικό συμβουλευτικό γραφείο που έπρεπε να σέβεται τους θεσμούς και να δίνει συμβουλές για τη βελτίωσή τους , ξαφνικά μετατράπηκε σε γραφείο εσωτερικής κατασκοπείας, εσωτερικής συνωμοσίας, είπε ο Μαδούρο σε μια τηλεοπτική ομιλία.
«Έγινε αυτό που ονομάζουμε δικηγορικό γραφείο, ή εταιρεία τρομοκρατών συνωμοτών, πραξικοπηματιών και δολοφόνων στη Βενεζουέλα», συνέχισε ο πρόεδρος, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του είχε εκδώσει προειδοποιήσεις προς το προσωπικό του γραφείου.
Στις 15 Φεβρουαρίου, το Καράκας ανακοίνωσε την αναστολή των δραστηριοτήτων του γραφείου μετά τις δηλώσεις του για την κράτηση της «ακτιβίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» Ρόσιο Σαν Μιγκέλ, που διώχθηκε για «τρομοκρατία».
Αυτό το μέτρο περιελάμβανε την απέλαση του προσωπικού του που έφυγε από τη χώρα το Σάββατο, σύμφωνα με τον Μαδούρο.
Η Rocio San Miguel συνελήφθη στις 9 Φεβρουαρίου καθώς ετοιμαζόταν να φύγει στο εξωτερικό με την κόρη της, η οποία επίσης συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερη με όρους.
Κατηγορήθηκε για «προδοσία», «τρομοκρατία» και «συνωμοσία», με την υποψία ότι είχε «άμεσους δεσμούς» με μια επίθεση με στόχο τη δολοφονία του Μαδούρο.
Ο πρώην σύζυγός της, απόστρατος συνταγματάρχης Αλεχάντρο Χοσέ Γκονζάλες, συνελήφθη για «αποκάλυψη πολιτικών και στρατιωτικών μυστικών».
Ο Μαδούρο επιβεβαίωσε ότι η Βενεζουέλα διατηρεί τις δεσμεύσεις της προς το γραφείο του OHCHR, το οποίο είναι παρόν στη χώρα από το 2019, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή η αναστολή θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου «διορθώσουν» και «ζητήσουν συγγνώμη».
Πηγή: Agerpres.ro